Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

abvd

Autor: czika • 12.04.2010 20:23 • 3 odpowiedzi

czika

12.04.2010 20:23

Odpowiedz
Czesc,
Pewnie nikogo nie zdziwie, ale strasznie sie boję.Nie pokazuje tego i nie mówie o tym, ale bardzo sie boje. Jutro wszczepiaja mi port naczyniowy (nie mam pojecia jak to sie robi) a w srode mam miec pobranie szpiku kostnego i pierwsza chemie abvd. Czy do portu i pobrania szpiku znieczulaja? Zawsze po chemii wypadaja włosy? Mam IV stopień i nie wiem jakie sa moje szanse. Uciesze sie jak ktos mi odpisze.

Pozdrawiam,
Czika

madzia1

12.04.2010 20:47

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2010-04-12 Czika napisał(-a):

Czesc,

Pewnie nikogo nie zdziwie, ale strasznie sie boję.Nie pokazuje tego i nie mówie o tym, ale bardzo sie boje.

dasz radę i będziesz z siebie dumna. Tylko głupcy się nie boją.

Jutro wszczepiaja mi port naczyniowy (nie mam pojecia jak to sie robi) a w srode mam miec pobranie szpiku kostnego i pierwsza chemie abvd. Czy do portu i pobrania szpiku znieczulaja?

o porcie nic Ci nie napiszę bo go nie miałam. Jeśli chodzi o zabieg pobierania szpiku to robi się go w znieczuleniu miejscowym. Nie należy on do najprzyjemniejszych, ale da się wytrzymać. Zawsze też możesz poprosić o jakiś lek uspokajający i wtedy mniej się będziesz bała.

Zawsze po chemii wypadaja włosy?

nie zawsze.

Mam IV stopień i nie wiem jakie sa moje szanse. Uciesze sie jak ktos mi odpisze.

to trudne pytanie. Grunt żebyś się pozytywnie nastawiła i nie dołowała. Musisz walczyć.

Pozdrawiam

ja również

baldi

12.04.2010 20:53

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2010-04-12 Czika napisał(-a):

Czesc,

heja :-)

Jutro wszczepiaja mi port naczyniowy (nie mam pojecia jak to sie robi)

w WIELKIM skrocie: nacinaja skore w dwoch miejscach, robia kieszonke miedzy skora wlasciwa a miesniem i tam wkladaja port + odpowiednie rurki. potem zaszywaja i daja pozytywnego kopa do domu :-)

ciesz sie, ze dostaniesz go przed leczeniem. to prawdopodobnie pozwoli oszczedzic Twoje zyly.

glowa do gory i dzielna badz

karol23

13.04.2010 13:19

Odpowiedz

moja historia zaczynała się podobnie do twojej IVb i jazda ABVD trzynaście kursów co dwa tygodnie i dalej...już po pierwszym kursie czułem sie duzo lepiej i moje powiększone węzły znikały powoli .włosy tylko się przerzedziły i wysiwiały ,ale najważniejsze to to że wyzdrowiałem całkowicie,chociaż miałem często dość chemi.włosy odrosły nawet mocniejsze niż przed chemią pozdrawiam