Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Drobne grudki wyczuwalne w pachwinach i brzuchu.

Autor: gorsanka • 16.11.2009 23:09 • 2 odpowiedzi

gorsanka

16.11.2009 23:09

Odpowiedz
Witam. Rok temu wykryto u mnie ziarnice w 2 stopniu zaawansowania. Aktualnie jestem po 6 cyklach ABVD i 2 tygodnie temu zakończyłam radioterapie (15 naświetlań).
Mam pewne obawy ponieważ ostatnio wyczuwam w pachwinach ciężko stwierdzić co to de facto jest, ale opisać to mogę jako mało wyczuwalne grudki, wyczuwam coś takiego także na podbrzuszu. Na dodatek na biodrze, z tyłu wyczuwam hm.. coś powiększonego, coś jak torbiel.Oczywiście wymacane przeze mnie "obiekty" są nie bolesne.
Proszę o komentarze, ponieważ opisana sytuacja mnie przeraża, a w panikę wpadać nie lubię. Może ktoś miał podobne doświadczenia? Czy to mogą być skutki leczenia? reakcja organizmu na jakiś czynnik? czy coś niefajnego?
Czekam na odpowiedzi.

Geminia

17.11.2009 10:28

Odpowiedz

O 00:09, dnia 2009-11-17 Gorsanka napisał(-a):

Witam. Rok temu wykryto u mnie ziarnice w 2 stopniu zaawansowania. Aktualnie jestem po 6 cyklach ABVD i 2 tygodnie temu zakończyłam radioterapie (15 naświetlań).

Mam pewne obawy ponieważ ostatnio wyczuwam w pachwinach ciężko stwierdzić co to de facto jest, ale opisać to mogę jako mało wyczuwalne grudki, wyczuwam coś takiego także na podbrzuszu. Na dodatek na biodrze, z tyłu wyczuwam hm.. coś powiększonego, coś jak torbiel.Oczywiście wymacane przeze mnie "obiekty" są nie bolesne.

Proszę o komentarze, ponieważ opisana sytuacja mnie przeraża, a w panikę wpadać nie lubię. Może ktoś miał podobne doświadczenia? Czy to mogą być skutki leczenia? reakcja organizmu na jakiś czynnik? czy coś niefajnego?

Czekam na odpowiedzi.

Witam. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. On napewno rozwieje Twoje wątpliwości.

Podobne mało wyczuwalne grudki mam w podbrzuszu, ale u mnie to tkanka tłuszczowa, bo ostatnio dużo schudłam. Na biodrze ( nie wiem w którym miejscu masz to zgrubienie)możesz wyczuwać zrost po jakimś urazie lub wkłuciach.Mogą to być oczywiście też zmiany skórne.Bądź dobrej myśli i pokaż się z tym u lekarza. Pozdrawiam

Gorsanka

17.11.2009 12:01

Odpowiedz
Konsultowałam z lekarzem, ale tylko to co wyczułam z tyłu na biodrze, stwierdził że to może być wszystko, ale węzeł raczej nie bo w takim miejscu nie ma węzłów. Co mnie uspokoiło, ale po paru dniach wyczułam te grudki.. ale właśnie nie są jak węzły są jakby grudkami w tkance podskórnej, może tłuszczowej..
Mój lekarz powiedział zresztą, że ludzie po leczeniu zz często są przeczuleni i niemal wszystko jest podejrzane.
Poobserwuje się i zgłoszę się do lekarza. Ale i tak proszę o komentarze, może ktoś miał podobne objawy?