Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

NS I stopień zaawansowania II A

Autor: madziula-ino • 23.11.2009 16:37 • 11 odpowiedzi

madziula-ino

23.11.2009 16:37

Odpowiedz

Witajcie !!! Jestem z Wami ponieważ mam ziarnicę NSI w stopniu II A, mam ogromnie powiększone węzły w sródpiersiu lewym. Ogromnie ponieważ już jestem po torakotomii i wycieli mi 15 cm guza gdyż myśleli że to grasiczak czyli taki fajny guz łagodny a tu zonk ZIARNICA ZŁOŚLIWA. po opreracji w ciągu 1,5 miesiaca odrosł do 6 cm i pojawiło się jeszcze jedno ognisko w lewym płucu. jestem juz po 2 wlewach ABVD i mam pytania ponieważ po tej chemii ból w klatce piersiowej strasznie się nasilił a co najgorsze to bol który był w lewym płucu przeniósł się na prawe płuco. boje się okrutnie że i w prawym płucku cos ię tam gnieżdzi. peta chcą mi zrobić po 4 wlewie ale ja sie boje że tam sie cosik złego dzieje. A po moich przejściach ze znalezieniem diagnozy to kazdy taki ból wywołuje u mnie paraliż. proszę o pomoc i ewentualny kontakt z kimś kto miał podobne objawy dużych węzlów tylko w sródpiersiu. pozdrawiam !!!

Kaśku

24.11.2009 09:01

Odpowiedz
Ja miałam dużego guza w śródpiersiu. To tej pory nie moge wyciągnąć od mojego lekarza ile dokładnie miał cm. Wiem tylko że co najmniej 10. Pamiętam że podczas pierwszych chemioterapii ja również odczuwałam ból w śródpiersiu (nieraz tak mocno że musiałam wstrzymywać oddech). Zaniepokojona tym czytałam stare posty. Tam wyczytałam że z doświadczenia innych wynikało że jak boli to dobrze bo to oznacza że guz się rozpada. W moim przypadku chyba tak było bo obecnie jestem w remisji. Myślę że najlepiej porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym czy są to w Twoim przypadku niepokojace objawy czy też masz sie z nich wręcz cieszyć.
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Kasia

madziula-ino

24.11.2009 14:05

Odpowiedz

hej!!! dzięki bardzo za odpisanie. Wiem że każdy organizm jest inny i to co u jednego jest normalne to u drugiego jest zabojcze. Pytałam sie o ten ból lekarza i usłyszałam że po chemii moze boleć wszystko ale konkretnie nic nie powiedział w mojej sprawie tylko to że jak zrobi mi peta to mi powie dopiero cosik wiecej. A miałaś moze zastrzyki z neupogenu??? mnie tak napierdzielaja plecy ze ruszyć się nie moge i żadne przeciwbólowe nie pomagają. A jesli wolno zapytać ile chemii i naświetlań(jesli miałaś) odebrałaś. ja jestem na poczatku drogi i przyzwyczjania sie do mojej oranżadki w ABVD. Pozdrawiam !!!!

Kaśku

24.11.2009 19:59

Odpowiedz

U mnie neupogen był podawany prawie po każdej chemii bo strasznie leciały mi wyniki....Bóle po nim też nie są mi obce, ale u mnie z czasem one zmalały na tyle że dało się wytrzymać.
Ja miałam 12 podań ABVD i 23 naświetlania. Powodzonka i życzę żeby ta nowa droga była jak najkrótsza.

dopiero cosik wiecej. A miałaś moze zastrzyki z neupogenu??? mnie tak napierdzielaja plecy ze ruszyć się nie moge i żadne przeciwbólowe nie pomagają. A jesli wolno zapytać ile chemii i naświetlań(jesli miałaś) odebrałaś. ja jestem na poczatku drogi i przyzwyczjania sie do mojej oranżadki w ABVD. Pozdrawiam !!!!

maaarta172

25.11.2009 16:12

Odpowiedz

Witaj. Neupogen prawie wszyscy biora co dostaja chemie w celu zregenerowania organizmu do nastepnej chemii. No a bole zwiazane z zastrzykiem chyba kazdy ma. Mnie tak rzucalo po tych zastrzykach ze masakra i plecy cos okropnego. naszczescie juz mam to za soba i Tobie tez sie uda :) powodzenia

madziula-ino

14.12.2009 19:06

Odpowiedz

Ja chyba znalazłam swój zposób na te bóle, a mianowiecie zastrzyki daję sobie wieczorem tak około 22 i zaraz po tym biorę ketonal i kłade się spać. kulminacja bólu występuje u mnie w nocy a wtedy działa ketonal i moge się wyspać. Ale jest też minus a mianowicie po każdej chemii mam okropne bóle żołądka, takie aż pieczenie jakbym napiła się jakiegoś kwasu i wtedy ketonal to pogarsza ale ja wtedy wypijam szklankę siemia lninego i trochę pomaga. Ale te pieczenie jest najgorsze w nocy także szklaneczka siemia zawsze jest przy mnie. ketonal można też zastąpić efferalganem 500 mg rozpuszczalnym - 2 tabsy szybciej działaja. pozdrawiam z pola walki !!!!

