Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy Mam Powody Do Zmartwień ?

Autor: Sebastian17 • 28.09.2009 17:44 • 16 odpowiedzi

Sebastian17

28.09.2009 17:44

Odpowiedz

Witam mam na imie Sebastian i mam 17 lat. Od roku mam problem z węzłami chłonnymi w okolicach pachwinowych, wielokrotnie robiłem USG badanie krwi z rozmazem badanie moczu. Usg robiłem po 2 miesiącach od pojawienia się pierwszego węzła a pozniej co 4 miesiące. Węzły się nie powiększają jest ich po kilka i po jednej i po drugiej stronie. W opisie mam napisane ze mają nieistotnie obniżoną echogenicznośc. Badanie krwi z rozmazem jest dobre, wszystko w normie byłem u onkologa który mnie odesłał do domu i stwierdzil ze trzeba obserwowac te węzły. Nie czuje żebym był jakiś osłabiony, często uprawiam sport (piłka nożna)ale od kiedy zacząłem czytac na forum o ziarnicy strasznie się przejąłem że mogę ją miec :( dzisiaj byłem na RTG klatki piersiowej wynik bd miał w środę. Od kąd zacząłem czytac jakie objawy ma ziarnica zaczęła mnie swędzic skóra, mialem kilka dni temu zapalenie gardła i powiększyły mi się wezły na szyji ( lekarz twierdzi ze od zapalenia ) ja juz sam nie wiem co mam myślec, ciągle mnie przesladują mysli ze umrę a mam dopiero 17 lat ;( proszę o pomoc to mnie wykańcza psychicznie.

baldi

29.09.2009 05:52

Odpowiedz

O 19:44, dnia 2009-09-28 Sebastian17 napisał(-a):

ciągle mnie przesladują mysli ze umrę

umrzesz. to pewne.

proszę o pomoc to mnie wykańcza psychicznie.

zamiast zajmowac miejsce pacjentom onkologicznym idz do lekarza od glowy. on znajdzie sposob na Twoje swedzawki i inne tego typu.

nie czytaj o ziarnicy, znajdz sobie dziewczyne i/lub zajmij sie sportem.

zoisyte

29.09.2009 11:52

Odpowiedz

O 07:52, dnia 2009-09-29 Baldi napisał(-a):

umrzesz. to pewne.

Niestety niezbyt szybko, rozprzestrzenisz przedtem swoje DNA :(

Najbliższy sobie psychiatryk znajdziesz na http://szukaj.sluzbazdrowia.pl

zamiast zajmowac miejsce pacjentom onkologicznym idz do lekarza od glowy. on znajdzie sposob na Twoje swedzawki i inne tego typu.

Święte słowa

baldi

29.09.2009 12:21

Odpowiedz

O 13:52, dnia 2009-09-29 Zoisyte napisał(-a):

Święte słowa

dzieki :)

marek

13.11.2009 20:59

Odpowiedz

Hej. W styczniu tego roku zachorowalem na bardzo ciezka angine, przez praktycznie miesiac bylem wylaczony z zycia, brales wiele antybiotykow ale srednio mi to pomoglo. Po tym jak choroba mi przeszla, zauwazylem to , ze mam mocno powiekszone wezyl chlonne i ogolnie od tego czasu non stop lapie jakies choroby albo angine albo zapalenie gardla wiecznie cos... jakies 2 tyg temu zauwazylem na moich wezlach chlonnych duza kulke, taka, ze jak polozylem reke na szyji to ja poczulem, nie mam w zwycvzaju mamac sobie szyji ale troche sie przestraszylem i zrobilem wyjatek i wymacalem takich kulek wiecej ale inne sa duzo mniejsze, jeszcze jedna przy obojczyku jest dosc duza tzn duza troche wieksza niz ziarenko grochu. ale mialem robione badania i ob jest w normie. czy powinienem isc do lek zapytac co jest z moimi wezlami czy wyluzowac?

drodor

14.11.2009 08:17

Odpowiedz

O 21:59, dnia 2009-11-13 marek napisał(-a):

