Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ziarnicowi biegacze ;-)

Autor: snufer • 28.12.2009 14:37 • 9 odpowiedzi

snufer

28.12.2009 14:37

Odpowiedz

hej, zastanawiam się ilu z was pochłoneło bieganie. Bo dla mnie stało się to nałogiem - dosłownie. Jeśli nie pobiegam sobie przynajmniej kilka razy w tygodniu to syndrom odstawienia daje mi sie ostro we znaki. Na początku miałem obawy co do wysiłku ale po serii badań w tym specjalistycznych na serce lekarze orzekli, że nie widzą przeszkód nawet w tym bym zaczął biegać maratony. Jestem już 9 lat po.

karlos

29.12.2009 10:01

Odpowiedz

O 15:37, dnia 2009-12-28 snufer napisał(-a):

hej, zastanawiam się ilu z was pochłoneło bieganie. Bo dla mnie stało się to nałogiem - dosłownie. Jeśli nie pobiegam sobie przynajmniej kilka razy w tygodniu to syndrom odstawienia daje mi sie ostro we znaki. Na początku miałem obawy co do wysiłku ale po serii badań w tym specjalistycznych na serce lekarze orzekli, że nie widzą przeszkód nawet w tym bym zaczął biegać maratony. Jestem już 9 lat po.

Biegałem przed chorobą, w trakcie leczenia, w remisji. Później po nawrocie i po przeszczepie ( czerwiec 2009 ). We wrześniu zrobiłem pierwszą "dychę" w zawodach po auto. Tydzień temu skończyłem radioterapię, a dwa dni temu biegłem Bieg Sylwestrowy w Poznaniu - 10,8 km. O ile uzyskam remisję całkowitą ( a taką mam nadzieję ) pobiegnę w marcu maraton w Rzymiu na który się już zapisałem.

snufer

29.12.2009 14:22

Odpowiedz

Biegałem przed chorobą, w trakcie leczenia, w remisji. Później po nawrocie i po przeszczepie ( czerwiec 2009 ). We wrześniu zrobiłem pierwszą "dychę" w zawodach po auto. Tydzień temu skończyłem radioterapię, a dwa dni temu biegłem Bieg Sylwestrowy w Poznaniu - 10,8 km. O ile uzyskam remisję całkowitą ( a taką mam nadzieję ) pobiegnę w marcu maraton w Rzymiu na który się już zapisałem.

to widzę, że twardo :) lekarz się nie przeciwstawia ? ja po leczeniu kompletnie sie nie nadawałem do życia. Zwłaszcza naświetlanie zwaliło mnie z nóg. Coś tam niby biegałem ale rzadko i 2 km to był maks moich możliwości. Ale pamiętam, że głównie ograniczałem się przez lęk, że padnie mi serce albo co a nie, że nie miałem sił.

Kasiar

29.12.2009 21:17

Odpowiedz
O matko :)
Najpierw jak czytałam post Snufera to aż serducho z radości mi podskoczyło, że tak można.... aż doszłam do tego, że jesteś 9 lat PO ;)
A potem wpis Karlosa - podziwiam podziwiam podziwiam!
W momencie zdiagnozowania byłam bardzo aktywna, co prawda nie biegałam, ale kilka godzin dziennie na sali, niestety odkąd zaczęłam się leczyć nie dało rady, zarówno lekarz nie pozwolił, jak i dla mnie zwykłe czynności czesto kończyły się omdleniami i maksymalnym zmęczeniem. Ale to nic, ważne, że MOŻNA! :) Super, jestem naprawdę pod wrażeniem. Aż sama powalczę i jednak ruszę się troche, bo jednak nadchodzące 7 miesięcy bez ruchu to trochę za wiele :)
Pozdrawiam

Magdusia

30.12.2009 19:41

Odpowiedz
Biegać niestety nie mogę (krzywy kręgosłup), ale za to zajęłam się innym rodzajem wysiłku fizycznego. Tańczę od 5 lat i nawet osłabienie, anemia oraz płytki oddech nie zmusiły mnie do zejścia z sali. Lekarz dopiero mnie usadził :( Ale nawet w szpitalu dało się rozciągać, ćwiczyć stopy (chociaż malutka namiastka treningu). Tydzień po ostatnim wlewie spytałam lekarza, czy mogę powoli wracać na salę i trenować, oczywiście nie przemęczając się. Usłyszałam odpowiedź: "Źle się czujesz? Brakuje Ci siły? Jak nie, to się nie oszczędzaj" No i się nie oszczędzałam :)
Sport, o ile ma się tylko siłę, dobrze wpływa na organizm!

Biegacze - maratończycy, chylę czoła!

luq79

31.12.2009 16:46

Odpowiedz

Choć wisi w powietrzu powtórka leczenia, bo po 2 miesiącach od radio wywaliły mi węzły pachowe to jutro chyba czas na narty biegowe, ja biegam w ten sposób,polecam zimowa aura jest piękna.

Nessa

08.08.2011 08:44

Odpowiedz
czy w trakcie/po radioterapii można próbować biegać? czy mnie to zabije i lepiej poczekać trochę, i poprzestać na spacerach?

Karlos

08.08.2011 10:08

Odpowiedz

Ja w trakcie radioterapii regularnie biegałem. Bezpośrednio po naświetlaniach na trasę. Trzeba tylko znac swój organizm - ile może ...

beata79

08.08.2011 10:23

Odpowiedz

O 10:44, dnia 2011-08-08 Nessa napisał(-a):

czy w trakcie/po radioterapii można próbować biegać? czy mnie to zabije i lepiej poczekać trochę, i poprzestać na spacerach?

Nessa

08.08.2011 15:14

Odpowiedz

dzięki :) spróbuję, zobaczę. Nosi mnie, jak to się mówi, dupa odżyła po chemii :P mam świadomośc, że trzeba wszystko ze zdrowym rozsądkiem robić, bo nawet po 40 minutach na rowerze płuca trochę protestują.