Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

chemioterapia a cukrzyca

Autor: genzos • 20.09.2009 12:47 • 11 odpowiedzi

genzos

20.09.2009 12:47

Odpowiedz
Czy ktos z was leczyl sie chemioterapia bedac cukrzykiem? mojemu tacie po chemii w zaleznosci od czasu ile minelo od chemii, bardzo dziwnie zachowuje sie cukier, zaraz po chemii bardzo mu skacze, natopmiast pozniej sie normalnizuje a potembardzo bardzo opada. niby dobrze, ale tata nagle sie zle czuje, przede wszystkim slabo i pare razy dziennie musi ten cukier kontrolowac. lekarz w szpitalu powiedzial ze on diabetologiem nie jest wiec nam nie pomoze:) a kolejki do diabetologa sa takie, ze tata przy swoich wyjazdach do szpitala ( w roznych terminach i rozna dlugosc trwania) nie jest w stanie ustalic jakiegokolwiek terminu.

do tego szukajac inforamcji nt cukrzycy i chemioterapii znalazlam takie oto artykul

http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/lek-na-cukrzyce-pomocny-w-chemioterapii/

czy ktos zetknals sie z takimi problemami oraz takim lekiem?

oczywiwscie mowie o cukrzycy II stopnia

krisspolonia

21.09.2009 08:09

Odpowiedz

O 14:47, dnia 2009-09-20 genzos napisał(-a):

Czy ktos z was leczyl sie chemioterapia bedac cukrzykiem? mojemu tacie po chemii w zaleznosci od czasu ile minelo od chemii, bardzo dziwnie zachowuje sie cukier, zaraz po chemii bardzo mu skacze, natopmiast pozniej sie normalnizuje a potembardzo bardzo opada. niby dobrze, ale tata nagle sie zle czuje, przede wszystkim slabo i pare razy dziennie musi ten cukier kontrolowac. lekarz w szpitalu powiedzial ze on diabetologiem nie jest wiec nam nie pomoze:) a kolejki do diabetologa sa takie, ze tata przy swoich wyjazdach do szpitala ( w roznych terminach i rozna dlugosc trwania) nie jest w stanie ustalic jakiegokolwiek terminu.

Zacznij od tego że napiszesz jakim schematem chemii leczy się tata.

Przy ziarnicy pierwszego rzutu wszyscy spotykaja się ze sterydem anabolicznym, któremu na imię ENCORTON. Po nich zawsze cukier skacze jak szalony. Nie da się przed tym uciec (można nic nie jeść ale to nie wyjście). Jedyne co można zrobić to częściej kontrolować poziom cukru.

genzos

21.09.2009 21:12

Odpowiedz
wlasnie, zapomnialam powiedziec o najwaznieszym. a zatem chloniak nieziarniczy z obwodowych kom. T, 4x chop 1x dhap 1x epoch. ten skaczacy w gore cukier nas nie martwi, poniewaz nazwijmy to, w czasie brania chemii i sterydow organizm moze roznie reagowac.
bardziej martwia nas te nagle spadki cukru, bo tata nagle czuje sie slabo, zaczyna sie pocic, a wiadomo z czym mu sie to kojarzy. no i poza tym nie wiadomo jak brac tabletki na cukier, zmniejszyc dawke czy moze w te dni jak widzimy ze tacie ten cukier spada po prostu mu nie dawac nic przewcukrzycowego?

madzia1

22.09.2009 08:44

Odpowiedz

O 23:12, dnia 2009-09-21 genzos napisał(-a):

no i poza tym nie wiadomo jak brac tabletki na cukier, zmniejszyc dawke czy moze w te dni jak widzimy ze tacie ten cukier spada po prostu mu nie dawac nic przewcukrzycowego?

jak cukier spada to właśnie trzeba mu podać coś słodkiego. My przeważnie robimy tak, że zanim dotrze do nas lekarz i zleci standardowe podanie glukozy 20 czy 40% dożylnie, łapiemy co jest pod ręką, albo samą wodę przegotowaną słodzimy, albo herbatę. Ale nie łyżeczkę tylko całą cukierniczką :) i wtedy momentalnie cukier się podnosi. A potem już wystarczy tylko kontrola jego poziomu żeby nie przedobrzyć.

krisspolonia

22.09.2009 11:59

Odpowiedz

O 10:44, dnia 2009-09-22 Madzia1 napisał(-a):

O 23:12, dnia 2009-09-21 genzos napisał(-a):

no i poza tym nie wiadomo jak brac tabletki na cukier, zmniejszyc dawke czy moze w te dni jak widzimy ze tacie ten cukier spada po prostu mu nie dawac nic przewcukrzycowego?

jak cukier spada to właśnie trzeba mu podać coś słodkiego. My przeważnie robimy tak, że zanim dotrze do nas lekarz i zleci standardowe podanie glukozy 20 czy 40% dożylnie, łapiemy co jest pod ręką, albo samą wodę przegotowaną słodzimy, albo herbatę. Ale nie łyżeczkę tylko całą cukierniczką :) i wtedy momentalnie cukier się podnosi. A potem już wystarczy tylko kontrola jego poziomu żeby nie przedobrzyć.

