Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

CHEMIOTERAPIA A KONTAKT Z DZIEĆMI

Autor: evelek • 11.05.2010 10:54 • 7 odpowiedzi

evelek

11.05.2010 10:54

Odpowiedz
Witam
mam pytanie czy po pobraniu chemii(ABVD) można bezpośrednio kontaktować się z dziećmi, pytałam mojej lekarki ale jednoznacznie mi nie odpowiedziała. Mam w domu 2-miesięczną córę i wramach osrtożności przez pierwszy dzień w domu staram się unikać z nią bezpośredniego kontaktu. Proszę o pomoc

Kasia

11.05.2010 13:21

Odpowiedz

O 12:54, dnia 2010-05-11 evelek napisał(-a):

Witam

mam pytanie czy po pobraniu chemii(ABVD) można bezpośrednio kontaktować się z dziećmi, pytałam mojej lekarki ale jednoznacznie mi nie odpowiedziała. Mam w domu 2-miesięczną córę i wramach osrtożności przez pierwszy dzień w domu staram się unikać z nią bezpośredniego kontaktu. Proszę o pomoc

evelek

11.05.2010 17:59

Odpowiedz

dzięki za wpis, kazdy komentarz jest pomocny :D

baldi

11.05.2010 20:15

Odpowiedz

mam pytanie czy po pobraniu chemii(ABVD) można bezpośrednio kontaktować się z dziećmi

mozesz.

chemie wydalasz z moczem, nie emanujesz nią na zewnatrz.

przedpisca dobrze prawi, ze mozesz przyniesc bakterie szpitalne (ktore sa duzo grozniejsze od tych z "normalnego" otoczenia), ale nie ma to zwiazku z chemioterapia :-)

Pozdr, W.

joanna

12.05.2010 12:19

Odpowiedz

\\Tuż po wlewie nie mialam sił, by podejś do swojego wtedy kilkutygodniowego dziecka. Następnego dnia funkcjonowalam normalnie. Tylko po PEcie nie kazali mi sie od razu kontaktowac z maluchem.

evelek

12.05.2010 17:39

Odpowiedz

O 14:19, dnia 2010-05-12 joanna napisał(-a):

\\Tuż po wlewie nie mialam sił, by podejś do swojego wtedy kilkutygodniowego dziecka. Następnego dnia funkcjonowalam normalnie. Tylko po PEcie nie kazali mi sie od razu kontaktowac z maluchem.

Czy u Ciebie choroba też zaczeła rozwijać się podczas ciąży?

aga

24.10.2011 08:54

Odpowiedz

O 22:15, dnia 2010-05-11 Baldi napisał(-a):

mam pytanie czy po pobraniu chemii(ABVD) można bezpośrednio kontaktować się z dziećmi

mozesz.

chemie wydalasz z moczem, nie emanujesz nią na zewnatrz.

przedpisca dobrze prawi, ze mozesz przyniesc bakterie szpitalne (ktore sa duzo grozniejsze od tych z "normalnego" otoczenia), ale nie ma to zwiazku z chemioterapia :-)

Pozdr, W.

Na innym forum czytalam ze niektore substancje z chemii wydalane sa przez skore, dlatego nalezy ograniczyc kontakt z dziecmi bo sa to substancje nieobojetne dla zdrowia.

dareco

22.03.2013 20:22

Odpowiedz

Trzeba zachować bardzo dużą ostrożność w przypadku przyjmowania cytostatyków , gdyż wraz z wydzielinami (mocz, kał, łzy, wymioty, pot) wydalany jest lek często w dużym procencie w postaci niezmienionej i w postaci aktywnych metabolitów, które nadal są mutagenne, badania pokazują iż w moczu krewnych mających kontakt z chorym podczas chemioterapii wykrywa się cytostatyki i to w większym stężeniu niż u personelu medycznego, który stosuje odzież ochronną , rękawiczki jednorazowe i korzysta z osobnych sanitariatów . Również na powierzchniach klapy sedesowej, umywalki, spłuczki, klamki drzwi łazienki i podłogi wokół toalety znajduje się cytostatyki. W niektórych stanach USA wydzieliny pacjentów stosujących cytostatyki są traktowane jako materiał niebezpieczny i nie mogą trafiać do odpadów komunalnych . Ważny jest czas też w jakim wydalany jest lek , w przypadku wlewów najczęściej 48-72 godzin od podania wlewu, a w przypadku chemii tabletkowej przez cały czas przyjmowania tabletek i jeszcze przez pare dni po zakończeniu cyklu.