madziula-ino

14.12.2009 19:28

Odpowiedz

mam pytanie do wszystkich kobiet które przyjmowały ABVD. czy podczas chemii miesiączkowałyście normalnie? ja do 2 chemii wszystko było wporządku a teraz po 3 nagle przed miesiączka pojawił sie okropny ból piersi szczególnie lewej tej która była operowana i w sumie to wszystko, miesiączka sie nie pojawiła ale bóle pozostały. czy nawet jeśli jej przez jakiś czas mieć nie będę to czy ona powróci do normy? bo ja mam 26 lat i jak wyzdrowieje to z narzeczonym chcemy mieć potomstwo. A ta niepłodność ustąpi? Jeszcze z lekarzem na ten temat nie rozmawiałam, bo w sumie to musze wam powidzeć że ci lekarze to tacy specjaliści tak nie do końca. jak dotąd to trafiłam na jednego dobrego i tylko wtedy kiedy sie do niego idzie prywatnie i płaci 100 zł. ale trudno taki już nas los tych "chorobździlków ziarnicowych"

Fishka

14.12.2009 21:04

Odpowiedz

U mnie w czasie chemii zdarzyło się 2 krotnie nie mieć miesiączki. Potem wszystko wróciło do normy. Jeśli chodzi o bóle po neupogenie, to u mnie pierwsza seria była niesamowicie bolesna. Poniewierało mną chyba ze 3 dni. Nie pamiętam czy po 2-ej, czy po 3-ej serii organizm przyzwyczaił się do zastrzyków i ból minął. Od tego momentu neupogen nie sprawiał już problemów :) /a towarzyszył mi po każdym wlewie/.Pozdrawiam i życzę zdrówka!

Ola_79

14.12.2009 22:05

Odpowiedz
Po pierwszym wlewie (ABVD) również odczuwałam pieczenie w żołądku - jakby silna zgaga. Po drugiej chemii mój doktor przepisał mi omeprazol. Działał na 5 z plusem. Po kolejnych wlewach nie odczuwałam już żadnych dolegliwości żołądkowych. Zapytaj o to swojego lekarza.

Apropos miesiączkowania, jeszcze przed pierwszą chemią zaczęłam brać środki antykoncepcyjne, aby wstrzymać okres. Wg mojego lekarza zmniejsza to ew. problemy z zajściem w ciążę po leczeniu. Choć sam zaznaczał, że po ABVD raczej nie powinno być problemów. Mimo przyjmowania tabletek przez cały okres chemioterapii (2 miesiące), miesiączka pojawiła się już przed ostatnim wlewem. I od tamtej pory (rok i 3 miesiące) jest regularna.

madzia1

15.12.2009 14:20

Odpowiedz
Im dłużej będziesz zażywała Ketonal, tym częściej będziesz miała problemy z żołądkiem. Jeżeli rzeczywiście musisz to przed połknięciem tabletki weź kilka minut wcześniej 1 tbl. Omeprazolu (nazwy handlowe: Polprazol, Bioprazol, Losec czy Helicid) wiem, że jest coś dostępne bez recepty - nazwy nie pamiętam, ale jak poprosisz lekarza na pewno Ci przepisze. Skuteczność gwarantowana :>
Co do Efferalganu to, to jest zwykły paracetamol :> tylko pod inną nazwą handlową i rozpuszczalny = szybciej przyswajalny :>

madziula-ino

11.01.2010 13:11

Odpowiedz
witaj moja imienniczko Madziu!!!
Masz 100 % racjii z tym omeprazolem. w końcu nie odczuwam bólów żołądka po chemii. a było tragicznie. więc polecam wszystkim. bez recepty mozecie kupić controloc control. ja mam ten na recepte Anesteloc 40. neupogen biorę cały czas, ale już w większej dawce ostatnio 5 zastrzyków, to juz po tym 5 mnie połamało na 4 dni. buziaczki i uściski dla wszystkich którzy walczą.

madzia1

11.01.2010 23:17

Odpowiedz

O 14:11, dnia 2010-01-11 Madziula-ino napisał(-a):

witaj moja imienniczko Madziu!!!

Masz 100 % racjii z tym omeprazolem. w końcu nie odczuwam bólów żołądka po chemii. a było tragicznie.

cieszę się bardzo, że mogłam Ci pomóc