Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Usg - pomyłka?

Autor: justyna • 01.06.2010 19:43 • 1 odpowiedzi

justyna

01.06.2010 19:43

Odpowiedz
Witam. Pojawiam się tu pierwszy raz z paniką w oczach. Dzis miałam badanie Usg szyi. Pani Dr z wielką pewnością orzekła, że obraz wskazuje na zz.
Badania krwi i moczu - ok. Nie miałam OB, ale jedynie CRP wskazuje na stan zapalny 25(norma 5). Poza tym czuję się dobrze. Węzły pojawiły się półtora miesiąca temu, po przeleczeniu antybiotykiem zmniejszyły się, ale nadal są wyczuwalne. Tyle,że miękkie i ruchomę względem podłoża. Tyle że jakiś tydzień temu pojawiły się dwa mocno powiększone u podstawy szyi. W usg wyszło ok. 4 i 2,5 cm. Dodam, że od niedzieli kiedy je odkryłam, trochę się pomniejszyły. Oczywiście nie bagatelizuje sprawy i jutro mam wizyte u hematologa. Ale tak sie zastanawiam: czy obraz zz jest tak charakterystyczny, że pomyłki sie nie zdarzają? I te zmiany wielkości w węzłach? To normalne w tej chorobie?
Bardzo proszę doświadczonych o odpowiedź. Pozdrawiam J.

rainbow

02.06.2010 06:45

Odpowiedz

O 21:43, dnia 2010-06-01 justyna napisał(-a):

Witam. Pojawiam się tu pierwszy raz z paniką w oczach. Dzis miałam badanie Usg szyi. Pani Dr z wielką pewnością orzekła, że obraz wskazuje na zz.

Badania krwi i moczu - ok. Nie miałam OB, ale jedynie CRP wskazuje na stan zapalny 25(norma 5). Poza tym czuję się dobrze. Węzły pojawiły się półtora miesiąca temu, po przeleczeniu antybiotykiem zmniejszyły się, ale nadal są wyczuwalne. Tyle,że miękkie i ruchomę względem podłoża. Tyle że jakiś tydzień temu pojawiły się dwa mocno powiększone u podstawy szyi. W usg wyszło ok. 4 i 2,5 cm. Dodam, że od niedzieli kiedy je odkryłam, trochę się pomniejszyły. Oczywiście nie bagatelizuje sprawy i jutro mam wizyte u hematologa. Ale tak sie zastanawiam: czy obraz zz jest tak charakterystyczny, że pomyłki sie nie zdarzają? I te zmiany wielkości w węzłach? To normalne w tej chorobie?

Bardzo proszę doświadczonych o odpowiedź. Pozdrawiam J.

Myślę iż po badaniu obrazowym nie można stawiać stu procentowej diagnozy. to pewne. ale doświadczony lekarz pewnie wie dość dużo o obrazach chorobowych. wezły w ziarnicy tworzą bardzo często pakiety - może to zobaczył lekarz. ziarniczo zmienione węzły są zazwyczaj okrągłe a nie płaskie i mają zwiększony przepływ, ale w sumie nie wiem czy to charakterystyczne po prostu dla zmienionych chorobowo węzłów czy zmienionych ziarnicą. mimo wszystko żaden lekarz raczej nie powinien stawiać tak precyzyjnej diagnozy na podstawie usg. na szczęście zaraz będziesz u hematologa i on odpowiednio Cię pokieruje. pewnie badanie wycinka da pewną odpowiedź na Twoje wątpliwośći.

powodzenia. trzymam kciuki i mam nadzieję że to tylko stan zapalny