Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik PET po leczeniu BEACOPP

Autor: asterath • 11.01.2010 20:18 • 7 odpowiedzi

asterath

11.01.2010 20:18

Odpowiedz
Witam,
bardzo prosze o probe interpretacji badania PET. Wizyte u lekarza mam dopiero za tydzien i juz umieram z niecierpliwosci. Jestem po 2,5 cyklach ABVD i po 6 BEACOPPU (w wiekszosci eskalowanego). PET ma ocenic skutecznosc leczenia.

Twarzoczaszka: zacienie w lewej zatoce szczekowej - suv do 1.5
Szyja: w normie
Klatka piersiowa: w normie
Jama brzuszna i miednica: niewielki, rozlany wzrost metabolizmu w sledzionie (wyzszy niz w watrobie - obraz nieprawidlowy) - suv do 2.2. W miednicy po stronie prawej hypodensyjna zmiana o sr. do 30mm nie wykazujaca metabolizmu - torbiel jajnika? poza tym obraz pet w normie
inne: wzrost metabolizmu glukozy w tkance tluszczowej i w stawach poprzeczno-zebrowych - wariant fizjologiczny.

Wnioski: obraz pet sledziony niecharakterystyczny dla procesu rozrostowego - wynik zwiekszonej sekwestracji krwinek? - do oceny klinicznej. zmiana w zatoce szczekowej odczynowa.

Moge prosic Was o pomoc?

asterath

11.01.2010 20:21

Odpowiedz

W twarzoczaszce powinno oczywiscie byc zacienienie*****

Joaśka Ż.

13.01.2010 11:39

Odpowiedz
Witaj
Nie jestem lekarzem :)
Ząbki do badania - ze względu na (jak w opisie) charakter odczynowy - jakiś stan zapalny?

Śledziona świeci niewiele ponad normę - nad tym niech się głowią specjaliści - bo (jak w opisie) - charakter jest niejednoznaczny.

Przy okazji zobaczyli zmianę o wielkości 3 cm w okolicy jajnika - ale nie ma metabolizmu - czyli jest jaka jest, nie rośnie, nie je - czyli nie złośliwe więc nie ma się czym martwić (ale niepotrzebne).

Wniosek - do lekarza z PETem i niech kombinują ze śledzioną (jakieś dodatkowe badania). W międzyczasie - do stomatologa :)
Dobrze będzie bo musi
Pozdrawiam ciepło

Asterath

16.01.2010 21:07

Odpowiedz
Dziekuje za zainteresowanie :)
Czy na te odczynowosc moze miec wplyw to, ze podczas badania bylam przeziebiona? Moze to stad wzielo sie zacienienie w zatoce? Nie wiem.
U dentysty bylam 3 tyg temu, stwierdzil przebarwienia, chociaz, jak powiedzial, nie sa az tak duze, zeby trzeba bylo z nimi cokolwiek robic.
Jesli chodzi o tego domniemanego torbiela, to juz rozgladam sie za ginekologiem z usg w gabinecie.
Martwi mnie natomiast ta sledziona...

Pielegniarka przelozyla mi wizyte u lekarza i znow musze czekac do wtorku. Ehh..Niepewnosc..Niepewnosc..Pociesza mnie jedynie niecharakterystycznosc zmian.

krisspolonia

17.01.2010 21:53

Odpowiedz

Śledzioną się nie przejmuj. U mnie raz świeciła raz nie. zawsze bardzo słaba aktywność SUV. U ciebie na 99% jest to raczej skutek niedawno zakończonej chemii. CO do szczęki to chyba ktoś ostatnio za szeroko otworzył buzię i sobie coś nadwyrężył... Gratuluje wyniku i pozdrawiam.

Asterath

19.01.2010 17:59

Odpowiedz
Dziekuje, mialas racje :)))) Sledziona mam sie nie przejmowac, a to zacienie w zatoce to moze byc efekt przeziebienia. Od lekarza dowiedzialam sie dzis, ze mam "uwazac sie za osobe wyleczona"!!!!!:)

A wiec to tak wyglada ta dlugo oczekiwana remisja?
:)

baldi

19.01.2010 19:46

Odpowiedz

O 18:59, dnia 2010-01-19 Asterath napisał(-a):

A wiec to tak wyglada ta dlugo oczekiwana remisja?

raczej tak ;-)

u mnie tez jakos fety nie bylo, ani kwiatow, ani tancerek go-go, no nic! ;-)

monika26x

21.01.2010 21:11

Odpowiedz

Gratulacje zdrowia życzę