Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Tomograf w CO Warszawa

Autor: asowa • 26.02.2010 22:09 • 5 odpowiedzi

asowa

26.02.2010 22:09

Odpowiedz
Możecie mi napisać czy w CO dostaje się wynik tomografu "od ręki"?
I jeszcze jedno, jak w tam wygląda badanie od strony praktycznej?
Jeśli jestem umówiona na konkretną godzinę to pewnie najpierw zrobią mi wkłucie potem picie kontrastu, czekanie i dopiero tomograf?

Jak długo to może potrwać?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi:)

madzia1

27.02.2010 17:55

Odpowiedz

O 23:09, dnia 2010-02-26 Asowa napisał(-a):

Możecie mi napisać czy w CO dostaje się wynik tomografu "od ręki"?

nie sądzę żebyś dostała wynik od ręki ponieważ wykonuje go technik, a opisuje lekarz. Lekarzom nie zawsze się spieszy :> przeważnie po trzech dniach już można odebrać wynik.

I jeszcze jedno, jak w tam wygląda badanie od strony praktycznej?

Jeśli jestem umówiona na konkretną godzinę to pewnie najpierw zrobią mi wkłucie potem picie kontrastu, czekanie i dopiero tomograf?

jaka jest kolejność wykonywanych czynności w CO-I nie mam pojęcia. Picie kontrastu to jest 1,5h bo co pół godziny dostajesz kubek "eliksiru", po którym też chwilę trzeba odczekać, potem badanko. Najpierw robią TK w brzuszku, a potem kontraścik do żyłki i znów badanko. Czy wenflon wcześniej zakładają nie mam pojęcia. Mnie w ŚCO zawsze w trakcie badania zakładała pielęgniarka co powodowało wydłużenie jego czasu bo się trzeba było postarać żeby znaleźć żyłkę na zziębniętym nagim ciałku :>

Więc czas trwania badania zależy od wielu czynników, często niezależnych od Ciebie :> Mnie się raz zdarzyło, że trzy kubki wypiłam i nikt mnie nie wołał. Potem się okazało, że Panie o mnie zapomniały :/ Gratis dostałam następny i już miałam wchodzić gdy... przywieźli brzydko pachnącego i ledwo przytomnego pijaka i on miał pierwszeństwo :/ To sobie jeszcze poczekałam i nawet w ramię męża popłakałam, a potem dostałam przykaz od Pań, że kolejnym razem mam na wstępie powiedzieć, żem ze Służby Zdrowia. O!

baldi

27.02.2010 20:49

Odpowiedz

O 23:09, dnia 2010-02-26 Asowa napisał(-a):

za moich czasow:

w CO-I wynik pojawia sie w sieci komputerowej wieczorem, tego samego dnia, w ktorym zostalo wykonane badanie. CZYLI jesli Twoj lekarz akurat bedzie miec dyzur na oddziale to mozesz do niego zadzwonic i po zalogowaniu sie przeczyta Ci. jesli jednak chcesz go osobiscie odebrac - mozesz to zrobic dopiero nastepnego dnia po badaniu.

no chyba, ze sie nagle costam pozmienialo (watpie).

Dorta

28.02.2010 10:10

Odpowiedz
ja miałam robioy PET w CO.Badanie to w CO jest robione od wrzesnia ubiegłego roku,wszesniej w innych osrodkach.Wynik trafia do lekarza ,a ten może zrobić wydruk komputerowy. Przed badaniem jest sprawdzany poziom cukru,póżniej mały wywiadzik z lekarzem a następnie pielęgniarka zakłada welflon i do twojego picia wlewa kontrast .Mój o smaku anyzkowym,a następnie czekasz na wezwanie,idziesz do specjalnego pokoju i popijasz wode z kon.następnie przychodzi pielęgniarkai podaje środek radioaktywny ,po jakims czasie idziesz na badanie.Następnie czekasz chwile czy nie trzeba ponawiać badaia,usuwają welflon i do domku,Wynik ok 2 tyg. u lekarza.
.

Asowa

28.02.2010 10:21

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi:)

W CO mają nowy system komputerowy i wszystko działa jakby z dużym opóźnieniem:)
Ale przynajmniej wiem na co się nastawić.
Biorąc pod uwagę, że badania mam o 15.30 to może do następnego dnia rano mnie wypuszczą :).