Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

IGEV NFZ refunduje czy nie? Ktoś wie??

Autor: Duki • 08.12.2009 21:49 • 12 odpowiedzi

Duki

08.12.2009 21:49

Odpowiedz
Po ostatniej konsultacji z profesorem Englertem w centrali studiów Hodgkin Uniwersytetu w Kolonii, zalecono mi by skontaktować się z najbliższym Instytutem Hematologii i Transplantacji szpiku, celem jak najszybszej konsultacji. Zaproponowane leczenie to: chemioterapia wg schematu IGEV: Ifosphamid 1000mg/qm dzień 1 do 4;
Gemzitabine 800 mg/qm dzień 1 do dzień 4;
Demzitabine 800mq/qm 1 i 4 dzień;
Vinorelbin 20mg dzień 1 do 4 dzień, powtórzenie dzień 28; Lenograstim 263 ug.
- celem mobilizacji komórki macierzystej, by móc przeprowadzić transplantację komórki macierzystej
Jeszcze nie mam terminu przyjęcia na hematoligię i bardzo chciałbym wiedzieć...
Dzięki za szybką odpowiedź.

krisspolonia

09.12.2009 12:20

Odpowiedz

O 22:49, dnia 2009-12-08 Duki napisał(-a):

Po ostatniej konsultacji z profesorem Englertem w centrali studiów Hodgkin Uniwersytetu w Kolonii, zalecono mi by skontaktować się z najbliższym Instytutem Hematologii i Transplantacji szpiku, celem jak najszybszej konsultacji. Zaproponowane leczenie to: chemioterapia wg schematu IGEV: Ifosphamid 1000mg/qm dzień 1 do 4;

Gemzitabine 800 mg/qm dzień 1 do dzień 4;

Demzitabine 800mq/qm 1 i 4 dzień;

Vinorelbin 20mg dzień 1 do 4 dzień, powtórzenie dzień 28; Lenograstim 263 ug.

- celem mobilizacji komórki macierzystej, by móc przeprowadzić transplantację komórki macierzystej

Jeszcze nie mam terminu przyjęcia na hematoligię i bardzo chciałbym wiedzieć...

Dzięki za szybką odpowiedź.

Na twoje postawione pytanie można odpowiedzieć, że NFZ zrefundunje taką kurację. W moim przypadku uzyskanie zgody zajęło około 2 tygodni. Ja tez otrzymałem IGEV. Ale mam tylko pytanko. Kto ci wskazał te dawki?

Ja znalazłem inne i takie też mi podano.

http://www.asco.org/ASCOv2/Meetings/Abstracts?&vmview=abst_detail_view&confID=10&abstractID=1170

duki

09.12.2009 14:48

Odpowiedz

Po konsultacji z profesorem Englertem w centrali studiów Hodgkin Uniwersytetu w Kolonii, hemia ma być połczona z auto-logicznym przeszczepem szpiku kostnego. Czekam na odpowiedź z KATEDRY I KLINIKI HEMATOLOGII I TRANSPLANTACJI SZPIKU W KATOWICACH Dodam że moje wyniki nie są za ciekawe... Więcej informacji tutaj http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=21213&fraza=masakra od tego czasu stan uległ progresji.

krisspolonia

09.12.2009 19:32

Odpowiedz

O 15:48, dnia 2009-12-09 Duki napisał(-a):

Po konsultacji z profesorem Englertem w centrali studiów Hodgkin Uniwersytetu w Kolonii, hemia ma być połczona z auto-logicznym przeszczepem szpiku kostnego. Czekam na odpowiedź z KATEDRY I KLINIKI HEMATOLOGII I TRANSPLANTACJI SZPIKU W KATOWICACH Dodam że moje wyniki nie są za ciekawe... Więcej informacji tutaj http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=21213&fraza=masakra od tego czasu stan uległ progresji.

Miałem przyjemność konsultować się u tego Pana profesora. Jego opinia została przesłana do moicj krajowych lekarzy i ogólnie na początku byli lekko zdziwieni i nie za bardzo rozumieli ideę Engerta. Po pewnym czasie wyszło jednak, że podążyli nakreśloną przez niego koncepcją leczenina. Skorygowali jednak proponowane przez niego schematy. Zgodnie z zastrzeżeniami Engerta, że to oni mnie znają najlepiej. Ogólnie mam bardzo miłe wspomnienia z Koloni. W szczególności podobały mi sie tabuny krulików wałęsających sie na około malutkiego budynku kliniki.

Pozdrawiam i życze powodzenia.

Joaśka Ż.

