Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

wynik biopsji

Autor: madzia12 • 21.05.2010 19:37 • 2 odpowiedzi

madzia12

21.05.2010 19:37

Odpowiedz

Witam, mam pytanie: na wyniku biopsji cienkoigłowej napisano: wyhodowano liczne populacje komórek monomorficznych sugerujących chłoniaka. Potem wycinek - zapalenie węzłów. Teraz ponownie na wycinek - za 2 tyg. zabieg. Nie mogę nigdzie znależć nic na temat tych komórek monorficznych. Czy to możliwe, że w jednym węźle właśnie zaczynał się proces chorobowy a wycięto mi inny , zapalny węzeł? Węzłów pełno - duże a mi wycięto jakiś mini. Hematolog się zdziwił. Reszta chorób wykluczona (mononukleozy, cytomegalie i wszystkie inne, które mogłyby sugerować pierwszy wynik). Czy ltoś miał coś podobnego na wyniku biopsji?

Aga71

22.05.2010 17:13

Odpowiedz

O 21:37, dnia 2010-05-21 madzia12 napisał(-a):

Witam, mam pytanie: na wyniku biopsji cienkoigłowej napisano: wyhodowano liczne populacje komórek monomorficznych sugerujących chłoniaka. Potem wycinek - zapalenie węzłów. Teraz ponownie na wycinek - za 2 tyg. zabieg. Nie mogę nigdzie znależć nic na temat tych komórek monorficznych. Czy to możliwe, że w jednym węźle właśnie zaczynał się proces chorobowy a wycięto mi inny , zapalny węzeł? Węzłów pełno - duże a mi wycięto jakiś mini. Hematolog się zdziwił. Reszta chorób wykluczona (mononukleozy, cytomegalie i wszystkie inne, które mogłyby sugerować pierwszy wynik). Czy ltoś miał coś podobnego na wyniku biopsji?

Ja miałam reaktywne zapalenie węzła po biopsji cienkoigłowej, po wycięciu węzła znów diagnoza zapalenie węzła...niestety była to błędna diagnoza, ten sam węzeł zdiagnozował inny histopato i zobaczył w nim NS, więc wszystko jest możliwe. Trzymam kciuki. Ja jestem po piątym wlewie i jakoś znoszę leczenie...chociaż miewam załamki:-)

madzia12

24.05.2010 16:06

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedź. Czekam na zabieg a potem na wynik. Mam jeszcze badania krwi zrobić, w tym oznaczyć LDH - chyba tak to się nazywało dokładnie. Trzymaj się cieplutko!