Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

mam nadzieję, że to "tylko" ziarnica

Autor: karlos • 24.03.2010 09:33 • 2 odpowiedzi

karlos

24.03.2010 09:33

Odpowiedz
Po czerwcowym auto zostały dwa drobiazgi w śródpiersiu, radio nie pomogło, a wręcz nasiliły objawy > śledziona (2 duże i silne ogniska chorobowe pierwotnie zajęte), pare węzłów w brzuchu, śródpiersie pozostało - niewielka aktywność.
Pojutrze mam zabieg usunięcia śledziony > tym sposobem chcą się pozbyć większej/dużej części choroby, a przy okazji zrobić hispat. Mam nadzieję, że to nie będą inne odmiany nowotworu.
Myślę skoro już zdecydowano się na zabieg chirurgiczny to grzechem zaniechania hematologów byłoby nie wykonanie hispatu, który jest najdokładniejszym materiałem diagnostycznym. Mimo to jestem pełen obaw jak to się potoczy. Wiem, że po zabiegu będę miał 2-4 chemii 3 rzutu (wspominano o EVA).
Czy zatem ziarnica może przepoczwarzyć się w coś innego, wtórnego ?
Karol

baldi

24.03.2010 10:33

Odpowiedz

O 10:33, dnia 2010-03-24 Karlos napisał(-a):

tak, moze. są tu chyba wsrod nas nawet takie przypadki.

oczywiscie to, co lekarze zaplanowali jest dobrym tropem. nalezy wyciac i dokladnie przebadac, bo moze sie okazac, ze to juz nie ziarnica. moznaby tylko gdybac czy na pewno trzeba Ci wycinac cala sledzione, a nie brac tylko wycinka laparoskopem, ale nie ma co sie przeciwstawiac tylko liczyc na sprawny zabieg. czego oczywiscie z calego serca zycze.

Pozdr, W.

karlos

24.03.2010 10:56

Odpowiedz

na śledzionie są 2 ogniska : 30 i 25 mm / SUV 9,0 ! więc może i lepiej.

Prowadzącego zainteresował wzmożony wychwyt przy żołądku > polekowy lub odczynowy - jak mówiono, ale przy okazji zabiegu jest zalecenie pobrania wycinka.

O 11:33, dnia 2010-03-24 Baldi napisał(-a):

O 10:33, dnia 2010-03-24 Karlos napisał(-a):

tak, moze. są tu chyba wsrod nas nawet takie przypadki.

oczywiscie to, co lekarze zaplanowali jest dobrym tropem. nalezy wyciac i dokladnie przebadac, bo moze sie okazac, ze to juz nie ziarnica. moznaby tylko gdybac czy na pewno trzeba Ci wycinac cala sledzione, a nie brac tylko wycinka laparoskopem, ale nie ma co sie przeciwstawiac tylko liczyc na sprawny zabieg. czego oczywiscie z calego serca zycze.

Pozdr, W.