Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

RENTA CZY ZASIŁEK

Autor: juli • 25.04.2010 09:36 • 7 odpowiedzi

juli

25.04.2010 09:36

Odpowiedz

WITAM.MAM PYTANIE DO WAS KOŃCZY MI SIĘ ZWOLNIENIE LEKARSKIE I NIE WIEM CZY MAM SKŁADAĆ DOKUMENTY NA RENTE CZY NA ZASIŁEK REHABILITANCYJNY. MOŻE KTOŚ WIE CZYM TO SIE RÓŻNI I DA MI PODPOWIEDZ. DZIEKI Z GÓRY . PA

krisspolonia

26.04.2010 05:48

Odpowiedz

O 11:36, dnia 2010-04-25 juli napisał(-a):

WITAM.MAM PYTANIE DO WAS KOŃCZY MI SIĘ ZWOLNIENIE LEKARSKIE I NIE WIEM CZY MAM SKŁADAĆ DOKUMENTY NA RENTE CZY NA ZASIŁEK REHABILITANCYJNY. MOŻE KTOŚ WIE CZYM TO SIE RÓŻNI I DA MI PODPOWIEDZ. DZIEKI Z GÓRY . PA

A może wiecej konkretów?

Od kiedy chorujesz? Ile masz lat? Na jakim etapie leczenia jesteś? Czy pracowałeś przed chorobą? Czy możesz pracować teraz?

juli

26.04.2010 08:27

Odpowiedz

O 07:48, dnia 2010-04-26 Krisspolonia napisał(-a):

O 11:36, dnia 2010-04-25 juli napisał(-a):

A może wiecej konkretów?

Od kiedy chorujesz? Ile masz lat? Na jakim etapie leczenia jesteś? Czy pracowałeś przed chorobą? Czy możesz pracować teraz?

Witam. Choruje od grudnia mam 36 lat i pracowałam do dnia choroby. Jeśli chodzi o leczenie chemie mam narazie do lipca co póżniej nie wiem. Moge na zwolnieniu lekarskim być do maja a nie wiem co póżniej... Jeśli chodzi o to czy moge pracować to NIE MOGE bardzo żle sie czuje po chemii a mam co 2 tygodnie. pozdrawiam

krisspolonia

26.04.2010 11:10

Odpowiedz
Wszystko przemawia za tym że łatwiej ci będzie uzyskac zasiłek rehabilitacyjny. Na rente jest jeszcze za wcześnie.
Zadzwon do twojego ZUSu to ci powiedzą jakie papiery są ci potrzebne aby ubiegać się o zasiłek - dadzą ci wszystkie formularze itd.

vysnafca75

26.04.2010 15:57

Odpowiedz
Zdecydowanie na zasiłek rehabilitacyjny. Nie dość, że masz najpierw 90% wynagrodzenia, a później 75%, to jeszcze masz jakąś tam szansę na powrót do pracy. Ja dostałem od strzału świadczenie na rok. Akurat tyle, żebym się wyrobił z leczeniem i wrócił do pracy.
A renta? Dostaniesz grosze i to niepewne.

krisspolonia

26.04.2010 18:23

Odpowiedz

O 17:57, dnia 2010-04-26 Vysnafca75 napisał(-a):

Zdecydowanie na zasiłek rehabilitacyjny. Nie dość, że masz najpierw 90% wynagrodzenia, a później 75%, to jeszcze masz jakąś tam szansę na powrót do pracy. Ja dostałem od strzału świadczenie na rok. Akurat tyle, żebym się wyrobił z leczeniem i wrócił do pracy.

A renta? Dostaniesz grosze i to niepewne.

Pamiętaj że zasiłek rehabilitacyjny może byc przyznany na maksymalnie 12 miesięcy. A renta może byc przyznana na dłuższy okres i co do zasady jest niższa. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby po wyczerpaniu sie okresu zasiłkowego ubiegać sie o rentę.

vysnafca75

26.04.2010 19:31

Odpowiedz

Własnie. Dlatego najpierw świadczenie, a potem ewentualnie renta.

juli

27.04.2010 07:32

Odpowiedz

O 21:31, dnia 2010-04-26 Vysnafca75 napisał(-a):

Własnie. Dlatego najpierw świadczenie, a potem ewentualnie renta.

Dziękuje za wszystkie informacje. pozdrawiam