Możecie mi napisać czy w CO dostaje się wynik tomografu "od ręki"?
nie sądzę żebyś dostała wynik od ręki ponieważ wykonuje go technik, a opisuje lekarz. Lekarzom nie zawsze się spieszy :> przeważnie po trzech dniach już można odebrać wynik.
I jeszcze jedno, jak w tam wygląda badanie od strony praktycznej?
Jeśli jestem umówiona na konkretną godzinę to pewnie najpierw zrobią mi wkłucie potem picie kontrastu, czekanie i dopiero tomograf?
Jak długo to może potrwać?
jaka jest kolejność wykonywanych czynności w CO-I nie mam pojęcia. Picie kontrastu to jest 1,5h bo co pół godziny dostajesz kubek "eliksiru", po którym też chwilę trzeba odczekać, potem badanko. Najpierw robią TK w brzuszku, a potem kontraścik do żyłki i znów badanko. Czy wenflon wcześniej zakładają nie mam pojęcia. Mnie w ŚCO zawsze w trakcie badania zakładała pielęgniarka co powodowało wydłużenie jego czasu bo się trzeba było postarać żeby znaleźć żyłkę na zziębniętym nagim ciałku :>
Więc czas trwania badania zależy od wielu czynników, często niezależnych od Ciebie :> Mnie się raz zdarzyło, że trzy kubki wypiłam i nikt mnie nie wołał. Potem się okazało, że Panie o mnie zapomniały :/ Gratis dostałam następny i już miałam wchodzić gdy... przywieźli brzydko pachnącego i ledwo przytomnego pijaka i on miał pierwszeństwo :/ To sobie jeszcze poczekałam i nawet w ramię męża popłakałam, a potem dostałam przykaz od Pań, że kolejnym razem mam na wstępie powiedzieć, żem ze Służby Zdrowia. O!