Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

krążenie

Autor: karlos • 03.04.2010 10:46 • 15 odpowiedzi

karlos

03.04.2010 10:46

Odpowiedz
witam,
po autoprzeszczepie zaobserwowałem - zwłaszcza w chłodniejsze dni -tendencję do nadmiernego wychładzania końcówek palców rąk (zwłaszcza) i stóp. Obserwuję, że robią sie wówczas zółte, a przy mocniejszym zmarznięciu wręcz lekko fioletowe. Podejrzewam, że szwankuje coś z krążeniem. Nigdy nie miałem kłopotów sercowych, krążeniowych. Uprawiam sport - bieganie długodystansowe. Czy obserwujecie/obserwowaliście u siebie takie symptomy ?
Czy mija to samoczynnie, czym sie ew. suplementować, a może tak już pozostanie ?
Najlepszego na Święta. Cały czas pamiętajcie, że załapaliśmy najlepsze g... z możliwych - a więc nosy do góry.

baldi

03.04.2010 16:45

Odpowiedz

sproboj zalatwic sobie skierowanie na kapilaroskopie. moze to badanie pomoze w dobraniu jakiegos leku na te zmiany.

aga76

04.04.2010 07:18

Odpowiedz
Witam.
Jestem po chemio i radioterapii i mam podobne zjawisko do Twojego.Przy średniej temperaturze całe dłonie robią się zimne i fioletowe.Ale jakoś nie budzi u mnie to niepokoju.Sadzę ,że najważniejsza jest remisja a to ,że dłonie nie takie jak przed leczeniem no cóż ...
Jeśli jesteś zaniepokojony pozostaje wizyta u lekarza.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.

karlos

04.04.2010 10:49

Odpowiedz

oczywiście, że remisja jest najważniejsza. Ale jeśli w sobie ma się 8xABVD, 2xESHAP, dexaBEAM+auto, radio, splenektomia, a teraz perspektywę 2-4 EVA lub ICE, a potem "to się zobaczy"-jak mówią-"być może zaproponujemy ALLO", to cała kwestia jest najzwyczajniej w świecie troską o zdrowie (i życie), bo sprawnie funkcjonujące organy będą mi jak widać szybko potrzebne. Pewnie jestem tą sytuacją już mocno zmęczony. Wytrwałości.

załamana

06.04.2010 08:38

Odpowiedz

O 12:49, dnia 2010-04-04 Karlos napisał(-a):

oczywiście, że remisja jest najważniejsza. Ale jeśli w sobie ma się 8xABVD, 2xESHAP, dexaBEAM+auto, radio, splenektomia, a teraz perspektywę 2-4 EVA lub ICE, a potem "to się zobaczy"-jak mówią-"być może zaproponujemy ALLO", to cała kwestia jest najzwyczajniej w świecie troską o zdrowie (i życie), bo sprawnie funkcjonujące organy będą mi jak widać szybko potrzebne. Pewnie jestem tą sytuacją już mocno zmęczony. Wytrwałości.

Czy masz już wynik histopatologiczny?

karlos

06.04.2010 14:46

Odpowiedz

wynik mam, ziarnica typ klasyczny. Nie wykonano immunohistochemii, zatem nie ma podtypu > ostatnio był NSII, zatem i tym razem tak przyjmą. Właśnie wróciłem od profesora: mam otrzymać 2-4 IVA - nie znam tego schematu, jak masz/macie jakies dane na ten temat to pisz(cie). Potem do rozważenia przeszczep. A dlaczego IVA ? Bo poznański ośrodek ma wieloletnie, dobre doświadczenie z tą kombinacją. Proszę czekać na tel. z Kliniki, o szczegółach leczenia będzie jeszcze rozmawiał z lekarzami swojego zespołu. W sumie to niewiele się dowiedziałem od ostatniego razu.

