Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pytanie

Autor: adam • 26.03.2010 21:47 • 18 odpowiedzi

adam

26.03.2010 21:47

Odpowiedz

witam mam 27 lat i właśnie dzis otrzymałem wyniki badania histopatologicznego mojego kolegi węzła ( 2 miesiące czekałem.. masakra) niby nie boli i nie mam żadnych z wymienionych objawów poza powiększonym węzłem . I mam do was wszystkich pytanie bo dopiero 8 kwietnia dostane sie do poradni a tak długo to mi sie nie chce czekac w niepewności .. Napiszę jak laik ..CD3+ dużo CD20+ ze świecą szukać i tu mój niepokój CD30+ nieliczne mam jakiś ognisko martwicy i pojawiaja sie komórki Hodgkina i jakies cos ki- 67 ogólnie podejrzenie ziarnicy złośliwej ale napisali że wynik nie może byc na 100% bo materiał był źle zakonserwowany czy coś takiego .. czym mam wyciagać 0.7 z barku czy takie zafałszowania sie zdarzają prosze o odpowiedz jolki_polki@interia.pl

krisspolonia@wp.pl

26.03.2010 22:07

Odpowiedz

O 22:47, dnia 2010-03-26 adam napisał(-a):

witam mam 27 lat i właśnie dzis otrzymałem wyniki badania histopatologicznego mojego kolegi węzła ( 2 miesiące czekałem.. masakra) niby nie boli i nie mam żadnych z wymienionych objawów poza powiększonym węzłem . I mam do was wszystkich pytanie bo dopiero 8 kwietnia dostane sie do poradni a tak długo to mi sie nie chce czekac w niepewności .. Napiszę jak laik ..CD3+ dużo CD20+ ze świecą szukać i tu mój niepokój CD30+ nieliczne mam jakiś ognisko martwicy i pojawiaja sie komórki Hodgkina i jakies cos ki- 67 ogólnie podejrzenie ziarnicy złośliwej ale napisali że wynik nie może byc na 100% bo materiał był źle zakonserwowany czy coś takiego .. czym mam wyciagać 0.7 z barku czy takie zafałszowania sie zdarzają prosze o odpowiedz jolki_polki@interia.pl

0,7 zawsze warto wyjąć.

Ale co do wyniku to natychmiast materiał musi obejrzeć 2 patolog. Załatwiaj to szybciej niż wizytę w poradni.

Ale coś mi się wydaje że bez 2 pobrania się nie obejdzie.

baldi

27.03.2010 08:25

Odpowiedz

O 23:07, dnia 2010-03-26 krisspolonia@wp.pl napisał(-a):

0,7 zawsze warto wyjąć.

chcialem dokladnie to samo napisac wczoraj w nocy, ale sie powstrzymalem

adam

27.03.2010 08:34

Odpowiedz

O 09:25, dnia 2010-03-27 Baldi napisał(-a):

O 23:07, dnia 2010-03-26 krisspolonia@wp.pl napisał(-a):

0,7 zawsze warto wyjąć.

chcialem dokladnie to samo napisac wczoraj w nocy, ale sie powstrzymalem

baldi

27.03.2010 08:57

Odpowiedz

O 09:34, dnia 2010-03-27 adam napisał(-a):

jest ktos ze szczecina i potrafi mi pomóc

skontaktuj sie z Aśką: asia@apis.com.pl

adam

27.03.2010 09:25

Odpowiedz

O 09:57, dnia 2010-03-27 Baldi napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

ps. jeśli można Pani Joanna jest?

Kasia

27.03.2010 16:49

Odpowiedz

O 10:25, dnia 2010-03-27 adam napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

Ja się leczę w szczecinie i naprawdę lekarze pierwsza klasa

adam

27.03.2010 17:28

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2010-03-27 Kasia napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

Witaj serdecznie ja dostałem namiar na poradnię Strzałowska 22 mam nadzieje że nie będzie mi służyć tem szpital za pomoc ale słyszałem że są dobrzy . Denerwuje mnie tylko to oczekiwanie na spotkanie będę musiał teraz wstawac rano do pracy i na uczelnię z myslą że może to i ja. masakra pozdrawiam

Kasia

28.03.2010 10:33

Odpowiedz

O 18:28, dnia 2010-03-27 adam napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

Witaj serdecznie ja dostałem namiar na poradnię Strzałowska 22 mam nadzieje że nie będzie mi służyć tem szpital za pomoc ale słyszałem że są dobrzy . Denerwuje mnie tylko to oczekiwanie na spotkanie będę musiał teraz wstawac rano do pracy i na uczelnię z myslą że może to i ja. masakra pozdrawiam

