Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Ognisko nowotworowe w st.łokciowym

Autor: Iramea • 15.11.2009 23:03 • 7 odpowiedzi

Iramea

15.11.2009 23:03

Odpowiedz

Czytam tu o różnych objawach i typach ziarnicy,ale nikt nie pisze o innych umiejscowieniach niż w węzłach chłonnych.Byłam już u onkologa,robię badania-mam podejrzenie o chłoniaka.Miałam powiększone węzły,ale głównym objawem jest ból prawej ręki,w stawie łokciowym na USG wyszło mi w tkance podskórnej wrzecionowate ognisko,echoujemne,we wnętrzu nie widać przepływu,w okolicy bieguna dolnego zmiany powiększony węzeł chłonny 9na5mm.Od bieguna dolnego zmiany do tętnicy promieniowej biegnie szypuła naczyniowa o wzmożonym przepływie.Należy zachować czujność onk.Robiłam TK płuc-min.powiekszony miąższ i liczne guzki ziarniniaki pozapalne.Krew prawie ok,wysokie CRP.Onkolog nie ma skąd pobrać wycinka,z ręki nie można ze względu na lokalizacje.Pociłam się,a od miesiąca mam takie swędzenie ciała,że biorę leki alergiczne.Bardzo boli mnie ręka,nie pomagają leki.Czy ktoś też mam tak umiejscowionego chłoniaka?Jeżeli to jest chłoniak,bo ja wciąż w to nie wierzę.Czekam na rezonans ręki.Pozdrawiam i proszę o Wasze zdanie.Irmina

Kasia

16.11.2009 08:12

Odpowiedz

O 00:03, dnia 2009-11-16 Iramea napisał(-a):

Czytam tu o różnych objawach i typach ziarnicy,ale nikt nie pisze o innych umiejscowieniach niż w węzłach chłonnych.Byłam już u onkologa,robię badania-mam podejrzenie o chłoniaka.Miałam powiększone węzły,ale głównym objawem jest ból prawej ręki,w stawie łokciowym na USG wyszło mi w tkance podskórnej wrzecionowate ognisko,echoujemne,we wnętrzu nie widać przepływu,w okolicy bieguna dolnego zmiany powiększony węzeł chłonny 9na5mm.Od bieguna dolnego zmiany do tętnicy promieniowej biegnie szypuła naczyniowa o wzmożonym przepływie.Należy zachować czujność onk.Robiłam TK płuc-min.powiekszony miąższ i liczne guzki ziarniniaki pozapalne.Krew prawie ok,wysokie CRP.Onkolog nie ma skąd pobrać wycinka,z ręki nie można ze względu na lokalizacje.Pociłam się,a od miesiąca mam takie swędzenie ciała,że biorę leki alergiczne.Bardzo boli mnie ręka,nie pomagają leki.Czy ktoś też mam tak umiejscowionego chłoniaka?Jeżeli to jest chłoniak,bo ja wciąż w to nie wierzę.Czekam na rezonans ręki.Pozdrawiam i proszę o Wasze zdanie.Irmina

Hej Mi przed zachorowaniem na ZZ miałam ból w łokciu od miesiąca nie mogłam tej ręki wyprostować.Ciągły ból i drętwienie ale nikt mnie nie brał poważnie i nie robił żadnych badań po pierwszej chemii wszystko przeszło.

baldi

16.11.2009 09:10

Odpowiedz

O 00:03, dnia 2009-11-16 Iramea napisał(-a):

Czytam tu o różnych objawach i typach ziarnicy,ale nikt nie pisze o innych umiejscowieniach niż w węzłach chłonnych.

a to dlatego, ze ziarnica pierwotnie rozwija sie w wezlach chlonnych. duzo-duzo pozniej nastepuja przerzuty na narzady pozawezlowe (choc IMO jest to *mocno* dyskusyjne i nie znajdujace w wiekszosci przypadkow potwierdzenia).

jest napisane tutaj jakie moga byc lokalizacje pozawezlowe: http://ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_klasyfikacja choc tak jak pisalem - pierwotnie ziarnica rozwija się w ukladzie limfatycznym.

Byłam już u onkologa,robię badania-mam podejrzenie o chłoniaka.

dzielna badz!

Pozdr, W.

Iramea

16.11.2009 09:19

Odpowiedz

dzielna badz!

Wielkie dzięki Baldi!Mnie wciąż wydaje się,że to pomyłka,chyba się zablokowałam i nie dopuszczam myśli,że to może być chłoniak.Wszyscy się dziwią,bo wciąż się uśmiecham.Przez nowotwory straciłam obydwoje rodziców.Temat nie jest mi obcy.Chyba czekam na cud...Pozdrawiam Irmina

Iramea

16.11.2009 09:21

Odpowiedz

Hej Mi przed zachorowaniem na ZZ miałam ból w łokciu od miesiąca nie mogłam tej ręki wyprostować.Ciągły ból i drętwienie ale nikt mnie nie brał poważnie i nie robił żadnych badań po pierwszej chemii wszystko przeszło.

Witaj Kasiu,ciekawa jestem z czego brali Ci wycinek? Pozdrawiam Irmina

Mariusz

16.11.2009 20:53

Odpowiedz
Obejrzyj wykład o powiększonych węzłach chłonnych, tam też jest o węzłach łokciowych, oto link:
http://www.mp.pl/wideo01/?id=353&PHPSESSID=1006C63AFA8B4531B7A5657C7782034C

Iramea

16.11.2009 23:08

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2009-11-16 Mariusz napisał(-a):

Obejrzyj wykład o powiększonych węzłach chłonnych, tam też jest o węzłach łokciowych, oto link:

http://www.mp.pl/wideo01/?id=353&PHPSESSID=1006C63AFA8B4531B7A5657C7782034C

Dzięki Mariusz,bardzo ciekawy wykład.

gorsanka

16.11.2009 23:19

Odpowiedz
Mój lekarz stwierdził, że ziarnica zaczyna się zazwyczaj w śródpiersiu, nie jest tak zawsze, ale jest najczęściej. Także głowa do góry!
CRP świadczy o stanie zapalnym, nic nie mówi o nowotworze.
Ja miałam niskie - prawidłowe a ziarnice i tak miałam. Węzły mogą być powiększone z milionów powodów i tylko jednym z nich jest ziarnica. Także nie ma co osądzać. Trzeba się badać, badać, badać i kontrolować.
Życzę zdrowia, powodzenia!