Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wyniki Pet-CT

Autor: Ola • 21.12.2009 12:57 • 13 odpowiedzi

Ola

21.12.2009 12:57

Odpowiedz
Mamy wyniki badania Pet-CT, czy ktoś może coś powiedzieć?
wnioski: bez ognisk aktywnego procesu rozrostowego w ocenie PETCT
zobrazowano: twarzoczaszka i szyja: obustronnie na szyi bocznie wezly glebokie , po stronie lewej powierzchowne do 10mm bez patologicznego pobudzenia
ocene aktywnosci metabolicznej utrudnia pobudzenie metaboliczne w tkane tluszczowej gornej połowoy ciala
klatka piersiowa - obraz utylizacji glukozy prawilowy,
powiekszonych wezlow nie uwioczniono

jama brzuszna i miednica - obraz utylizacji glukozy prawidlowy, powiekszonych wezlow nie uwidoczniono

baldi

21.12.2009 14:59

Odpowiedz

wszystko dobrze! :-)

Ola

21.12.2009 18:11

Odpowiedz

O 15:59, dnia 2009-12-21 Baldi napisał(-a):

wszystko dobrze! :-)

Baldi to badanie było robione po to, by poznać stopień zaawansowania choroby. W środę mój narzeczony idzie skonsultować wyniki z lekarzem, na 4- go stycznia ma zarezerwowany termin odnośnie leczenia. Teraz zastanawiamy się jakie to będzie leczenie.

asowa

21.12.2009 18:39

Odpowiedz

Eee, ja też w tym opisie nie widzę oznak chłoniaka ale pewnie jeszcze się znam:)

krisspolonia

21.12.2009 19:29

Odpowiedz

O 13:57, dnia 2009-12-21 Ola napisał(-a):

Mamy wyniki badania Pet-CT, czy ktoś może coś powiedzieć?

wnioski: bez ognisk aktywnego procesu rozrostowego w ocenie PETCT

zobrazowano: twarzoczaszka i szyja: obustronnie na szyi bocznie wezly glebokie , po stronie lewej powierzchowne do 10mm bez patologicznego pobudzenia

ocene aktywnosci metabolicznej utrudnia pobudzenie metaboliczne w tkane tluszczowej gornej połowoy ciala

klatka piersiowa - obraz utylizacji glukozy prawilowy,

powiekszonych wezlow nie uwioczniono

jama brzuszna i miednica - obraz utylizacji glukozy prawidlowy, powiekszonych wezlow nie uwidoczniono

Jeśli tylko to napisali na tym badaniu to z niego nie wynika, że ktos jest chory.

Ola

22.12.2009 08:16

Odpowiedz

O 20:31, dnia 2009-12-21 leszek napisał(-a):

baldi

22.12.2009 08:49

Odpowiedz

O 09:16, dnia 2009-12-22 Ola napisał(-a):

Badanie PET-CT zlecili aby postawić stopień zaawansowania choroby, bo z wyciętego węzła i po przebadaniu go, a było to jakoś w październiku wyszedł

no to albo sie *ebneli zdrowo w diagnozie z wycietego wezla, albo jest to bardzo-bardzo wczesne stadium choroby.

chłoniak Hodkina ( nie wiem jak to się pisze dokładnie)

hod

g

kina.

asowa

22.12.2009 09:19

Odpowiedz
U mnie po wycięciu węzła i postawieniu diagnozy wysłali pobrany materiał do innego patomorfologa, żeby potwierdził diagnozę.
I niestety potwierdził...
A u was, faktycznie jakoś dziwnie z tymi wynikami..

Ola

22.12.2009 10:33

Odpowiedz

O 10:19, dnia 2009-12-22 Asowa napisał(-a):

U mnie po wycięciu węzła i postawieniu diagnozy wysłali pobrany materiał do innego patomorfologa, żeby potwierdził diagnozę.

I niestety potwierdził...

A u was, faktycznie jakoś dziwnie z tymi wynikami..

W sumie na poczatku było usg tego węzła i podejrzenie właśnie chłoniaka, inne węzły też były przebadane i z nimi ok, no i własnie po przebadaniu materiału wyszło to, co wyszło. No i teraz te wyniki PET

monikapw1

22.12.2009 12:55

Odpowiedz

Faktycznie wynik dziwny. Wskazuje raczej na zakończone leczenie z pozytywnym skutkiem aniżeli na początek. Albo lekarze popełnili błąd stawiając diagnozę, albo to bardzo wczesne stadium choroby. Myślę jednak, że powinny nastrajać optymistycznie:) Powodzenia

Ola

23.12.2009 10:33

Odpowiedz

O 13:55, dnia 2009-12-22 Monikapw1 napisał(-a):

Faktycznie wynik dziwny. Wskazuje raczej na zakończone leczenie z pozytywnym skutkiem aniżeli na początek. Albo lekarze popełnili błąd stawiając diagnozę, albo to bardzo wczesne stadium choroby. Myślę jednak, że powinny nastrajać optymistycznie:) Powodzenia

Moje ostatnie pytanie- czy jest możliwość, że badanie PET-CT było źle przeprowadzone?

krisspolonia

23.12.2009 11:48

Odpowiedz

O 11:33, dnia 2009-12-23 Ola napisał(-a):

Moje ostatnie pytanie- czy jest możliwość, że badanie PET-CT było źle przeprowadzone?

W pewnym umroszczeniu moża powiedzieć, że PET-CT to jak sama nazwa wskazuje badanie TK połaczone z analiza aktywności komórek. Ryzyko położenia badania w zakresie aktywności jest spore. W takiej sytuacji nie otrzymasz właściwego obrazu aktywanosci podejrzanych komórek. Natomiast nawet w takiej sytaucji obraz badania Tomografii Komputerowej będzie aktualny. Brak jest więc podstaw do stwierdzenia, że w twoim organiżmie są aktywne większe obniska choroby. Ja osobiście licze, że do badania wycięto ci do badania jedyne aktywne ognisko choroby. Nie zmienia to faktu że bez chemii pewnie się nie obędzie.

Ola

23.12.2009 12:25

Odpowiedz

O 12:48, dnia 2009-12-23 Krisspolonia napisał(-a):

O 11:33, dnia 2009-12-23 Ola napisał(-a):

W pewnym umroszczeniu moża powiedzieć, że PET-CT to jak sama nazwa wskazuje badanie TK połaczone z analiza aktywności komórek. Ryzyko położenia badania w zakresie aktywności jest spore. W takiej sytuacji nie otrzymasz właściwego obrazu aktywanosci podejrzanych komórek. Natomiast nawet w takiej sytaucji obraz badania Tomografii Komputerowej będzie aktualny. Brak jest więc podstaw do stwierdzenia, że w twoim organiżmie są aktywne większe obniska choroby. Ja osobiście licze, że do badania wycięto ci do badania jedyne aktywne ognisko choroby. Nie zmienia to faktu że bez chemii pewnie się nie obędzie.