Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

shiitake grzyby

Autor: ruta131 • 04.09.2009 23:59 • 10 odpowiedzi

ruta131

04.09.2009 23:59

Odpowiedz
hej Słyszeliscie o grzybach shiitake??
Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanych w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio.Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.

baldi

05.09.2009 10:54

Odpowiedz

O 01:59, dnia 2009-09-05 ruta131 napisał(-a):

Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów

prosze Cie.. SERIO..?

asowa

05.09.2009 11:55

Odpowiedz

Mnie znajomi przekonywali, że nie ma sensu wycinać węzła, bo operacja może źle się skończyć a powinnam raczej zmniejszyć go sobie ziołami z medycyny chińskiej:P

O 12:54, dnia 2009-09-05 Baldi napisał(-a):

Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów

prosze Cie.. SERIO..?

zoisyte

07.09.2009 07:01

Odpowiedz

Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanych w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio.Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.

Zacznijmy od wyjaśnienia:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardziak_japo%C5%84ski

Owszem, prowadzi się takie badania, ale to są dopiero testy.

Ktoś, tworząc ten artykuł, zapomniał o tym napisać.

ruta131

07.09.2009 13:54

Odpowiedz

Ok ,ja chcialam sie tylko rozeznac co wy o tym sadzicie :)

Czy ktos z Was moze mi cos o tym pwiedziec,czy odnosicie sie do tego sceptycznie i takie tam.Ja tylko powiem ,ze mam zamiar spozywac te grzybki,badz jakie tabletki z wyciagiem z nich.Nikogo nie namawiam ,och Ty w zyciu;p Ot tak jestem ciekawa waszej opini na ten temat,a z nia jakby nie patrzec bardzo sie licze:)

Owszem, prowadzi się takie badania, ale to są dopiero testy.

Ktoś, tworząc ten artykuł, zapomniał o tym napisać.

baldi

07.09.2009 14:20

Odpowiedz

O 15:54, dnia 2009-09-07 ruta131 napisał(-a):

Ok ,ja chcialam sie tylko rozeznac co wy o tym sadzicie :)

napisalas cos takiego:

to moze rozwin swoja wypowiedz? GDZIE OBECNIE CORAZ CZESCIEJ stosuje sie wyciag?

amii

07.09.2009 16:51

Odpowiedz

Zlituj...

Leżąc na oddziale widziałam nieraz entuzjastów medycyny naturalnej. Mój lekarz mówił: gdyby te zioła i itp. były tak skuteczne, nie miałbym przepełnionego oddziału!

Te grzybki dodawane do mleka, torfy, wyciągi z agawy, mieszanki XYZ, oko nietoperza, skórka z jeża - nabijają kieszenie sprzedającym, którzy nie mają sumienia względem chorych i ich rodzin! W kolorowych magazynach, w internecie roi się od tych cudowności...

Owszem, można się wspomagać medycyną naturalną, ale zawsze pod opieką fachowca i za zgodą onkologa prowadzącego!!!

I jeszcze jedno: naturalne substancje roślinne mogą być silnymi lekami, które zamiast wspomóc, zaszkodzą; akurat w terapii chłoniaków trzeba naprawdę wziąć to pod uwagę, bo niektóre zioła zawierają analog adriamycyny (składnik m.in. ABVD) czy toksyny obciążające i tak przeciążoną wątrobę. Ilość leku, w tym preparatów wspomagających musi być precyzyjna w dawkach, inaczej może się zdarzyć, że terapia pójdzie na marne.

Asowa

07.09.2009 17:53

Odpowiedz

Amii mądra kobieta z Ciebie, wiesz?:)

O 18:51, dnia 2009-09-07 Amii napisał(-a):

Zlituj...

Leżąc na oddziale widziałam nieraz entuzjastów medycyny naturalnej. Mój lekarz mówił: gdyby te zioła i itp. były tak skuteczne, nie miałbym przepełnionego oddziału!

Te grzybki dodawane do mleka, torfy, wyciągi z agawy, mieszanki XYZ, oko nietoperza, skórka z jeża - nabijają kieszenie sprzedającym, którzy nie mają sumienia względem chorych i ich rodzin! W kolorowych magazynach, w internecie roi się od tych cudowności...

Owszem, można się wspomagać medycyną naturalną, ale zawsze pod opieką fachowca i za zgodą onkologa prowadzącego!!!

I jeszcze jedno: naturalne substancje roślinne mogą być silnymi lekami, które zamiast wspomóc, zaszkodzą; akurat w terapii chłoniaków trzeba naprawdę wziąć to pod uwagę, bo niektóre zioła zawierają analog adriamycyny (składnik m.in. ABVD) czy toksyny obciążające i tak przeciążoną wątrobę. Ilość leku, w tym preparatów wspomagających musi być precyzyjna w dawkach, inaczej może się zdarzyć, że terapia pójdzie na marne.

ruta131

09.09.2009 08:54

Odpowiedz
Chiny
Odezwiesz sie i bec po głowie:(

duki

09.09.2009 22:14

Odpowiedz

A nie zastanawiał się ktoś kiedyś, że idealny pacjent to taki który nie umiera a leczy się całe życie. Nie zastanawialiście się kiedyś taki cykl chemii jaka to kasa dla przemysłu farmaceutycznego? Nikogo nie namawiam do jakiś naturalnych środków, ale niektóre terapie są skuteczne. Wiem bo od kolegi Matka była w instytucie Gersona w Meksyku i po trzech tygodniach niesamowite rezultaty.

baldi

11.09.2009 06:13

Odpowiedz

O 10:54, dnia 2009-09-09 ruta131 napisał(-a):

Odezwiesz sie i bec po głowie:(

jeszcze by tego brakowalo, zeby glaskac za pisanie bzdur..