Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Bardzo wazne pytanie(prosze o odp:( )

Autor: smutna • 16.09.2009 22:53 • 17 odpowiedzi

smutna

16.09.2009 22:53

Odpowiedz
witam,nie chce pisac zbyt dlugiego watku zameczajac Was jak to byc moze przebiega lub faktycznie przebiega u mnie,chce zadac jedno wazne pytanie i bardzo mi zalezy na odp. wiem ze nie jestescie lekarzami,ide na usg a do onko mam termin na za miesiac z hakiem..ale cos chcialabym wiedziec juz teraz,

otoz od 3 lat mam powiekszone dwa wezly chlonne z obu stron szyi jeden baardzo malutki drugi dosc duzy a od jakis 2 lat doszly po stronie tego duzego takie malenkie ze 3,4.. mialam tez 2 na karku ale nie wiem czy jeszcze tam sa bo juz ich nie czuc ale te na szyi twardo trzymaja sie 3 i 2 lata..(tzn 3 lata powiekszone a od 2 jest ich wiecej duzo)
po 1 stronie szyi pakiet po 2 jeden wezel. sa twarde i nie bola nic a nic ani nigdy nie bolaly.
lekarka odsylala mnie wciaz z jakas infekcja,ciagle antybiotyki i g znikalo.

no i zeby sie nie rozpisywac,moje pytanie..zakladajac ze to moze byc zz,czy mozna chodzic TRZY lata majac jeden jedyny objaw -powiekszone wezly chlonne? tzn czy to nie jest tak ze po roku chodzenia bez leczenia nie mialabym wielu innych objawow?
mam tak 3 lata i w zyciu innych objawow poza wezlami zawsze czulam sie dobrze(nie liczac jakis przeziebien i 1x grypy)
od ostatnich 3 tygodni jestem potwornie oslabiona a 2x bym zemdlala..ale to tlumacze przesileniem jesiennym sobie..

czy mozliwe jest chodzenie z zz te 3 lata bez objawowo? bo jesli nie,to chyba nie mam sie martwic ze ja mam:)?

a mialam sie nie rozpisywac.. pozdrawiam i licze na odpowiedzi(do lekarza ide ale chce wiedziec cos wczensiej..:()

smutna:(

16.09.2009 23:15

Odpowiedz

za duzo sie rozpisalam mam nadzieje ze komus sie bedzie chcialo przeczytac... pozdrawiam serdecznie

asdf

17.09.2009 06:20

Odpowiedz

USG wezlow na poczatek. Co do tego czy mozna chodzic z ZZ 3 lata bezobjawowo - trudne pytanie. Ja od paru lat mam powiekszony wezel szyjny , niebolesny , duzy jest( ze 2 cm dlugosci ) i nie znika . Chodze raz na pol roku na USG , zeby sprawdzic czy sie nic nie dzieje , ciagle jest odczynowy. A lekarzy odwiedzilem chyba wszystkich.

smutna

17.09.2009 17:35

Odpowiedz

trudne pytanie ale za to jakie wazne.. zle sie zaczelam czuc dopiero jakies 3 tyg temu.. zaczelo sie od tego ze omal nie zemdlalam teraz praktycznie NON STOP jest mi potwornie slabo:( niezaleznie ile zjem,ile sie wyspie..czy takie slabosci to moze byc spozniony objaw zz?

17.09.2009 22:44

Odpowiedz

nikt nie wie :( ?

asowa

18.09.2009 07:23

Odpowiedz

Już ktoś ci napisał, zrób USG tych węzłów, marfologię, OB, CRP i zobaczysz jakie będą wyniki.

U mnie początki choroby były zupełnie odwrotne, bo najpierw potwornie schudłam, potem były inne typowe dla chłoniaków dolegliwości a na końcu pojawił się węzeł.

Więc nie mam pojęcia czy 3 lata można chodzić bez objawów.

Zrób te badania i coś się wtedy rozjaśni.

A jakiej wielkośći masz te węzły?

O 00:44, dnia 2009-09-18 smutna:( napisał(-a):

nikt nie wie :( ?

Asica

18.09.2009 08:30

Odpowiedz

O 00:53, dnia 2009-09-17 smutna napisał(-a):

czy mozliwe jest chodzenie z zz te 3 lata bez objawowo? bo jesli nie,to chyba nie mam sie martwic ze ja mam:)?

Po lewej stronie masz zakładke "klasyfikacja". Wyraznie tam stoi:

"Dodatkowo każdy stopień może zawierać cechę A lub B.

A : bez objawów ogólnych

B : jeden lub więcej objawów ogólnych:

- spadek masy ciała wg ustalonych kryteriów,

- gorączka,

- nocne poty."

Co oznacza,ze oprócz cyferek (oznaczajacych stopien zaawansowania choroby) i dwoch literek (oznaczajacych typ ZZ) dołącza sie literke "A" lub "B" w zaleznosci od tego czy przy wywiadzie wyszło, ze pacjent miał czy nie miał objawów ogólnych

asd

18.09.2009 11:19

Odpowiedz

"Dodatkowo każdy stopień może zawierać cechę A lub B.

A : bez objawów ogólnych

B : jeden lub więcej objawów ogólnych:

- spadek masy ciała wg ustalonych kryteriów,

- gorączka,

- nocne poty."

Zawsze mnie ciekawilo skad czlowiek , ktory zachorowal na ziarnice typu A , wogole sie o niej dowiedzial. To tak z ciekawosci pytam

baldi

18.09.2009 13:25

Odpowiedz

O 13:19, dnia 2009-09-18 asd napisał(-a):

Zawsze mnie ciekawilo skad czlowiek , ktory zachorowal na ziarnice typu A , wogole sie o niej dowiedzial.

bo na przyklad wezly mu wywalilo na wierzch. bo np. przy badaniach kontrolnych lub wstepnych radiolog sie zainteresowal dziwnym obrazem RTG.

