Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

bezpłodność po zz

Autor: paweł999 • 15.12.2009 10:06 • 3 odpowiedzi

paweł999

15.12.2009 10:06

Odpowiedz
Witam. Bardzo proszę o opinie na temat bezpłodności po chemioterapii.
w 2001 r wykryto u mnie ziarnicę. Nie było czasy mysleć o skutkach ubocznych.
Poczatkowo byłem leczony ABVD jednak postanowiono o podjęciu intensywniejszej chemioterapii zakończonej wysokodawkowaną połaczoną z autologicznym przeszczepem.
Dziś jestem już 6 lat po całkowitym wyleczeniu. Opłacało sie tyle wytrzymać. Wszystko zakończyło się szczęsliwie.Mam wspaniałą dziewczynę z która planuję ułożyć sobie zycie (jesteśmy zaręczeni). Wiem jednak że takie leczenie może nieśc za sobą skutki bezpłodności.Chciałbym wiedzieć czy mogę mieć dzieci ,bo tak naprawde bardzo tego chcę .Boję się iść do lekarza i poznać prawde,ale z drugiej strony ta niewiedza nie pozwala mi byc spokojnym o "te sprawy.Wiem że bezpłodność po chemi dotyka wiele osób. Nigdy nie byłem na takim badaniu nie wiem jak wyglada wywiad z lekarzem. Proszę zatem o pomocne informacje .

baldi

15.12.2009 13:10

Odpowiedz

O 11:06, dnia 2009-12-15 paweł999 napisał(-a):

Wiem że bezpłodność po chemi dotyka wiele osób.

nieprawda.

kwestia dyskusyjna jest slowo "wiele".

Nigdy nie byłem na takim badaniu nie wiem jak wyglada wywiad z lekarzem. Proszę zatem o pomocne informacje .

lekarze w klinikach nieplodnosci to profesjonalisci. dla nich nieplodnosc to codziennosc.

umawiajac sie na badanie nasienia najpierw bedziesz poproszony o oddanie nasienia w samotnym pokoju, gdzie poczujesz sie srednio komfortowo, ale MUSISZ zrobic swoje. potem czekasz okolo godziny i zostajesz poproszony na wizyte do lekarza, ktory poinformuje Cie o wyniku.

proponowalbym sie tam wybrac. dla wlasnego i swojej TŻ spokoju.

Pozdr, W.

zoisyte

15.12.2009 15:10

Odpowiedz

O 14:10, dnia 2009-12-15 Baldi napisał(-a):

umawiajac sie na badanie nasienia najpierw bedziesz poproszony o oddanie nasienia w samotnym pokoju, gdzie poczujesz sie srednio komfortowo, ale MUSISZ zrobic swoje.

Szwagier, a może można mieć wsparcie techniczne w postaci swojej lepszej połówki? ;)

Być może wtedy będzie bardziej komfortowo :)

baldi

15.12.2009 20:23

Odpowiedz

O 16:10, dnia 2009-12-15 Zoisyte napisał(-a):

O 14:10, dnia 2009-12-15 Baldi napisał(-a):

umawiajac sie na badanie nasienia najpierw bedziesz poproszony o oddanie nasienia w samotnym pokoju, gdzie poczujesz sie srednio komfortowo, ale MUSISZ zrobic swoje.

Szwagier, a może można mieć wsparcie techniczne w postaci swojej lepszej połówki? ;)

mozna ;-) jesli ma prawo jazdy moze Cie podrzucic do Kliniki :D