Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

pytanie o wznowę

Autor: carinka • 03.12.2009 06:53 • 9 odpowiedzi

carinka

03.12.2009 06:53

Odpowiedz

Hej ziarniaczki...takie mam pytanie dla tych co nie jeden raz się z naszą złośnicą męczyli- jak wyglądała wznowa? Znalazłam u siebie nowe nabytki....nie bolące :( powiększone.....a tym samym miejscu co za pierwszym razem tylko dużo głębiej w dole obojczykowym. Wyniki morfologi mam ok. Ale martfi mnie to odkrycie bo nie jest jeden węzeł ale trzy z czego jeden największy. Mam zamiar zacząć od USG a i zobaczyć co tam wyjdzie a potemdopiero iść do lekarza, żeby nie pomyślał że jakaś nawiedzona jestem. Troche się martwię bo to już piąty rok by szedł w remisji :( Jak to u Was wyglądało? Pozdrawiam

ewu

03.12.2009 21:15

Odpowiedz
Sama od ponad roku, mam niebolące, powiększone węzły chłonne, które miejscami zbierają się w pakiety. Poszłam do lekarza, potem na USG, które nie wykazało nic niepokojącego, ale ze względu na umiejscowienie powiększonych (trudno dostępne) i ich rozmiar (do 1,5 cm), dostała skierowanie na PET'a. Orzeczenie: remisja całkowita. Czyli 7 rok remisji całkowitej w toku ( od końca leczenia, poza PET'em, miałam wykonaną tylko 1 tomografię).

Carinka, naprawdę nie przejmuj się tym, co mogą sądzić o Tobie lekarze. Masz prawo panikować, a (moim skromnym zdaniem) nawet obowiązek interweniować i siać panikę! Najważniejszy jest Twój święty spokój i poczucie, że nic złego się nie dzieje. Podobno węzły już tak mają, że mogą wariować. Niekoniecznie musi to być znak, że coś złego się dzieje, jak w moim przypadku. Ale, dla swojego świętego spokoju, upewnij się.

carinka

04.12.2009 09:14

Odpowiedz

Miałam usg wczoraj, największy węzeł wyszedł 1,5cm ale jest też kilka 1,2cm w tym samym miejscu co za pierwszym razem :(....myślę że PET by mnie uspokoił tylko pytanie czy dostanę na niego skierowanie :(

Dorta

04.12.2009 16:02

Odpowiedz

Ja jestem po kilku chemiach, po pierwszej wznowie pobrano mi kolejny węzeł do badania a póżniej tomograf komputerowy.PET miałam robiony po przeszczepie i kolejnym nawrocie{na początku leczenia i na koniec}.Obecnie jestem pod obserwacją ,ale czy doleczona nie wiem.Będzie ok.Pozdrawiam

małgo

04.12.2009 21:45

Odpowiedz
Miałam podejrzenie wznowy dwa miesiące temu , miałam i nadal mam powiekszony niebolesny węzeł szyjny ,zrobili mi CT wyszło ok ,jakies odchylenia w obrazie krwi i już mieli mnie kroić, gdy ktos wpadł na pomysł by zrobić mi jeszcze USG i okazało sie że węzeł ma zatokę tłuszczową więc nie budzi niepokoju.
Nie ma się co nakręcać , spokojnie zrób badania i nie myśl o najgorszym. Pozdrawiam

anka-30

05.12.2009 18:45

Odpowiedz
Witam,
przepraszam, że w tym wątku ale nie umię dodać nowego tematu. Bardzo potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu skrótu na moim badaniu histopatologicznym
ROZPOZNANIE:
124C 455216 - CHL

Miałam wycięty węzeł, już myślałąm, że to koniec, a tu jesze jakaś zmiana w obrębie Th7 obrzar przebudowy sklerotycznej o wym.23x17mm-może odpowiadać ognisku chłonniaka.W płucu lewym w s.III niecharakterystycze zagęszczenie 5x2 mm. O co chodzi ?

baldi

05.12.2009 19:27

Odpowiedz

O 19:45, dnia 2009-12-05 Anka-30 napisał(-a):

CHL

moze chodzic o

Classical Hodgkin's Lymphoma

czyli klasyczna ziarnice zlosliwa.

aNKA

07.12.2009 09:59

Odpowiedz

O 20:27, dnia 2009-12-05 Baldi napisał(-a):

O 19:45, dnia 2009-12-05 Anka-30 napisał(-a):

CHL

moze chodzic o

Classical Hodgkin's Lymphoma

czyli klasyczna ziarnice zlosliwa.

Co rozumieć pd pojęciem:

LYMPHONODULITIS

Badania cytometryczne nie wykazały cech rozrostu chłoniakowego.

To chyba powód do radosci prawda?

madzia1

07.12.2009 13:44

Odpowiedz

O 10:59, dnia 2009-12-07 aNKA napisał(-a):

Co rozumieć pd pojęciem:

LYMPHONODULITIS

zapalenie węzła chłonnego

carinka

17.12.2009 14:04

Odpowiedz

Jestem już po wizycie, lekarz powiedział, że trzeba te objawy traktować jak podejrzenie wznowy......nie jest to pewne. Dostałam skierowanie na PET-a czekam na termin......znów czekanie :(