21.09.2009 20:27

Odpowiedz
czyli mozna tak dlugo z tym chodzic i nie wiedziec? Boze dobrze ze za 2 dni mam usg ale chodze tak za dlugo:( a mam takie pytanie czytalam ze to moze orzechodzic do pluc jakas woda potem czy cos nie jestem do kanca w temacie ale po 3 latach chyba juz bym to miala
wie ktos jak to sie objawia?

Magda

22.09.2009 07:07

Odpowiedz

Ja miałam typ A i tak jak Baldi napisał: wywaliło mi węzły na wierzch, w ciagu jednej nocy...

paulutka

22.09.2009 13:34

Odpowiedz

Hej! Juz napisałam pościk na innym forum, ale napiszę jeszcze raz. Wykryłam u siebie niedawno powiększony węzeł chłonny na szyi. Jest ruchomy i bezbolesny. Poczułam po 3 dniach lekki ból gardła. Poszłam do lekarza i się okazało że mam lekką infekcje gardła. Czy to ona spowodowała powiększenie tego węzła??? i to tylko z jednej strony??? Proszę o odpowiedz. Hmm i gdzie mam się zgłosić ewentualnie gdy się węzeł nie pomniejszy???

Asowa

22.09.2009 15:08

Odpowiedz

Infekcja gardła mogła spowodować powiększenie węzła.

Najpierw wylecz infekcję a potem zobaczysz czy jest się czym martwić:)

O 15:34, dnia 2009-09-22 Paulutka napisał(-a):

Hej! Juz napisałam pościk na innym forum, ale napiszę jeszcze raz. Wykryłam u siebie niedawno powiększony węzeł chłonny na szyi. Jest ruchomy i bezbolesny. Poczułam po 3 dniach lekki ból gardła. Poszłam do lekarza i się okazało że mam lekką infekcje gardła. Czy to ona spowodowała powiększenie tego węzła??? i to tylko z jednej strony??? Proszę o odpowiedz. Hmm i gdzie mam się zgłosić ewentualnie gdy się węzeł nie pomniejszy???

paulutka

22.09.2009 17:16

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedz:)Poczekam do zakończenia leczenia infekcji

paulutka

22.09.2009 17:19

Odpowiedz

Mam jeszcze jedno pytanko, czy węzeł powiększony będzie widoczny gołym okiem?? Bo mojego to można wyczuć po dotyku. I czy węzeł szyjny w sumie podżuchwowy w swojej normalnej wielkości jest wyczuwalny dotykiem?? Pozdrawiam

asowa

22.09.2009 18:06

Odpowiedz

Z tego forum dowiedziałam się, że podejrzany węzeł ma ponad 1 cm wielkości, więc raczej da się go zauważyć...

Ja miałam taki wielkości śliwki, był twardy, nie bolał i nie przesuwał się przy dotykaniu.

O 19:19, dnia 2009-09-22 Paulutka napisał(-a):

Mam jeszcze jedno pytanko, czy węzeł powiększony będzie widoczny gołym okiem?? Bo mojego to można wyczuć po dotyku. I czy węzeł szyjny w sumie podżuchwowy w swojej normalnej wielkości jest wyczuwalny dotykiem?? Pozdrawiam

baldi

22.09.2009 19:59

Odpowiedz

O 19:19, dnia 2009-09-22 Paulutka napisał(-a):

węzeł szyjny w sumie podżuchwowy

wezlow podzuchwowych nie wiaze sie z ziarnica zlosliwa :-)

wylecz sie z infekcji i badz zdrowa ;-)

tomek

23.09.2009 15:01

Odpowiedz

O 00:53, dnia 2009-09-17 smutna napisał(-a):

witam,nie chce pisac zbyt dlugiego watku zameczajac Was jak to byc moze przebiega lub faktycznie przebiega u mnie,chce zadac jedno wazne pytanie i bardzo mi zalezy na odp. wiem ze nie jestescie lekarzami,ide na usg a do onko mam termin na za miesiac z hakiem..ale cos chcialabym wiedziec juz teraz,

otoz od 3 lat mam powiekszone dwa wezly chlonne z obu stron szyi jeden baardzo malutki drugi dosc duzy a od jakis 2 lat doszly po stronie tego duzego takie malenkie ze 3,4.. mialam tez 2 na karku ale nie wiem czy jeszcze tam sa bo juz ich nie czuc ale te na szyi twardo trzymaja sie 3 i 2 lata..(tzn 3 lata powiekszone a od 2 jest ich wiecej duzo)

po 1 stronie szyi pakiet po 2 jeden wezel. sa twarde i nie bola nic a nic ani nigdy nie bolaly.

lekarka odsylala mnie wciaz z jakas infekcja,ciagle antybiotyki i g znikalo.

no i zeby sie nie rozpisywac,moje pytanie..zakladajac ze to moze byc zz,czy mozna chodzic TRZY lata majac jeden jedyny objaw -powiekszone wezly chlonne? tzn czy to nie jest tak ze po roku chodzenia bez leczenia nie mialabym wielu innych objawow?

mam tak 3 lata i w zyciu innych objawow poza wezlami zawsze czulam sie dobrze(nie liczac jakis przeziebien i 1x grypy)

od ostatnich 3 tygodni jestem potwornie oslabiona a 2x bym zemdlala..ale to tlumacze przesileniem jesiennym sobie..

a mialam sie nie rozpisywac.. pozdrawiam i licze na odpowiedzi(do lekarza ide ale chce wiedziec cos wczensiej..:()