Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Anglia brak pomocy od lekarzy

Autor: Sabina • 31.08.2009 17:47 • 15 odpowiedzi

Sabina

31.08.2009 17:47

Odpowiedz
witam ,
mam nadzieje,ze pomimo wielu prob uzyskam odpowiedz od specjalisty.
zalezy mi przede wszystkim dlatego,ze jestem w Anglii a tu nikt mi nie pomoze. erytromycyne przyjmuje od 3 miesiecy w dawce poczatkowo 1000mg dziennie przez dwa tygodnie a pozniej 500mg dziennie.
2 miesiace temu zaczelo sie jak zwykle przeziebienie,ale bez kataru i bez kaszlu.
lamanie w plecach,ogolne zle samopoczucie, powiekszone migdaly z nierownosciami,z odrobina bialego nalotu, przy dotknieciu krwawiace,,bol w uszach,mala gulka przy uchu od strony policzka, i powiekszone wezly,szyjne i pachowe. szyjny prawy wielkosci sliwki,twardy, przesuwalny. lewy mniejszy i miekki,ruchomy. inne szyjne po prostu powiekszone.
zglosilam sie do lekarza pierwszego kontaktu,ktory zwiekszyl dawke erytromycyny do 1000mg dziennie przez tydzien. objawy sie nie zmienily,wezly wielkie. poszlam ponownie,dostalam inny antybakteryjny antybiotyk ale erytromycyne przyjmowalam dalej w dawce 500mg dziennie.
objawy nie ustapily. po podaniu drugiego antybiotyku zaczelam miec przezroczysty katar ktory trwal tydzien i nie zmienil koloru,splywa tez po gardle i raz zwymiotowalam i wygladalo jak bialko kurze, apetyt mi sie zmniejszyl,wygladam jakbym schudla ale ciezar jest nieznacznie mniejszy, poce sie w nocy flownie na dekolcie i szybciej sie mecze.
po przeczytaniu informacji o swedzacym ciele swiadczacym o nowotworze mam wrazenie,ze i mnie swedzi ale tylko jak o tym pamietam.
jedyne co mi zrobiono to test na mononukleoze,lekarz powiedzial ze negatywny ale to nic nie znaczy.
bardzo prosze o pomoc,moze to brzmi niewiarygodnie ale tu naprawde nie mozla liczyc na wiedze i dzialanie lekarzy. co robic? sa podstawy do panikowania?

baldi

31.08.2009 20:16

Odpowiedz

co robic? sa podstawy do panikowania?

ja bym na Twoim miejscu jak najszybciej przylecial do Polski i udal sie do najlepszego fachowca, jesli faktycznie w Anglii nie ma takowych.

do lekarza od glowy, OCZYWISCIE.

Sabina

31.08.2009 20:27

Odpowiedz

O 22:16, dnia 2009-08-31 Baldi napisał(-a):

ja bym na Twoim miejscu jak najszybciej przylecial do Polski i udal sie do najlepszego fachowca, jesli faktycznie w Anglii nie ma takowych.

wlasciwie moim pierwotnym zamiarem bylo napisanie prywatnej wiadomosci do Baldiego,poczytalam troche forum i liczylam na jego odpowiedz.

dla osob,ktore ZAAKCEPTOWALY swoj stan chorobowy panika moze okazac sie rzeczywiscie smieszna a w tym przypadku drazniaca.

ja napisalam tu,bo po prostu jestem samotna i potrzebuje opinii,gubie sie w tym wszystkim i pewnie wiekszosc postow tutaj jest z tym stanem zwiazana.

boje sie i niewazna dla mnie jest smiesznosc mojego postu,potrzebuje zimnego spojrzenia,wyjasnienia.

Baldi,udzielasz sie tu wyjatkowo czynnie,nic sie Ci nie stanie jak jednak mi pomozesz badz uspokoisz.

dziekuje.

ewelka

31.08.2009 20:41

Odpowiedz

zaskakujące zakończenie

Sabina

31.08.2009 21:09

Odpowiedz

O 22:41, dnia 2009-08-31 Ewelka napisał(-a):

zaskakujące zakończenie

ewelka

31.08.2009 21:59

Odpowiedz

O 23:09, dnia 2009-08-31 Sabina napisał(-a):

O 22:41, dnia 2009-08-31 Ewelka napisał(-a):

zaskakujące zakończenie

madzia1

31.08.2009 22:15

Odpowiedz
Według mnie podstaw do panikowania nie masz. Nie napisałaś nic na temat jakichkolwiek konkretnych badań. Nowotworu nie można rozpoznać na podstawie koloru wymiocin. Doprawdy bardzo mnie rozbawił kolor białka kurzego :> domieszki jedzenia w nim nie było przypadkiem??? To po pierwsze.
Po drugie. Jaki normalny człowiek bez konkretnej przyczyny przyjmuje przez taki długi okres antybiotyk??? Ewidentnie zmień lekarza pierwszego kontaktu.
Po trzecie. Liczyłaś na odpowiedź Baldiego, ale chyba wydawało Ci się, że Cię "pogłaszcze" i od razu zdiagnozuje, a tymczasem dostałaś kopa na opamiętanie co Ci się jak widzę bardzo nie spodobało.
A po czwarte Ewelka się nie podlizuje i nie masz prawa w ten sposób ja oceniać. Tobie nic do tego jaką ona ma wiedzę na temat tej choroby, a zapewniam Cię, że bardzo dużą.
Moim skromnym zdaniem powinnaś zrobić wymaz z gardła skoro ciągle jest na nim nalot.
Pozdrawiam,
M1

Sabina

31.08.2009 22:25

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2009-09-01 Madzia1 napisał(-a):

Według mnie podstaw do panikowania nie masz. Nie napisałaś nic na temat jakichkolwiek konkretnych badań. Nowotworu nie można rozpoznać na podstawie koloru wymiocin. Doprawdy bardzo mnie rozbawił kolor białka kurzego :> domieszki jedzenia w nim nie było przypadkiem??? To po pierwsze.