Tak to ten szpital na dzielnicy Golęcin No pierw musisz iść na konsultacje i stanąć w kolejce od 6-7 rano.Ale naprawdę zajmą się tobą i za 9 miesięcy będzie ok.

jolki_polki@interia.pl

28.03.2010 14:11

Odpowiedz

O 12:33, dnia 2010-03-28 Kasia napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

Tak to ten szpital na dzielnicy Golęcin No pierw musisz iść na konsultacje i stanąć w kolejce od 6-7 rano.Ale naprawdę zajmą się tobą i za 9 miesięcy będzie ok.

a masz może możliwość załatwienia ewentualnej konsultacji wcześniej niz mam termin tj 8 kwietnia . moge przesłać Ci moje wyniki hist. do ewentualnego wglądu dla jakiegos specjalisty?

Kasia

28.03.2010 17:40

Odpowiedz

O 16:11, dnia 2010-03-28 jolki_polki@interia.pl napisał(-a):

O 12:33, dnia 2010-03-28 Kasia napisał(-a):

Wielkie dzięki za namiar

a masz może możliwość załatwienia ewentualnej konsultacji wcześniej niz mam termin tj 8 kwietnia . moge przesłać Ci moje wyniki hist. do ewentualnego wglądu dla jakiegos specjalisty?

Wiesz co leczę się tam już 3 lata ale czy mogłabym ci załatwić wcześniej to nie wiem.Musisz się zgłosić na konsultacje tak jak pisałam wcześniej i zacznij od jutra.Dam ci mój adres na maile artmie11@wp.pl dam ci numery telefonów do lekarzy

adam

23.05.2010 21:34

Odpowiedz
Po długiej przerwie powracam. Bez odpowiedzi i bez diagnozy. Przebadali mnie od głowy po piety i niby nic nie mam. Tylko niesmak wyniku hist. pat psuje poczucie zdrowia. Pani miła Doc. po konsultacjach z wieloma innymi lekarzami stwierdziła że miałem(mam) ziarnice w pobranym węźle. Ale po badaniu PET które to wyszło czyste nic nie widać. Widoczne były jednak 2 węzły 20mm i 17 mm po obu stronach pach bez aktywności metabolicznej. Swierdziła że ziarnica jest (była) i nie można nic leczyć bo nie ma stopnia nie można naświetlac bo radiolog nie wyliczy dawki bo teoretycznie nie ma na co. Chemia tym bardziej odpada.Co tydziej jeste u Niej i ciagle główkuje . teraz będzie znowu drapac te w/w węzły ale nie wiem czy je złapie moze były odczynowe i znikły.Powiedziała też że jeśli nie znajdziemy już ich bądz nie namierzymy dokładnie to mam jej kom. i mam natychmiast dzwonić jak cos mi wyskoczy. ie teraz we wtorek do Niej ale mam przeczucie że nic nie znajdziemy . Dziwna ta cała sytuacja i nieprawdopodobna bo niby co? Komórki nowotworowe krążą sobie po węzełkach i szukajom lokum?A może mam cos innego?
Możecie mi cos wskazać podpowiedziec jak mam sie zacgować . Bo czekanie ewentualne na ,, cos wyskoczy,, zabija samo w sobie.

matias

24.05.2010 09:37

Odpowiedz

O 23:34, dnia 2010-05-23 adam napisał(-a):

Po długiej przerwie powracam. Bez odpowiedzi i bez diagnozy.

Cześć! Myślę , że i odpowiedź i diagnozę masz ;) więcej pozytywnego myślenia.

po badaniu PET które to wyszło czyste nic nie widać.

Niechaj to badanie będzie dla Ciebie głównym wyznacznikiem stanu zdrowia.

mam jej kom. i mam natychmiast dzwonić jak cos mi wyskoczy.

O, słusznie powiedziała, dodam , że teraz to największym problemem będzie pewnie znowu wrócić do normalnego życia, takiego który nie będzie zdominowany przez chorobę i maniakalne wyszukiwanie sobie 'czegoś tam'. Owszem oczy dookoła głowy, ale trzeba żyć, iść do przodu i się cieszyć.

Możecie mi cos wskazać podpowiedziec jak mam sie zacgować . Bo czekanie ewentualne na ,, cos wyskoczy,, zabija samo w sobie.

