Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kryteria i stadia zz

Autor: Justyna • 17.06.2010 20:12 • 3 odpowiedzi

Justyna

17.06.2010 20:12

Odpowiedz
Już wiem. To NS I. Podłamałam się, bo to III stadium. Objawów ogólnych nadal brak (szczęśliwie).
Mój onkolog pocieszał mnie jednak, że jedno stadium III drugiemu nie równe, bo ja mam poniżej przepony ogniska na śledzionie, która nie jest powiększona, a w w innym przypadku węzły mogą powiększyć się w obrębie całego brzucha.
Na której ze strony w necie wyczytałam, że te kryteria Ann Arbor są mocno krytykowane, bo choroba nie idzie równomiernie.
Dowiedzieliście się czegoś na ten temat od swoich lekarzy?
Pytanie kierowane głównie do "szczęśliwych" posiadaczy III stopnia.

INES

18.06.2010 11:24

Odpowiedz
Justyna, jak też mam IIIA.
I również spotkałam się z tą opinią lekarską. Moja lekarz dodała że wielkość powiększonych węzłów ma znaczenie. W moim przypadku są one dość małe.
Nie fiksuj się na samym oznaczeniu teraz, 1,2,3,4 nieważne... ludzie z gorszych opresji wychodzą. Musisz być teraz silna i walczyć z chorobą. A pomiędzy wlewami, starać się żyć normalnie.
Pozdrawiam ciepło, trójka z Wawy :)

Justyna

18.06.2010 11:50

Odpowiedz

Hej.

A małe, to znaczy jak duże?

I co konkretnie masz zajęte?

Pozdrawiam.

O 13:24, dnia 2010-06-18 INES napisał(-a):

Justyna, jak też mam IIIA.

I również spotkałam się z tą opinią lekarską. Moja lekarz dodała że wielkość powiększonych węzłów ma znaczenie. W moim przypadku są one dość małe.

Nie fiksuj się na samym oznaczeniu teraz, 1,2,3,4 nieważne... ludzie z gorszych opresji wychodzą. Musisz być teraz silna i walczyć z chorobą. A pomiędzy wlewami, starać się żyć normalnie.

Pozdrawiam ciepło, trójka z Wawy :)

aniazz

18.06.2010 12:10

Odpowiedz

Ja tez mialam IIIA. Dlatego trojka, bo na pecie okazalo sie ze zajeta jest sledziona (dwa tygodnie wczesniej robiona tomografia nie pokazala nic na dol od przepony). W sledzionie bylo 2 cm. Jednak najwieksze cosik mialam w srodpiersiu - 4 cm. Dlatego po skonczonej chemii i uzyskaniu calkowitej remisji nie dostalam radioterapii.