Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Problemy z wczesną prawidłowa diagnozą

Autor: dan • 16.10.2009 06:56 • 14 odpowiedzi

dan

16.10.2009 06:56

Odpowiedz

Czytając o problemach jakie macie przy diagnozowaniu choroby,kolejnych badaniach,jestem lekko zły.Tyle mówi się o potrzebie wczesniejszego wykrywania nowotworów a jest jak zawsze.Najgorsze że traci się czas w którym można by zacząć leczyć w pierwszym stadium choroby.Mnie diagnozowano metodą prób i błędów rok.Potem prywatnie pobrano węzły,prywatnie zrobiłem badanie histopatologiczne,prywatnie załatwiłem sobie leczenie w renomowanym ośrodku.Podejrzewam że gdybym szedł normalną ścieżką nie pisał bym tego dziś.Znajomi teraz mają mnie trochę za experta,gdy jest problem pomagam im jak wymusić na lekarzach badania wykluczające najgorsze podejrzenia.Przykład -jestem teraz w trakcie chemi koło mnie leży chłopak diagnoza ziarnica,ale w szpitalu w częstochowie stwierdzili przepuklinę i rozcięli go od dołu po mostek by zobaczyć węzeł dł.ok.40cm!!!.Ja zachorowałem w 1997 roku teraz jest 2009 co się zmieniło.Dlatego powtarzam nie odpuszczać,bo stawką może być wasze życie.W dobie internetu mozna mieć od początku dużą wiedzę w temacie i to we współpracy z przezwoitym lekarzem /nawet rodzinnym/pomoże szybkiej diagnozie i leczeniu.Pamiętajcie liczy się czas wasz czas. pozdrawiam.

drodor

16.10.2009 07:29

Odpowiedz

O 08:56, dnia 2009-10-16 dan napisał(-a):

Czytając o problemach jakie macie przy diagnozowaniu choroby,kolejnych badaniach,jestem lekko zły.Tyle mówi się o potrzebie wczesniejszego wykrywania nowotworów a jest jak zawsze.Najgorsze że traci się czas w którym można by zacząć leczyć w pierwszym stadium choroby.Mnie diagnozowano metodą prób i błędów rok.Potem prywatnie pobrano węzły,prywatnie zrobiłem badanie histopatologiczne,prywatnie załatwiłem sobie leczenie w renomowanym ośrodku.Podejrzewam że gdybym szedł normalną ścieżką nie pisał bym tego dziś.Znajomi teraz mają mnie trochę za experta,gdy jest problem pomagam im jak wymusić na lekarzach badania wykluczające najgorsze podejrzenia.Przykład -jestem teraz w trakcie chemi koło mnie leży chłopak diagnoza ziarnica,ale w szpitalu w częstochowie stwierdzili przepuklinę i rozcięli go od dołu po mostek by zobaczyć węzeł dł.ok.40cm!!!.Ja zachorowałem w 1997 roku teraz jest 2009 co się zmieniło.Dlatego powtarzam nie odpuszczać,bo stawką może być wasze życie.W dobie internetu mozna mieć od początku dużą wiedzę w temacie i to we współpracy z przezwoitym lekarzem /nawet rodzinnym/pomoże szybkiej diagnozie i leczeniu.Pamiętajcie liczy się czas wasz czas. pozdrawiam.

A dlaczego po 12 latach od zachorowania jesteś w trakcie chemii? Czy to nawrót?

dan

16.10.2009 11:28

Odpowiedz

O 09:29, dnia 2009-10-16 drodor napisał(-a):

dan

16.10.2009 11:34

Odpowiedz

Mam chłoniaka nieziarniczego B.Co 1,5 roku mam chemię.Teraz to jest 6-ty raz.Przeczytaj moje inne komentarze bo chyba tam o tym pisałem.Ten typ jest nieuleczalny.

pi9

16.10.2009 11:41

Odpowiedz

O 13:34, dnia 2009-10-16 Dan napisał(-a):

Mam chłoniaka nieziarniczego B.Co 1,5 roku mam chemię.Teraz to jest 6-ty raz.Przeczytaj moje inne komentarze bo chyba tam o tym pisałem.Ten typ jest nieuleczalny.

Podziwiam, bo ja nie chcę żyć z tym problemem. Po co się tak męczyć!

dan

16.10.2009 15:30

Odpowiedz

Mam dla kogo,każdy może znależć brzytwę której się będzie chwytał.Ja mam tych brzytew tyle że mogę wybierać.Poza tym całe życie mam pod górę więc jestem przezwyczajony.Tobie radzę szukaj brzytwy a zobaczysz że warto.

asowa

16.10.2009 20:17

Odpowiedz

Byłam dzisiaj w CO, mam termin pierwszej chemii.

Będą mnie leczyć R-CHOP.

Ale mi dzisiaj lekarz powiedział, że chłoniaka B mozna całkowicie wyleczyć....

O 17:30, dnia 2009-10-16 Dan napisał(-a):

Mam dla kogo,każdy może znależć brzytwę której się będzie chwytał.Ja mam tych brzytew tyle że mogę wybierać.Poza tym całe życie mam pod górę więc jestem przezwyczajony.Tobie radzę szukaj brzytwy a zobaczysz że warto.

