Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

gdzie leczyć ziarnicę?

Autor: gość • 04.03.2010 13:18 • 9 odpowiedzi

gość

04.03.2010 13:18

Odpowiedz

witam,jestem w najtrudniejszym momencie swojego życia,właśnie potwierdzją sie wyniki badań i jest to prawdopodobnie ziarnica(czeka mnie jeszcze druga biopsja obojczyka) mam 31 lat.Proszę napiszcie coś o ośrodkach w których się leczycie,czy jest jakaś możliwość ich wyboru,czy decyduje miejsce zamieszkania?ja jestem ze śląska,ale być może warto leczyć się w innym mieście?Pomóżcie jestem na początku...

kasia b.

05.03.2010 12:23

Odpowiedz

miejsce zamieszkania nie ma znaczenia.jednak leczenie jest często dlugie i wyczerpujące,więc warto być blisko miejsca zamieszkania.jesteś ze Śląska,więc możesz próbować w Centrum Onkologi w Gliwicach.mój mąż leczy się w Warszawie, choć jesteśmy z Olsztyna, gdyż u nas nie bylo schematu leczenia zalecanego mojemu mężowi. możemy podzielić się dośwaidczeniami drogą e-mail (krisspolonia.@wp.pl)

emilka

05.03.2010 12:47

Odpowiedz

Witam mam pytanie czy rumień guzowaty może być przyczyną zz bo ja właśnie przeszłam tę chorobę ale martwią mnie węzły chłonne obojczykowe lekarz zlecił badania krwi wyszły złe rtg klayki piersipowej dobre ale o węzłach nic nie mówiła reumatolog stwierdził że wszystko gra a ja czuję się bardzo zmęczona

kasik5453

05.03.2010 12:51

Odpowiedz
Witam!!!
Ja również uważam że najlepiej byłoby gdybyś leczyła się jak najbliżej miejsca zamieszkania.
Leczenie jest dość wyczerpujące i podróże po chemi również męczące.Pozdrawiam gorąco i życze powodzenia!!!

Kaśku

05.03.2010 13:53

Odpowiedz

O 13:47, dnia 2010-03-05 emilka napisał(-a):

Witam mam pytanie czy rumień guzowaty może być przyczyną zz

- nie może

bo ja właśnie przeszłam tę chorobę ale martwią mnie węzły chłonne obojczykowe lekarz zlecił badania krwi wyszły złe rtg klayki piersipowej dobre ale o węzłach nic nie mówiła reumatolog stwierdził że wszystko gra a ja czuję się bardzo zmęczona

Z tego co pamiętam to ten rumień często występuje przy Sarkoidozie gdzie również mogą być powiększone węzły.

Reumatolog to właściwy lekarz od sarkoidozy więc ten u którego byłaś pewnie ją wziął pod uwagę, ale na wszelki wypadek uzyskałabym drugą opinię.

Pozdrawiam,

Kasia

emilka

05.03.2010 15:03

Odpowiedz

Bardzo dziękiję za odpowiedz tylko te węzły mam powiększone od2 lat wcześniej nie miałam takiego objawu jak zmęczenie byłam rok temu u 2 onkologów i stwierdzili że te węzły są małe i nie będą szukać nowotworu mają tak 11 mm lekarz który robił usg szyji znalazł tylko jeden a ja czuję ich więcej rano jak wstaję są o wiele większe zmniejszają się z upływem dnia moje wyniki krwi wbc 10;5 crp 126 ob 53 pani dortor powiedziała że przy rumieniu takie badania wychodzą poniewarz jast stan zapalny i kazała za 2 miesiące powtórzyć badania pozdrawiam

emilka

05.03.2010 15:11

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedz ja te węzły ma od 2 lat powiększone byłam u onkologów ale oni mówią że wszystko jest dobrze nie mówiąc o lekarzach rodzinnych wszyscy są zgodni to nic poważnego a ja się jadnak boję bo te moje wyniki krwi mnie niepokoją wbc10.5 crp126 ob53 lekarz mówił że to normalne przy rumieniu kazała powtórzyc badania za 2 miesiące a węzły kazali zostawić w spokoju nie wiem gdzie mam się już z tym wszystkim udać nie mam siły nie mówiąc o ty potwornym zmęczeniu pozdrawiam

emilka

05.03.2010 15:15

Odpowiedz

Przepraszam za bałagan który tutaj urządziłam tekst pisałam 2 razy bo myślałam że ten pierwszy nie poszedł

Kasiar

05.03.2010 20:10

Odpowiedz
Pewnie, że lepiej w miejscu zamieszkania, ale i dojeżdżać się da :) Ja zaczęłam się leczyć w Warszawie, bo tam mieszkałam w momencie zdiagnozowania, jednak własnie z powodu złego samopoczucia po chemii wróciłam do rodzinnego domu 500km od stolicy, dojeżdżam na chemie co dwa tygodnie i się da :) Ale jeśli masz możliwość leczyć się w mieście gdzie mieszkasz (ja nie mam) albo nie jesteś zrażona do ośrodków w nim (ja jestem....) to pewnie łatwiej :)
Pozdrawiam

zwobot

28.09.2011 13:33

Odpowiedz

Witam, z ciekawości zapytam, o jakim schemacie Państwo piszecie i gdzie w Olsztynie byliście konsultowani?

O 13:23, dnia 2010-03-05 kasia b. napisał(-a):

miejsce zamieszkania nie ma znaczenia.jednak leczenie jest często dlugie i wyczerpujące,więc warto być blisko miejsca zamieszkania.jesteś ze Śląska,więc możesz próbować w Centrum Onkologi w Gliwicach.mój mąż leczy się w Warszawie, choć jesteśmy z Olsztyna, gdyż u nas nie bylo schematu leczenia zalecanego mojemu mężowi. możemy podzielić się dośwaidczeniami drogą e-mail (krisspolonia.@wp.pl)