W tej sytuacji to odniósł bym się do tego co niedawno napisał Krisspolonia " 0,7 zawsze warto wyjąć" , słusznie, ma racje i nawet bym podjechał do Ciebie z takim szkłem, ale jeszcze chemię dostaję ;] tu siła spokoju i zdrowy rozsądek wydają się być dobre. Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry! Będzie dobrze :)

adam

24.05.2010 10:25

Odpowiedz
Wszystko jestem w stanie pojąć oprucz jednego. Skoro stwredza sie u mnie ziarnicę w wyciętym wężle pachowym i na każdym kroku mówi mi sie iz szukamy jej nowych ognisk, a PET niczego nie wskazuje . To kto tu sie myli?
Nie jest to wywód mojego niepokoju lecz logiczne pytanie które to wskazuje wzajemne sie wykluczanie diagnoz.
Poresztaspytam sie dzis osobiście Pani Doc.

Kaśku

24.05.2010 12:55

Odpowiedz
PET nie jest wiarygodny w 100%. Mój onkolog - z niezła renomą podchodzi do tego badania z całkiem dużą rezerwą bo twierdzi że "dużo widział".
Oczywiście nie piszę tego żebyś popadał w popłoch i zamartwiał sie że z Tobą napewno coś nie tak, ale dla świętego spokoju może rozważyłabym drugą opinię.

Pozdrawiam,
Kasia

adam

24.05.2010 15:54

Odpowiedz

dzieki za dobre słowa . Był dzis u Pani i będzie USG I REZONANSIK i kolejne spotkanie 1 czerwca . Niedługo przyniosę sobie tam swój kubek i kawusię. Badania w tygodniu mam zrobić jakims cudem tak szybko.Odpowiedzi na żadne z mioch pytń nie ptzrymałem tylko słyszałęm ,, Panie Adamie tak trzeba ,, I tak sie będzie tydzień kręcić do pracy ,i dom uczelnie sobie odpuściłem poreszta powtarzam przedmiot mgr czyli nic .Życie

Piotr

24.05.2010 21:32

Odpowiedz

O 17:54, dnia 2010-05-24 adam napisał(-a):

dzieki za dobre słowa . Był dzis u Pani i będzie USG I REZONANSIK i kolejne spotkanie 1 czerwca . Niedługo przyniosę sobie tam swój kubek i kawusię. Badania w tygodniu mam zrobić jakims cudem tak szybko.Odpowiedzi na żadne z mioch pytń nie ptzrymałem tylko słyszałęm ,, Panie Adamie tak trzeba ,, I tak sie będzie tydzień kręcić do pracy ,i dom uczelnie sobie odpuściłem poreszta powtarzam przedmiot mgr czyli nic .Życie

Hej Adam,

masz prawo przebadać wycięty węzeł w innym ośrodku, a lekarze nie mogą odmówić ci wydania pobranego materiału, obojętnie co mówią o jego jakości. Często jest tak, że lekarze nie chcą podważać opinii kolegów z pracy.

W moim przypadku było tak - tomografia i PET pokazały,że jestem czysty, wynik histpatu wykonanego w Gdańsku - że jest ziarnica w węźle. Lekarze stwierdzili nawrót miejscowy w wyciętym węźle i chcieli dać dalsze leczenie. Zawiozłem materiał do Warszawy i tam wykluczyli ziarnicę, stwierdzając niespecyficzne zapalenie węzłów.

adam

25.05.2010 06:00

Odpowiedz
Piotrze dzięki za info i tak sie właśnie składa że wczoraj też o tym móiwłem szanownej P. Doc. ,że można by dokładniej sie przyjrzeć badaniu hist. Ale powiedziała mi iż były 3 konsultacje w tej sprawie i wszystcy stwierdzili że juz więcej nie da sie wyciągnąć.Podobno Pan który podpisał sie pod konsultacja na moim badaniu to niby persona onkologii z poznania * nie pamietam teraz jego nazwiska* i możliwe że tu masz rację Piotrze iż boją sie podwarzyć jego opinię.
Pomyślę dziś o tym gdzie by tu uderzyć i zadzwonię w sprawie odżyskania mojego kolegi węzła.

Asowa

25.05.2010 08:30

Odpowiedz
U mnie w węźle wyszedł chłoniak nieziarniczy a TK nie wykazało żadnych innych zmian.
Moja onkolog powiedziała, że jeśli wychodzą komórki nowotworowe w wyciętym materiale to obowiązkowo wysyła się materiał do innego ośrodka i inny patomorfolog powtarza badanie.
Pani doktor pytała czy chcę, żeby szpital się tym zajął czy ja osobiście na własny koszt.
"Zleciłam" to szpitalowi. Węzeł wysłali do CO w Warszawie.
Diagnoza potwierdziła się.
I zostałam odesłana do CO.
Dostałam 6 kursów chemii, co 3 tygodnie 1.
Od marca mam potwierdzoną remisję;)