10.12.2009 17:28

Odpowiedz
Witaj. Mój syn był leczony schematem, który zawierał IGEV. Zaleciła to prof. Balwierz z Krakowa (krajowy konsultant zz dzieci). Był to element schematu procedury przedprzeszczepowej zastosowany przy wznowie zz.
Pozdrawiam ciepło

Joaśka Ż.

10.12.2009 17:29

Odpowiedz

O 18:28, dnia 2009-12-10 Joaśka Ż. napisał(-a):

Witaj. Mój syn był leczony schematem, który zawierał IGEV. Zaleciła to prof. Balwierz z Krakowa (krajowy konsultant zz dzieci). Był to element schematu procedury przedprzeszczepowej zastosowany przy wznowie zz.

Pozdrawiam ciepło

I oczywiście był w pełni refundowany przez NFZ :)

duki

12.12.2009 06:22

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedzi. Ktoś jeszcze miał podobne przejścia?

akpa

14.12.2009 15:45

Odpowiedz

O 07:22, dnia 2009-12-12 Duki napisał(-a):

Dzięki za odpowiedzi. Ktoś jeszcze miał podobne przejścia?

Mój mąż przeszedł dwa cykle IGEV przygotowujące go do drugiego już autoprzeszczepu. Jak najbardziej były one całkowicie refundowane przez NFZ. Szczerze mówiąc nikt nas nie uprzedzał, że może być inaczej. Nie wiem czy jest to standard, być może uzależnione jest to od różnych innych czynników, mąż do pierwszego przeszczepu przygotowywany był ABVD a później DHAP. Jest to już trzeci nawrót zz, może stwierdzono, ze nic bardziej dostępnego (a co za tym idzie tańszego) nie działa, nie wiem. Życzę powodzenia w walce z chorobą i NFZ.

babajaga

16.12.2009 22:55

Odpowiedz
Ja IGEV zaczynam pojutrze i jak najbardziej refunduje mi go NFZ :)

(Leczę się w CO-I w Warszawie.)

emilka

17.12.2009 11:14

Odpowiedz
cześć nie jestem tu przypadkiem mam powiększone węzły chłonne
nadobojczykowe już prawie 2 lata byłam u lekarza onkoloa nawet 2 obejrzeli i powiedzieli że są małe i nie nadają się do badania hispat nie wiem co robić robiłam badania krwi są ok prześwietlenieklatki piersiowej też nic nie wyszło usg brzuch czysto a ja jestem bardzo senna gdzie mam się jeszcze udać nie mam już siły mam 2 dzieci i 29 lat jestem z okolic piotrkowa tryb. poradzcie

Duki

17.12.2009 21:40

Odpowiedz

O 23:55, dnia 2009-12-16 babajaga napisał(-a):

Ja IGEV zaczynam pojutrze i jak najbardziej refunduje mi go NFZ :)

(Leczę się w CO-I w Warszawie.)

Dzieki za info i slowa otuchy. Termin przyjecia do kliniki hematologii w Katowicach 23 grudzien :( niezla data ech...

Do tej pory leczylem sie w IO Gliwice. Ktos ma jakies uwagi/opinie co do kliniki hematologii i transplantacjj szpiku w Katowicach? Jade tam pierwszy raz w mojej 12-letniej karierze z ZZ

iwon

27.01.2010 14:19

Odpowiedz

Jade tam pierwszy raz w mojej 12-letniej karierze z ZZ

witaj, powiedz czy w twojej karierze miales jakies ( dluższy) czas remisji?

pytam, bo obecnie mam 4 nawrót i lecze sie ponad 3 lata.

mialam pol roku remisję całkowitą, osiagnietą po allo. A tu znów nawrót. juz myslałam ze mam to za sobą.

jak ty dajesz rade??? ja wciaz wierze w wyleczenie, no moze zaleczenie:)))

duki

28.01.2010 12:08

Odpowiedz
Jak człowiek chce żyć to i medycyna jest bezsilna...
Miałem przerwę najdłuższą chyba prawie 2 lata.
Jakoś daję rade, 13-lat i ciągłe chemie, ale cóż nie poddaje się i tyle.
Zdrowia życzę i nie poddawaj się!

P.S.
W poniedziałek jadę na hematologię do Katowic, zobaczymy co wymyślą. Nie wiedzą co ze mną zrobić, bo miałem obustronne zapalenie płuc, jakieś ropnie i bakterie więc nie magli mnie normalnie leczyć. Po VCR, z encortonem i antybiotykami wysłali mnie do domu. Zobaczymy co wymyślą teraz