Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pomóżcie albo sprowadźcie mnie na ziemię

Autor: milano3 • 17.09.2009 13:40 • 7 odpowiedzi

milano3

17.09.2009 13:40

Odpowiedz
Witam !

Piszę do was ponieważ mam problem, jednak wszyscy mówią, że raczej psychiczny. Mam powiększone węzły chłonne, no na pewno od 2,5 lat. (tzn. wtedy je wyczułem). I oczywiście boje się, że jestem chory na ziarnice. 2 tyg temu robiłem badania, wyniki krwi idealne OB 2 mm. Jednak lekarz nie zlecił niczego więcej. Węzełki mam na szyi, z tyłu głowy 2 malutkie, w pachwinach. Lekarz tłumaczy mi jednak, że moje wyniki absolutnie wykluczają ziarnice. Cytuje
- "gdybyś węzły wyczuł w ostatnim czasie, zleciłbym dodatkowe badania. Jednak jeżeli masz je powiększone od około 3 lat to ZZ była by już w dużym stopniu zaawansowania i napewno wyniki nie były by takie. Poza tym miałbyś inne objawy których u Ciebie brak. Jako, że miałeś wcześniej problemy na tle alergicznym, masz duży problem z gardłem, stwierdzam, iż węzły są powiększone przez alergie." Oczywiście nie powiedział tak słowo w słowo, jednak tak było to mniej więcej. Czy mogę wierzyć w jego opinie ? Aha dodam, że wiele osób z mojej rodziny ma ten sam problem. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze wasze odpowiedzi będą szczere i prosto z mostu. :-)

asowa

17.09.2009 15:38

Odpowiedz
Sprowadzam cię na ziemię:)
Zrób sobie USG tych węzłów i poczytaj na forum o objawach ziarnicy...

mitas

21.09.2009 08:30

Odpowiedz

hej , ja mam podobnie tylko ze od ok 18 miesiecy , poza wezlami generalnie nie mam zadnych objawow a jednak ciagle mysle ze to to i wprowadzam sie niepotrzebnie w mega doła , jedynym pocieszeniem dla mnie jest fakt ze to juz któryś "rak" z kolei tak wiec nie ma sie co dolowac , mysl pozytywnie.

milano3

09.10.2009 15:58

Odpowiedz
Moje wyniki USG

Węzły chłonne pojedynczo, obustronnie powiększone w okolicy podziału CCA. Jeden 30 mm długości, drugi 24 mm. Nieznacznie powiększone węzły podrzuchwowe do 5 mm. Brak powiększonych węzłów w okolicy nadobojczykowej. Wszystkie widoczne węzły o prawidłowej strukturze i budowie. Zmian patologicznych w obrębie szyjnym nie stwierdzam. Budowa tarczycy prawidłowa.

Lekarz twierdzi że wszystko jest ok, podejrzewa alergie. Powiedział mi także że skoro trzymają się od tak dawna to nie ma możliwości ZZ. Nie wiem czy ma rację, jednak powiedział że od pierwszego powiększenia węzła po latach na pewno były by już pewne objawy. Nawet jeżeli nie to OB było by złe, a ja mam 1. Więc chyba rzeczywiście muszę dać spokój.

madzia1

09.10.2009 16:48

Odpowiedz

Więc chyba rzeczywiście muszę dać spokój.

nie chyba - tylko na pewno daj sobie spokój.

milano3

10.10.2009 06:19

Odpowiedz

O 18:48, dnia 2009-10-09 Madzia1 napisał(-a):

Dziękuje ci bardzo. Ale widzisz, nerwica niejednokrotnie potrafi zniszczyć nam życie. A że stwierdzono u mnie nerwice nie potrafie sobię radzić ze sobą

baldi

10.10.2009 07:11

Odpowiedz

O 08:19, dnia 2009-10-10 Milano3 napisał(-a):

O 18:48, dnia 2009-10-09 Madzia1 napisał(-a):

Dziękuje ci bardzo. Ale widzisz, nerwica niejednokrotnie potrafi zniszczyć nam życie. A że stwierdzono u mnie nerwice nie potrafie sobię radzić ze sobą

to lecz sie na nerwice, a ziarnicy nie szukaj. O :)

madzia1

10.10.2009 18:15

Odpowiedz

O 09:11, dnia 2009-10-10 Baldi napisał(-a):

to lecz sie na nerwice, a ziarnicy nie szukaj. O :)

prawda mężu :) O :)