Ciekawy

16.10.2009 20:55

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2009-10-16 Dan napisał(-a):

Mam nadzieje że nigdy Ci tej woli walki nie zabraknie i bedziesz odwiedzał forum jeszcze przez 100 lat :)

Mariooosch

18.10.2009 19:48

Odpowiedz

witam a ja wciaz czekam na diagnoze a wszystko trwa od 2 sierpnia a ja nadal nie wiem dokładnie co mi jest a z dnia na dzien czuje sie coraz gorzej .Najpierw biopsja wymijajaco mi powiedziano ze ciezko powiedziec co mi jest pozniej wyciecie wezła poszedł sobie do bydgoszczy a Bydgoszcz dała tylko odpowiedz po 3 tygodniach ze wynik poszedł na konsultacje do Warszawy i znow mija 3 tydzien a ja nic nie wiem ale podobno mam cos wiedziec po miesiacu :-)zycze wszystkim wytrwalosci i zdrówka

dan

18.10.2009 20:11

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2009-10-18 Mariooosch napisał(-a):

witam a ja wciaz czekam na diagnoze a wszystko trwa od 2 sierpnia a ja nadal nie wiem dokładnie co mi jest a z dnia na dzien czuje sie coraz gorzej .Najpierw biopsja wymijajaco mi powiedziano ze ciezko powiedziec co mi jest pozniej wyciecie wezła poszedł sobie do bydgoszczy a Bydgoszcz dała tylko odpowiedz po 3 tygodniach ze wynik poszedł na konsultacje do Warszawy i znow mija 3 tydzien a ja nic nie wiem ale podobno mam cos wiedziec po miesiacu :-)zycze wszystkim wytrwalosci i zdrówka

Ja bym tego tak nie zostawiał ,jakie wątpliwości,po co konsultacje,ty masz prawo wiedzieć,a lekarze obowiązek informować.Jeżeli nie spamiętasz ze stresu lub z wrażenia mogą dac na piśmie.Pytać i pytać dociekliwy pacjent mobilizuje lekarza

mariooosch

18.10.2009 20:14

Odpowiedz

Najgorsze jest to ze nic mi nie mówią tylko cały czas jak sie dowiaduje to Bydgoszcz mówi mi tylko ze wysłano preparaty do konsultacji do Warszawy a w jakim celu to nie wiem?Onkolog mi powiedział ze chłoniak ale pewnie maja watpliwosci jaki rodzaj ,i ze pomylic jest sie łatwo a gorzej pozniej to odkrecic jak sie zacznie leczenie.

asowa

18.10.2009 21:08

Odpowiedz

Ja na potwierdzający wynik z Warszawy czekałam ok 10 dni.

Musisz przypilnować lekarzy, żeby wszystko zrobili jak trzeba.

I nie daj się zbyć,dzwoń do szpitala i dopytuj czy już są wyniki.

O 22:14, dnia 2009-10-18 mariooosch napisał(-a):

Najgorsze jest to ze nic mi nie mówią tylko cały czas jak sie dowiaduje to Bydgoszcz mówi mi tylko ze wysłano preparaty do konsultacji do Warszawy a w jakim celu to nie wiem?Onkolog mi powiedział ze chłoniak ale pewnie maja watpliwosci jaki rodzaj ,i ze pomylic jest sie łatwo a gorzej pozniej to odkrecic jak sie zacznie leczenie.

mariooosch

19.10.2009 14:21

Odpowiedz
Dzisiaj sobie troszkę podzwoniłem i dowiedziałem sie tylko tyle ,ze wyniki poszly do konsultacji do Warszawy do Instytutu Reumatologii a na wyniki czeka sie ponad m-c .

kikimi

23.10.2009 08:46

Odpowiedz

O 09:29, dnia 2009-10-16 drodor napisał(-a):

Dokładnie tak jest jak piszesz Dan.Ja sie diagnozuje od kwietnia,wyznaczaja wizyty co 2 miesiace i dalej nie ma pełnej diagnozy.Teraz znów czekam na nastepna wizyte,która pewnie i tak nic nie wyjaśni.Wkurzona jestem,bo cały czas trąbią,wczesna diagnoza jest najważniejsza, w prasie, telewizji,ale rzeczywistość jest zupełnie inna.Ja podejrzewam np. teraz,że nie pobierają mi węzła,bo jest koniec roku i już wyczerpali limit.

A to jest chore,że ich sumienie nie gryzie,trzeba miec zamiast serca skałe,żeby tak podchodzic do sprawy.

Ja tez ide dzisiaj prywatnie na wizyte,może to cos pomoże,ale nie stac mnie juz na leczenie w prywatnej klinice,na płacenie za cały cykl chemii i nie wiem co będzie dalej,ale staram sie nie poddawać.

I tego Wam wszystkim ziarniakowcom i chłoniakowcom życze!

D.....

23.10.2009 17:08

Odpowiedz
Dan :), czytałam Twoje wypowiedzi na temat problemow z diagnozowaniem. mam ogromna ogromna prosbe. Mozesz wejsc na moj watek :

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=22596

i mi odp.,bo ja juz naprawde wysiadam:( mam dosc tego strachu a nawet nie wiem,czy powinnam sie bać.
pozdrawiam