Hej. W styczniu tego roku zachorowalem na bardzo ciezka angine, przez praktycznie miesiac bylem wylaczony z zycia, brales wiele antybiotykow ale srednio mi to pomoglo. Po tym jak choroba mi przeszla, zauwazylem to , ze mam mocno powiekszone wezyl chlonne i ogolnie od tego czasu non stop lapie jakies choroby albo angine albo zapalenie gardla wiecznie cos... jakies 2 tyg temu zauwazylem na moich wezlach chlonnych duza kulke, taka, ze jak polozylem reke na szyji to ja poczulem, nie mam w zwycvzaju mamac sobie szyji ale troche sie przestraszylem i zrobilem wyjatek i wymacalem takich kulek wiecej ale inne sa duzo mniejsze, jeszcze jedna przy obojczyku jest dosc duza tzn duza troche wieksza niz ziarenko grochu. ale mialem robione badania i ob jest w normie. czy powinienem isc do lek zapytac co jest z moimi wezlami czy wyluzowac?

Powiększenie węzłów nadobojczykowych zawsze powinno wzbudzić czujność. Pozdrawiam.

naitsab3s

28.12.2009 22:13

Odpowiedz

Witam mam podone problemy mam powiększone węzły pachwinowe od ponad 1,5 roku są zwłokniałe (tak powiedział hematolog) wszystkie badania wychodziły do tej pory ok, ale powiększyły mi się węzły na szyji i troche niżej przy obojczykach, nie wiem czy są to juz obojczykowe czy szyjne, nie bolą mnie ale są powiększone, i czy istnieje możliwość że węzły w pachwinach zostaną tak powiększone a te szyjne mogą być powiększone od problemów z zębami ?

entomolord

04.01.2010 13:45

Odpowiedz

No wiecie, gość fakt faktem trochę może przesadził z nadmierną troska o siebie, ale nie trzeba było mu od razu pisać, że napewno umrze. Każdy sie przejmuje sobą. On też. Mam nadzieję, że zrozumiał, że napisałeś z ironią :).

umrzesz. to pewne.

krisspolonia

04.01.2010 16:56

Odpowiedz

O 23:13, dnia 2009-12-28 Naitsab3s napisał(-a):

Witam mam podone problemy mam powiększone węzły pachwinowe od ponad 1,5 roku są zwłokniałe (tak powiedział hematolog) wszystkie badania wychodziły do tej pory ok, ale powiększyły mi się węzły na szyji i troche niżej przy obojczykach, nie wiem czy są to juz obojczykowe czy szyjne, nie bolą mnie ale są powiększone, i czy istnieje możliwość że węzły w pachwinach zostaną tak powiększone a te szyjne mogą być powiększone od problemów z zębami ?

Tak istnieje taka możliwość, ale są tez inne możliwości. Bez dokładnych badań nic sie więcej nie da powiedzieć. Do lekarza marsz!

Wizz

14.01.2010 12:31

Odpowiedz

Gdy tak czytam co tutaj ludzie piszą dochodzę do wniosku że jest tutaj tylu wspaniałych "lekarzy", a "pacjenci" to zamiast diagnozować sobie w ten sposób choroby, powinni udać się do najbliższego psychiatry, bo najczęściej widzę tutaj objawy hipochondrii, niż raka. Z całym szacunkiem, ale do stawiania diagnoz są lekarze, a nie ludzie na forach internetowych.

baldi

14.01.2010 12:49

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2010-01-14 Wizz napisał(-a):

Gdy tak czytam co tutaj ludzie piszą

do kogo ten przytyk? :|

madzia1

14.01.2010 14:11

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2010-01-14 Wizz napisał(-a):

Gdy tak czytam co tutaj ludzie piszą dochodzę do wniosku że jest tutaj tylu wspaniałych "lekarzy", a "pacjenci" to zamiast diagnozować sobie w ten sposób choroby, powinni udać się do najbliższego psychiatry, bo najczęściej widzę tutaj objawy hipochondrii, niż raka.