Spadki poziomu cukru to normalana rzecz. Pamiętaj, że system immunologiczny oddziaływuje na trzustkę i przez to wpływa na poziom cukru. W tej chwili zaczyna juz sie leczyć cukrzyce I przy pomocy przeszczepu autologicznego - osiąga się efekt długatrwałego uśpienia choroby. Tata musi się stosować do rad Madzi1

genzos

23.09.2009 21:28

Odpowiedz
wow, cala cukierniczka?
niezle. fruktozy czy cukru prostego?
a jak to jest ze lekarz do was przyjezdza? robicie to prywatnie? my czesto nawet nie wiemy co zrobic, bo tata juz nie moze patrzec na ciasta i ciasteczka, podajemy coca cole.
jak tata nie jest w szpitalu to jest pod opieka jedynie lekarza rodzinnego, a on nie bardzo chce sie angazowac w takie rzeczy.

genzos

23.09.2009 21:30

Odpowiedz

Spadki poziomu cukru to normalana rzecz. Pamiętaj, że system immunologiczny oddziaływuje na trzustkę i przez to wpływa na poziom cukru. W tej chwili zaczyna juz sie leczyć cukrzyce I przy pomocy przeszczepu autologicznego - osiąga się efekt długatrwałego uśpienia choroby. Tata musi się stosować do rad Madzi1

Ten przeszczep to leczenie cukrzycy czy ziarnicy, bo nie bardzo rozumiem.

krisspolonia

24.09.2009 08:44

Odpowiedz

O 23:30, dnia 2009-09-23 genzos napisał(-a):

W tej chwili zaczyna juz sie leczyć cukrzyce I przy pomocy przeszczepu autologicznego - osiąga się efekt długatrwałego uśpienia choroby. T

Tak jak napisałem zaczyna się w ten spsób leczyć cukrzycę I. :)

genzos

24.09.2009 19:59

Odpowiedz

O 10:44, dnia 2009-09-24 krisspolonia napisał(-a):

O 23:30, dnia 2009-09-23 genzos napisał(-a):

W tej chwili zaczyna juz sie leczyć cukrzyce I przy pomocy przeszczepu autologicznego - osiąga się efekt długatrwałego uśpienia choroby. T

Tak jak napisałem zaczyna się w ten spsób leczyć cukrzycę I. :)

mmm naprawde nigdy o tym nie slyszalam. mozesz podac jakies linki? moze zapytam lekarza.

tata ma cukrzyce w pokoleniana pokolenie ktora z II typu przechodzi na I, wiec musimy byc ostrozni i zwracac uwage tez na cukier.

ryba77

18.08.2016 07:45

Odpowiedz

Czy ktos z was leczyl sie chemioterapia bedac cukrzykiem?

Cześć, czy spotkam tu kogoś, kto choruje i na ziarnicę i na cukrzycę? Mój mąż został niedawno zdiagnozowany na obie te choroby, więc jesteśmy nowi w temacie...

Janek

18.08.2016 11:59

Odpowiedz

O 09:45, dnia 2016-08-18 Ryba77 napisał(-a):

Czy ktos z was leczyl sie chemioterapia bedac cukrzykiem?

Cześć, czy spotkam tu kogoś, kto choruje i na ziarnicę i na cukrzycę? Mój mąż został niedawno zdiagnozowany na obie te choroby, więc jesteśmy nowi w temacie...

Tak u mnie po leczeniu zz stwierdzono cukrzycę typ II, mąż jest w trakcie leczenia czy w trakcie rozpoznania ?

ryba77

19.08.2016 11:04

Odpowiedz

O 13:59, dnia 2016-08-18 Janek napisał(-a):

Tak u mnie po leczeniu zz stwierdzono cukrzycę typ II, mąż jest w trakcie leczenia czy w trakcie rozpoznania ?

Najpierw rozpoznali cukrzycę, 2 tyg później ziarnicę, więc trochę inna sytuacja. Wciąż nie mogę uwierzyć w tą nowa rzeczywistość. Mąż już jest w trakcie leczenia. Czytałam, że cukier skacze po chemii, ale czy bezpośrednio po podaniu, czy "nie znasz dnia ani godziny"? Czy cukier może też np. spaść bez powodu, tylko dlatego, że organizm się rozregulowuje po chemii?