Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy można przejść przez chemię bez wymiotów?

Autor: INES • 14.04.2010 11:51 • 11 odpowiedzi

INES

14.04.2010 11:51

Odpowiedz
Wiem, że u każdego jest to indywidualne.
Interesuje mnie tylko, czy w Waszym przypadku bądź u znajomych, były przypadki przechodzenia przez kolejne wlewy bez wymiotów? Czy jest to jednak regułą?

Ja jestem po 1 chemii, która zadziwiająco przeszła w miarę dobrze. Fakt... pierwsza podobno jest lżejsza.
Mam środki przeciwwymiotne, biorę od razu jak pojawią się objawy nudności.

baldi

14.04.2010 12:36

Odpowiedz

ja wzialem 15x w kanał, a rzygałem raptem 5 razy :-)

Kasiar

14.04.2010 14:19

Odpowiedz
Nie martw się :) Wczoraj przyjęłam 11 chemię, zwymiotowałam raz w dzień pierwszej chemii, ale uważam że obyłoby się bez, gdybym nie chciała się ratować Zofranem podjęzykowym - smak tej tabletki mnie pokonał. A potem już brałam recepty na tabletki do połykania i jest lajt, zero wymiotów przez 6 miesięcy, mam nadzieję że następne 5 chemii też będzie "czyste" ;)
Aha, ogólnie jeśli chodzi o mdłości to chyba nie ma reguły, bo po niektórych chemiach brałam 8 Zofranów, a po niektórych jeden i wydaje mi się, że nie ma to żadnego związku z jedzeniem, które jadłam.
Pozdrawiam i duuuuuuuużo siły :)

bartek90

14.04.2010 16:14

Odpowiedz

Mi udało przejść całą chemie bez takich przyjemności :)

bartek90

14.04.2010 16:19

Odpowiedz

Pu udało zabrakło mi się :(

INES

14.04.2010 16:33

Odpowiedz

Fakt, Zofran jest bezbłędny, bardzo mi pomaga.

gredarek

14.04.2010 17:00

Odpowiedz
Jak do tej pory, odpukać, udaje mi się bez wymiotowania. Na razie po ośmiu wlewach.
Pozdrawiam

Morela

14.04.2010 17:35

Odpowiedz

MOżna można , ja np przeszłam cały cykl abvd czyli 16 wlewów, poźniej radioterapie i 3 cykle ICE i nie wymiotowałąm.pierwsze wymioty pojawiły sie jak już byłąm na autoprzeszczepie w momencie podawania mi komórek macierzystych:)

fishka

14.04.2010 20:07

Odpowiedz
Można przejść przez chemię bez wymiotów :) W moim przypadku tak właśnie było. Zofran pomagał na "wiercenie w brzuchu”, dzięki niemu przetrwałam 6 cykli ABVD bez wspomnianych atrakcji.
Co innego naświetlania… tutaj odrobiłam wszystkie zaległości :)
Pozdrawiam i życzę zdrówka!

vysnafca75

15.04.2010 16:25

Odpowiedz
Ja na 15 wlewów ABVD może nie heftowałem na trzech. Najgorsze akcje przy wpuszczaniu bleomecyny. Reszta niestety ze zwrotami, po dwa, trzy dni. Do teraz mnie muli na same wspomnienie.
Radio bez żadnych problemów żołądkowych.
Kolekcja komórek - tragedia. Pięć dni na misce.
Przeszczep - heft w pierwszy dzień chemii, potem przez trzy dni od wszczepu.
Żadne zofrany, atossy, czy inne wynalazki nie dawały znaczącej poprawy :/

Safiya

16.04.2010 07:48

Odpowiedz

O 13:51, dnia 2010-04-14 INES napisał(-a):

Interesuje mnie tylko, czy w Waszym przypadku bądź u znajomych, były przypadki przechodzenia przez kolejne wlewy bez wymiotów? Czy jest to jednak regułą?

Tak, można przejść chemię bez wymiotów :) jestem tego najlepszym przykładem. Owszem, bez leków przeciwwymiotnych nie dałoby radę, żołądek czasem się zaczynał buntować, ale na szczeście udało się :)

Życzę dużo siły i zdrówka!

Ania

03.09.2010 16:06

Odpowiedz

Ja ani razu nie wymiotowalam. Ale mdlosci byly.