Anna

06.04.2010 16:28

Odpowiedz

O 12:46, dnia 2010-04-03 Karlos napisał(-a):

witam,

po autoprzeszczepie zaobserwowałem - zwłaszcza w chłodniejsze dni -tendencję do nadmiernego wychładzania końcówek palców rąk (zwłaszcza) i stóp. Obserwuję, że robią sie wówczas zółte, a przy mocniejszym zmarznięciu wręcz lekko fioletowe. Podejrzewam, że szwankuje coś z krążeniem. Nigdy nie miałem kłopotów sercowych, krążeniowych. Uprawiam sport - bieganie długodystansowe. Czy obserwujecie/obserwowaliście u siebie takie symptomy ?

Witaj.

Moja córka ma takie same objawy jak opisałeś. Leczenie skończyła w sierpniu 2008 (6 ABVD + radioterapia). Objawy te wskazują na objaw (zespół) Raynauda. Myślę, że jest to skutkiem przebytego leczenia.

Jutro ma wizytę w Klinice Reumatologii w USK w Białymstoku. Ma mieć porobione wszystkie badania, w tym też kapilaroskopię. Napiszę jak coś będzie już wiadomo więcej.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.

baldi

06.04.2010 19:26

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2010-04-06 Karlos napisał(-a):

IVA ?

chyba EVA ;-)

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_chemioterapia

załamana

07.04.2010 07:36

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2010-04-06 Karlos napisał(-a):

wynik mam, ziarnica typ klasyczny. Nie wykonano immunohistochemii, zatem nie ma podtypu > ostatnio był NSII, zatem i tym razem tak przyjmą. Właśnie wróciłem od profesora: mam otrzymać 2-4 IVA - nie znam tego schematu, jak masz/macie jakies dane na ten temat to pisz(cie). Potem do rozważenia przeszczep. A dlaczego IVA ? Bo poznański ośrodek ma wieloletnie, dobre doświadczenie z tą kombinacją. Proszę czekać na tel. z Kliniki, o szczegółach leczenia będzie jeszcze rozmawiał z lekarzami swojego zespołu. W sumie to niewiele się dowiedziałem od ostatniego razu.

Trzymam kciuki! Ale może warto jeszcze dodatkowo pojechaż na konsultacje, mam namiary na dobrego profesora o którym mówiłam.

karlos

07.04.2010 11:25

Odpowiedz
otóż, raczej nie ...
pytałem o to profesora czy to EVA, on, że IVA, przez "I"
Z tego co znalazłem - a niewiele było. To schemat składający się z : ifosfamid dzień 1-2, winkrystyna dzień 1, aktynomycyna D dzień 1-3. Zatem całość trwa chyba 3 dni. Nie znam rytmu : 21-28 dni ?

Anna

10.05.2010 15:41

Odpowiedz
Kapilaroskopia nie wykazała żadnych zmian. Wszystkie pozostałe badania także ok.
To jaka może być przyczyna tego napadowego blednięcia i marznięcia dłoni? Gdzie indziej szukać przyczyny?

Gizmo

28.05.2011 19:28

Odpowiedz

Anno, czy znalazłyście przyczynę tego napadowego marznięcia dłoni??

Anna

29.05.2011 07:16

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2011-05-28 Gizmo napisał(-a):

Badania nic nie wykazały, ale z pewnością jest to skutek przebytej chemioterapii. Obecnie mijają już prawie trzy lata od zakończenia leczenia i w minionym okresie jesienno-zimowym trochę mniej dokuczało marznięcie dłoni. Mam nadzieję że poprawa będzie ciągle postępować.

Pozdrawiam.

baldi

29.05.2011 09:14

Odpowiedz

O 09:16, dnia 2011-05-29 Anna napisał(-a):

O 21:28, dnia 2011-05-28 Gizmo napisał(-a):

Badania nic nie wykazały

[..]

wczoraj mialem napisac, ze watek stary i pewnie po roku Anna juz sie nie odezwie. powstrzymalem sie - jak widac slusznie

Anna

29.05.2011 10:31

Odpowiedz

O 11:14, dnia 2011-05-29 Baldi napisał(-a):

wczoraj mialem napisac, ze watek stary i pewnie po roku Anna juz sie nie odezwie. powstrzymalem sie - jak widac slusznie

Gizmo

21.06.2011 16:51

Odpowiedz

Widziałam, że wątek stary ale nie chciałam zakładać nowego - po cichu liczyłam na odpowiedź:)) Serdeczności:)