Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Co to może znaczyć

Autor: zaneta 22 • 01.12.2009 19:52 • 4 odpowiedzi

zaneta 22

01.12.2009 19:52

Odpowiedz
Witam,
Mam mały problem. Jakieś 4 miesiące temu zaczynał rosnąć mi guz pod prawą str żuchwy. Dziś jest grudzień i guz jest wielkości dorodnej, fioletowej śliwki. Miesiąc temu poszłam z tym do onkologa, skierował mnie na biopsję oraz morfologię i USG. Biopsja wykazała, że nie ma komórek nowotworowych, ale morfologia nie wyszła zbyt dobrze. I co było największym zaskoczeniem. Onkolog spojrzawszy na morfologie powiedziała pod nosem, że "przy ziarnicy to normalne" i skierowała mnie do laryngologa. Laryngolog stwierdził, że trzeba będzie to wyciąć i skierował na kolejne USG, które wykazało, że bardzo mocno powiększony jest węzeł chłonny, ale nie wiadomo z jakiego powodu. Po USG laryngolog zmienił zdanie "jak narazie". Następną wizytę mam 15 grudnia z wykonaniem kolejnego USG. Przepisano mi Augumentin, który brałam przez tydzień. Tak wogóle to chciałam napisać, że guz mnie nie boli, a za to od dłuższego czasu codziennie mam podwyższoną temperaturę, praktycznie co wieczór gorączkuję. Z tyg na tydzień coraz gorzej się czuję, zleciałam z wagi, co zawsze było dla mnie trudnością. I tak naprawdę zastanawiam się co mi dolega i dlaczego nie dostałam żadnych leków, czy dodatkowych badań. Dlaczego onkolog stwierdził, że "przy ziarnicy to normalne" i nic na ten temat nie wiem. Co powinnam zrobić? p.s dziadek zmarł na raka węzłów chłonnych:(... a ja mam dopiero 22 lata....

Ciekawy

01.12.2009 23:53

Odpowiedz

Żanetko rade ode mnie - zmień onkologa - proponuję centrum onkologii w jakimś większym mieści - nie warto czekać - lepiej upewnić się że to coś mniej poważnego jak najszybciej

baldi

02.12.2009 09:12

Odpowiedz
obstawiam, ze nie masz ziarnicy złośliwej. no chyba, ze te "normalna" ziarnice (google: ziarnica pochwowa).

gdybys miala zz - natychmiast wdrozono by leczenie cytostatyczne badz radiologiczne.

w przypadku zz nie powiekszaja sie wezly podzuchwowe.

nie zmienia to faktu, ze masz zle wyniki krwi - tak napisalas - wiec warto uderzyc do innego lekarza.

zaneta22

02.12.2009 12:59

Odpowiedz

jestem pod opieką onkologa w Wlkp Centrum Onkologii w Poznaniu i szczerze powiem, że bardzo zdziwiło mnie to, że jeśli nie ma miejsca w szpitalu to nawet gdyby było coś poważnego nie chcą przyjmować pacjentów na oddział. Byłam przy takiej sytuacji i strasznie się zdziwiłam, może faktycznie powinnam zmienić lekarza...

zaneta22

02.12.2009 13:16

Odpowiedz

Tylko właśnie chodzi o to, że nie mam żadnych problemów, jeżeli chodzi o sprawy kobiece, to wszystko jest w najlepszym porządku. Tak sobie pomyślałam, że faktycznie może powinnam zmienić lekarza tym bardziej, że tak naprawdę nic mi ten lekarz nie powiedział, to cały czas rośnie, gorzej się czuje i tak naprawdę nie wiem co mi dolega..