Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

WITAM

Autor: msjczyk • 03.04.2010 14:12 • 4 odpowiedzi

msjczyk

03.04.2010 14:12

Odpowiedz
Moj ukochany Braciszek(lat 26) zostal zdiagnozowany z ziarnica zlosliwa w 4 stadium. Zostal poddany chemiote
rapii ABVD. Leczenie przynioslo efekty, lecz zmiany nadal sa w oplucnej, pozostaly zmiany po ok 10 mm w wezlach szyjnych, podobnej wielkosci wezly miednicy, a guz w srodpiersiu zmniejszyl sie z 90mmx100mm na 11mmx20mm. Lekarz prowadzacy zadecydowal, by przerwac chemioterapie na poczatku 7 cyklu(po 13 wlewach). Mamy skierowanie do Instytutu Onkologii w Warszawie, po konsulatcji ma byc podjeta ostateczna decyzja odnosnie dalszego leczenia. Braciszek czuje sie dobrze fizycznie , jak i psychicznie. Wiem, ze pokonamy WROGA. Prosze o rady i wskazowki, spostrzezenia. Z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam.

msjczyk

03.04.2010 14:29

Odpowiedz

Czy ktos mial podobna sytuacje? Czy idziemy w dobrym kierunku.Prosze o pomoc, podpowiedz.

Kaśku

03.04.2010 18:19

Odpowiedz

O 16:29, dnia 2010-04-03 Msjczyk napisał(-a):

Czy ktos mial podobna sytuacje? Czy idziemy w dobrym kierunku.Prosze o pomoc, podpowiedz.

A czy ktoś sprawdzał czy te zmiany są nadal aktywne, tzn czy było robione badanie PET? Bo pozostalosci po powiększonych węzłach, tzn tak zwane zwłókniałe węzły są dosyć powszechne. Ja np po leczeniu mam na szyji pae powiększonych węzłów (tak ze dwa) nawet do około 2 cm...tzn teraz zmalały do około 1 cm, ale zaraz po leczeniu miały ze dwa....a w śródpiersiu to pozostał pakiet gdzie 2cm na 2cm i na 3 cm (przed leczeniem byl guz ponad 10cm)....ale od tamtej pory (ponad rok po leczeniu) miałam robionego PETa dwa razy i te węzły nie wykazują komórek nowotworowych, więc lekarze traktują je jak zwłóknienia.

Druga opinia z CO w Warszawie to jak najbardziej dobry pomysł i mam nadzieję że w waszym przypadku też nie ma się czym marwić.

Zdrówka życzę,

Kasia

msjczyk

03.04.2010 19:18

Odpowiedz
Dziekuje droga Kasiu za odpowiedz.Pet nie bylo wykonywane, lekarz twierdzi, iz zostanie przeprowadzone po skonczonym leczeniu. Czy mozna wykonac te badanie prywatnie? Jesli tak, to serdecznie prosze o namiary.
Pozdrawiam
Kaska

Kaśku

04.04.2010 06:42

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2010-04-03 Msjczyk napisał(-a):

Dziekuje droga Kasiu za odpowiedz.Pet nie bylo wykonywane, lekarz twierdzi, iz zostanie przeprowadzone po skonczonym leczeniu. Czy mozna wykonac te badanie prywatnie? Jesli tak, to serdecznie prosze o namiary.

Pozdrawiam

Kaska

Pewnie że można...tylko że koszt takiego badania to obecnie około 5 czy 6 tysięcy. Narazie cierpliwoe poczekajcie a może w CO wam go zapiszą.