Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Natulan kapsułki - co zrobić jak nie można połknąć

Autor: Ada • 20.11.2009 16:32 • 5 odpowiedzi

Ada

20.11.2009 16:32

Odpowiedz
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów słyszał o podawaniu Natulanu (Procarbazyna) w tabletkach dziecku ?
Mamy chorego 7 letniego szkraba, który za chiny ludowe nie chce tego połknąć. Wpychamy mu to na siłę do gardła ale na dłuższą metę się nie da. Lekarz upiera się, że kapsułki nie można rozsypać na łyżeczce i zmieszać z pokarmem.
Czy ktoś rozsypywał te tabletki????

krisspolonia

20.11.2009 20:31

Odpowiedz

O 17:32, dnia 2009-11-20 Ada napisał(-a):

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów słyszał o podawaniu Natulanu (Procarbazyna) w tabletkach dziecku ?

Mamy chorego 7 letniego szkraba, który za chiny ludowe nie chce tego połknąć. Wpychamy mu to na siłę do gardła ale na dłuższą metę się nie da. Lekarz upiera się, że kapsułki nie można rozsypać na łyżeczce i zmieszać z pokarmem.

To nie witamina C. To bardzo niebezpieczne dla przełyku w czystej postaci. Nie słyszłem nic na temat mieszania tego z jedzeniem po uprzednim rozdrobnieniu. Ale słyszałem o połykaniu leków w czasie leczenia z np. kaszką dla dzieci albo innym półpłynnym produktem. Kapsułki podobno są wtedy łatwiejsze do połkniecia.

ruta131

20.11.2009 22:33

Odpowiedz

Hej moze owin te kapsulki w chleb

Joanna Ż

23.11.2009 11:36

Odpowiedz

O 23:33, dnia 2009-11-20 ruta131 napisał(-a):

Hej moze owin te kapsulki w chleb

Ada

25.11.2009 16:02

Odpowiedz
Nie daje się oszukać i przemycić tabletki nie mogę ale zadziałało przekupstwo, za orzeszka w czekoladzie zrobi wszystko i otwiera buzię, pozwala sobie włożyć tabletke na koniec języka i wtedy odruchowo ją połyka.
Mam jeszcze pytanie . Wiem, że schematy leczenia młodzieży i dorosłych są inne niż dzieci ale pewnie składowe leków są po części te same. Czy mieliście podawaną prokarbazynę też w tabletkach (Natulan) czy we wlewach dożylnych. Wolałabym w razie czego mieć alternatywę, żeby podać ją we wlewie jak nagle synuś zmieni zdanie co do połykania tabletek.

pozdrawiam
Ada

monikapw1

25.11.2009 20:10

Odpowiedz

Ja leczyłam się mając lat17 (obecnie mam 19) w szpitalu dziecięcym, Natulan miałam w tabletkach. Też miałam problemy z połykaniem tabletek. Faktycznie najłatwiej było owinąć je w coś, zwłaszcza coś, co zapobiegało rozpuszczaniu się niektórych tabletek. blee :) Schemat leczenia jest faktycznie inny. Rozmawiając ze swoim lekarzem dowiedziałam się, że dzieci i młodzież dostają leki często silniejsze i w większych dawkach niż osoby dorosłe.Pozdrawiam serdecznie, dużo zdrowia dla synka:) Miło mi jeśli w czymś pomogłam, polecam się na przyszłość:) Monika