Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kiedy powinna ruszyć radio?

Autor: Aga 27 • 04.01.2010 12:30 • 6 odpowiedzi

Aga 27

04.01.2010 12:30

Odpowiedz

Witajcie! 15 grudnia zakończyłam 6 kurs ABVD. Przed leczeniem miałam robiony 1-szy PET - wykazał "bulky" z czego zdawałm sobie sprawę bo był widoczny na RTG 12cmx9cm. Po 2 kursach miałam drugi PET wykazał zmnieszenie guza do rozmiaru 4cmx3cm i dodatkowo-bez cech aktywnego procesu rozrostoweg. Na pierwszej wizycie radio 14 XII 2009 usłyszałam że będzie potrzebny wynik kolejnego badania PET. Teraz czekam na termin badania i z nim mam się zgłosić na radio. Moje pytanie do Was brzmi czy ważny w leczniu zz jest czas jaki upłynie od ABVD do radioterapii? Bo wiadomo ile czasu trzeba czasem czekać na PET!

madzia1

04.01.2010 12:39

Odpowiedz

O 13:30, dnia 2010-01-04 Aga 27 napisał(-a):

Moje pytanie do Was brzmi czy ważny w leczniu zz jest czas jaki upłynie od ABVD do radioterapii?

Na pewno nie można rok czekać :> to logiczne :> Ja chemię ostatnią miałam 16 stycznia - też ABVD, a naświetlania rozpoczęłam z początkiem marca. To był czas żeby organizm trochę odpoczął po chemiach i się zregenerował - tak przynajmniej lekarze mi tłumaczyli. Oczywiście w międzyczasie jeździłam do ŚCO na symulację, na zrobienie kropeczek tuszem i zrobienie szczęki

volcano

04.01.2010 13:16

Odpowiedz

Witaj, u mnie było podobnie jak u Magdy. Ostatnią chemię miałam 30 maja, a jakoś w połowie lipca rozpoczęłam naświetlania. A przed rozpoczęciem naświetlań jeździłam na zrobienie maski, symulację i "tatuaże" :)

Aga 27

04.01.2010 13:20

Odpowiedz

trochę uspokoiły mnie Wasze wypowiedzi. Wiem jednak że radio mnie nie ominie to po co ten kolejny PET - tylko przedłuży się moja walka z chorobą.

krisspolonia

04.01.2010 16:53

Odpowiedz

O 14:20, dnia 2010-01-04 Aga 27 napisał(-a):

trochę uspokoiły mnie Wasze wypowiedzi. Wiem jednak że radio mnie nie ominie to po co ten kolejny PET - tylko przedłuży się moja walka z chorobą.

Oczywiście im szybciej tym lepiej. Ale kolejny PET - albo inne dokładne badanie oczeniające jest niezbędne. Mam nadzieję, że wynik tego PETa będzie czysty, żebyś się zaczeła zastanawiać czy radio jest wogóle potrzebna. I tylko tego ci życzę w nowym roku.

vysnafca75

06.01.2010 00:35

Odpowiedz

Ja leczę się ponad rok, jestem po 7,5 cyklach ABVD, radioterapii i autoprzeszczepie, a do tej pory jeszcze ani razu mnie nie wysłali na PET. Po chemiach (w czerwcu) miałem tomografię tylko i bez żadnych dodatkowych badań zafundowali mi auto. i radio. Zanosi się, że dopiero teraz pójdę. Trochę to dla mnie dziwne...

Aga 27

31.01.2010 22:12

Odpowiedz

No i tak jak myślałam. Wiedziałam, że radio mnie nie ominie- tylko po co tak zwlekali. PET wykazał całkowitą remisję - to co było - nieaktywne, mój wieeelki guz zmniejszył się do 28mm ale niestety pojawił się też nowy 8mm - też nieaktywny, powiększonych węzłów - brak. Radio rusza 8 lutego- potem dołączę do ozdrowieńców...