być może część z nich powinna udać się do psychiatry, ale też część ma naprawdę duże problemy. To forum w lipcu będzie obchodzić swoje dziesięciolecie. Wielu ludziom pomogło i nadal pomaga. Z całym szacunkiem dla lekarzy, ale przeważnie jak idzie do nich z jakimś problemem młody człowiek to rzadko, który się bierze za porządną diagnostykę. Przeważnie zbywają byle czym, a potem nagle się okazuje, że ktoś ma IV stopień, a nie I. Sama pracuje w Służbie Zdrowia i wiem jak to jest. Sama usłyszałam od lekarzy, że "TAKA MOJA URODA". Gdyby nie guz, który był widoczny gołym okiem nie wiem, przy którym stopniu by mnie zdiagnozowali. Następna sprawa dotyczy kursów chemii. Na palcach u jednej ręki mogłabym Ci policzyć osoby, które dowiedziały się od swojego lekarza, że 6 kursów ABVD to 12 wlewów. Dla lekarzy to rutyna - dla nas nowość. Mogłabym tak bez końca wyliczać czego dowiedzieliśmy się z forum, a co od lekarzy. Zazdrościsz nam tego doświadczenia? Dla mnie to doświadczenie, którym chcę się z innymi dzielić po to by pomóc - nie straszyć.

Z całym szacunkiem, ale do stawiania diagnoz są lekarze, a nie ludzie na forach internetowych.

Pokaż mi choć jeden post, w którym ktoś komuś postawił diagnozę.

baldi

14.01.2010 14:24

Odpowiedz

O 15:11, dnia 2010-01-14 Madzia1 napisał(-a):

forum w lipcu będzie obchodzić swoje dziesięciolecie.

oj, nie przesadzajmy =)

pierwszy watek na forum pojawil sie w czerwcu 2005 roku. a strona będzie niedługo obchodzić dopiero dziewięciolecie.

madzia1

14.01.2010 14:27

Odpowiedz

O 15:24, dnia 2010-01-14 Baldi napisał(-a):

oj, nie przesadzajmy =)

pierwszy watek na forum pojawil sie w czerwcu 2005 roku. a strona będzie niedługo obchodzić dopiero dziewięciolecie.

w każdym bądź razie to i tak długo.

O!

rafal

20.02.2010 12:05

Odpowiedz
Rok temu mialem taki guz-gule na wezle chlonnym, ktory po terapii antybiotykowej zniknal. CRP, OB ,morfologia w normie.
LEkarz powiedzial ze jest to przez zepsute zeby.
Byl rok spokoju(czeste anginy)
teraz mam czestee bole w wezlach chlonych szyjnch i okolicach pach. powiekszony wezel chlonny podzuchwowy po lewej stronie. Swiadu nie odczuwam, potow nocnych rowniez.
Goraczkowac tez nie goraczkuje.
JEdnak martwi mnie ten bol wezlow..czuje jakby ucisk.jakby ktos mi zylozyl opaske na szyje..
I nie mam pojecia czy jest to wlasnie chloniak, czy moze przez czeste anginy, lub od zebow( ale jesli tak to skad bol pod pacha )
moze ktos mi podopowie czy moglaby to byc ziarnica.
a jesli tak to ile lat sie zyje z Ta choroba.

ten ucisk na szyi jest dosc denerwujacy i uciazliwy:(((

asowa

20.02.2010 23:09

Odpowiedz

moze ktos mi podopowie czy moglaby to byc ziarnica.

a jesli tak to ile lat sie zyje z Ta choroba.

ten ucisk na szyi jest dosc denerwujacy i uciazliwy:(((

Tu masz o objawach ziarnicy, przeczytaj dokładnie pierwsze czerwone zdanie

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_objawy

Uważna

17.09.2011 19:23

Odpowiedz

umrzesz. to pewne.

Zaburzenia lękowe (w tym hipochondria) to choroby często niosące bardzo dużo wieloletniego cierpienia. Ci ludzie nie są winni, że chorują. Nie powinieneś z nich drwić.