Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pojawił się węzeł w okolicy trzustki

Autor: abadonna • 02.03.2010 18:21 • 6 odpowiedzi

abadonna

02.03.2010 18:21

Odpowiedz
Witajcie,
zaniepokoił mnie wynik usg, zastanawiam się co to może być?
otóż jestem 8lat po leczeniu ziarnicy i na kontrolnym usg j brzusznej wyszło, że w okolicy ogona trzustki mam pojedyńczy węzeł chłonny o wymiarach 2,64 x 1,74 CM, pozostałe węzły niepowiększone. Onkolog wysyła mnie na tomografię. Jestem przerażona, nie wiem jak zniosę ten czas oczekiwania.
czy ktoś miał coś takiego?

rainbow

03.03.2010 13:51

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2010-03-02 abadonna napisał(-a):

Witajcie,

zaniepokoił mnie wynik usg, zastanawiam się co to może być?

otóż jestem 8lat po leczeniu ziarnicy i na kontrolnym usg j brzusznej wyszło, że w okolicy ogona trzustki mam pojedyńczy węzeł chłonny o wymiarach 2,64 x 1,74 CM, pozostałe węzły niepowiększone. Onkolog wysyła mnie na tomografię. Jestem przerażona, nie wiem jak zniosę ten czas oczekiwania.

czy ktoś miał coś takiego?

nie panikuj. ja też jestem 8 lat po leczeniu i co prawda brzuch był i jest zawsze czysty podczas kontroli, ale z szyją różnie. mam kilka delikatnie powiększonych węzłów na przestrzeni tych lat, niektóre się pomniejszają. niektóre zostają takie. przez cały czas pod kontrolą, mam PETY przynajmniej raz w roku. nic nie wychodzi. te węzły mnie czasami pobolewają jak jestem chora. oczywiście stresuję się od czasu do czasu, ale wierzę że jest dobrze. skoro lekarz który mnie wyleczył i jestem pod jego kontrolą tak mówi to chyba tak jest. więc.... nie zawsze powiększony węzeł oznacza coś złego, nawet z taką historią jak my.

dokończ kontrolę dla świętego spokoju, ale nie martw się... będzie dobrze.

abadonna

03.03.2010 20:24

Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Zdarzały mi się powiększone węły w jamie brzusznej przez te lata, ale nie badano tego tomografią, dlatego się przestraszyłam. A PETa to nie miałam nigdy robionego. Próbuje się umówić na tk.
A tymczasem uspokajam swoje nerwy.
Jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy. Pozdrawiam.

Mefistoergosum

05.03.2010 20:49

Odpowiedz

O 21:24, dnia 2010-03-03 abadonna napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedź. Zdarzały mi się powiększone węły w jamie brzusznej przez te lata, ale nie badano tego tomografią, dlatego się przestraszyłam. A PETa to nie miałam nigdy robionego. Próbuje się umówić na tk.

A tymczasem uspokajam swoje nerwy.

Jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy. Pozdrawiam.

Huncii - jestem przy Tobie.

abadonna

16.03.2010 18:26

Odpowiedz
dla osób, które czytały ten wątek chcę powiedzieć, że jestem po CT, które nie wykazało żadnych powiększonych węzłów chłonych w j.b., trzustka też czysta, wszystkie narządy prawidłowe.
Albo ten węzeł zniknął, albo była to nadinterpretacja usg. W sumie nieważne, ważne jest tylko to, że jestem zdrowa:)
Pozdrawiam i życzę Wszystkim optymistycznych wyników

rainbow

17.03.2010 13:16

Odpowiedz

O 19:26, dnia 2010-03-16 abadonna napisał(-a):

dla osób, które czytały ten wątek chcę powiedzieć, że jestem po CT, które nie wykazało żadnych powiększonych węzłów chłonych w j.b., trzustka też czysta, wszystkie narządy prawidłowe.

Albo ten węzeł zniknął, albo była to nadinterpretacja usg. W sumie nieważne, ważne jest tylko to, że jestem zdrowa:)

Pozdrawiam i życzę Wszystkim optymistycznych wyników

abadonna

18.03.2010 14:48

Odpowiedz

Dzięki serdeczne. Życzę Tobie wszystkiego najlepszego.