Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

BEACOPP

Autor: słoneczko • 16.01.2010 17:43 • 3 odpowiedzi

słoneczko

16.01.2010 17:43

Odpowiedz
Witam...wiele mnie kosztowało,bym się tutaj zalogowała..jeszcze więcej bym napisała...

obecnie klikam ze szpitala...od czerwca 2009 choruję na ziarnicę złośliwą...najpierw abvd 3 cykle...nie pomogły...następnie 2 podania dhap..nie działa...od poniedziałku prawdopodobnie lekarze zdecydują się na beacopp czego się strasznie boję,bo nie wiem na czym polega...ciut już tutaj czytałam..trochę mi to rozjaśniło w głowie...

ja się najbardziej obawiam tego,że będę wymiotować strasznie...tak jak to było do tej pory...znosiłam to fatalnie i żadne leki przeciwwymiotne nie pomagają wręcz przeciwnie przy podaniu zofranu wymiotuję...

powiedzcie mi proszę jak znosiliście tą terapię...będę wdzięczna...

ja na razie jestem w strasznym psychicznym dole...

Paula

16.01.2010 19:10

Odpowiedz
Witam. Ja brałam 3 cykle beacoppu eskalowanego. Nie taki diabeł straszny :) Szczerze mówiąc to znosiłam go lepiej niż ABV. Być może jest to kwestia wcześniejszego nawodnienia dożylnego i większej ilości leków przeciwwymiotnych w kroplówce.
Oczywiście chemia schodzi dłużej, czasem trwało to prawie cały dzień ale nie jest najgorzej. Da się to wytrzymać. Najgorszy dla mnie był 10-15 dzień cyklu. Wtedy pojawiają się spadki wartości i może być potrzeba powrotu do szpitala ale to jest kwestia indywidualna dla każdego. Ja 2 razy wracałam z gorączką a raz przeszłam cały cykl jakby nigdy nic się nie działo. Więc głowa do góry, nastaw się pozytywnie i walcz. Uczulam Cię tylko na to by szczególnie dbać o higienę jamy ustnej, często płukać buzię bo mogą się pojawić problemy ze śluzówką. Pozdrawiam.

pietia

16.01.2010 21:12

Odpowiedz

Cześć, ja podobnie jak przedmówczyni brałem 3 cykle beacoppu eskalowanego i zdecydowanie lepiej go zniosłem niż abvd, ani raz nawet nie wymiotowałem, uciążliwa jest długość podawania. Pamiętam także, że starałem się pić wodę jak szalony zapewne to też pomogło. Zanotowałem też duży spadek wartości, a temperatury ani razu podczas cyklów nie miałem więc nie jest aż tak strasznie ;). Trzymaj się!

słoneczko

18.01.2010 15:19

Odpowiedz
a mnie jednak stwierdzili,że tego nie dadzą..

stanęło na IGEV...czyli znów niewiadoma...