Po drugie. Jaki normalny człowiek bez konkretnej przyczyny przyjmuje przez taki długi okres antybiotyk??? Ewidentnie zmień lekarza pierwszego kontaktu.

Po trzecie. Liczyłaś na odpowiedź Baldiego, ale chyba wydawało Ci się, że Cię "pogłaszcze" i od razu zdiagnozuje, a tymczasem dostałaś kopa na opamiętanie co Ci się jak widzę bardzo nie spodobało.

A po czwarte Ewelka się nie podlizuje i nie masz prawa w ten sposób ja oceniać. Tobie nic do tego jaką ona ma wiedzę na temat tej choroby, a zapewniam Cię, że bardzo dużą.

Moim skromnym zdaniem powinnaś zrobić wymaz z gardła skoro ciągle jest na nim nalot.

Pozdrawiam,

M1

hola hola,to ze jestem tu nowa nie oznacza ze soobie pozwole wlezc babom na glowe :D:D:D przepraszam,ale nie moglam sie powstrztymac. ;)

liczylam na komentarz Baldiego wlasnie z powodu jego kasliwosci i bezposredniosci. bo to wlasnie mi sie podoba!glaskac to ja sie specjalnie nie daje.

kopa?no skad! ja sie ogromnie ciesze,ze zdiagnozowal mnie w kategorii wariata bo z tym sobie poradze :)

Ewelka sie podlizuje,ale po co sie wtracasz,Ewelka ma swietne rozeznanie w uczestniczeniu w konwersacjach i da sobie rade jak ja ja wnerwie.

i jesli juz sie mieszasz to nie namieszaj prosze,bo nie zrozumialas co autor mial na mysli i zaraz beda awantury.

jaka ona ma wiedze na temat choroby nie wiem,dlatego napisalam,ze moglaby jej uzyc.

Madzia1,jest pozno,nie mam apetytu,martwie sie swoimi chorobami,daj mi spokoj bo najmniej mi teraz potrzebne uzeranie sie z kimkolwiek.

poza tym staram sie byc przyjaznie nastawiona do srodowiska,w ktorym byc moze(mam nadzieje,ze jednak nie) bede funkcjonowac.

baldi

31.08.2009 22:25

Odpowiedz

O 22:27, dnia 2009-08-31 Sabina napisał(-a):

dla osob,ktore ZAAKCEPTOWALY swoj stan chorobowy panika moze okazac sie rzeczywiscie smieszna a w tym przypadku drazniaca.

ja napisalam tu,bo po prostu jestem samotna i potrzebuje opinii

no wiec dostalas, ziarnicy ciezko sie u Ciebie doszukiwac po tym, co napisalas. gdybys przeczytala watki znajdujace sie na forum dowiedzialabys sie jakimi badaniami mozna wykluczac ziarnice (podobne opisy rowniez sa na stronach statycznych w menu po lewej stronie).

gubie sie w tym wszystkim i pewnie wiekszosc postow tutaj jest z tym stanem zwiazana.

nie, nie, nie.

jesli idzie o ziarnice calkiem sensownie opisal to Zoisyte w tym watku: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=11932

Baldi,udzielasz sie tu wyjatkowo czynnie,nic sie Ci nie stanie jak jednak mi pomozesz badz uspokoisz.

uspokoj sie. to po pierwsze.

po drugie - jesli faktycznie masz objawy ziarnicy, to zacznij sie w kierunku jej diagnozowac.

Pozdrawiam.

ps: Ewelka sie nie podlizuje. to pewne.

madzia1

31.08.2009 22:52

Odpowiedz

O 00:25, dnia 2009-09-01 Sabina napisał(-a):

liczylam na komentarz Baldiego wlasnie z powodu jego kasliwosci i bezposredniosci. bo to wlasnie mi sie podoba!glaskac to ja sie specjalnie nie daje.

nawet bym mu na to nie pozwoliła :P

kopa?no skad! ja sie ogromnie ciesze,ze zdiagnozowal mnie w kategorii wariata bo z tym sobie poradze :)

miejmy nadzieję :>

Ewelka sie podlizuje,ale po co sie wtracasz,

forum jest dla wszystkich i mogę się wtrącać, a jak nie chciałaś od nikogo więcej komentarzy to trzeba było im e - mail'e wysłać z żalami.

Ewelka ma swietne rozeznanie w uczestniczeniu w konwersacjach i da sobie rade jak ja ja wnerwie.

a pewnie, że sobie da radę :>

i jesli juz sie mieszasz to nie namieszaj prosze,bo nie zrozumialas co autor mial na mysli i zaraz beda awantury.

autora to ja się mogę zapytać zaraz i jednego, i drugiego. Ciekawe czy Ty wiesz co miał na myśli?! Awantury to nie moja specjalność więc się nie obawiaj.

Madzia1,jest pozno,nie mam apetytu,martwie sie swoimi chorobami,daj mi spokoj bo najmniej mi teraz potrzebne uzeranie sie z kimkolwiek.

ja Ci nie piszę na złość tylko po to żebyś się opamiętała i zmieniła tok myślenia.

ewelka

01.09.2009 08:29

Odpowiedz

liczylam na komentarz Baldiego wlasnie z powodu jego kasliwosci i bezposredniosci. bo to wlasnie mi sie podoba!

czyżby podlizywanie?

Ewelka ma swietne rozeznanie w uczestniczeniu w konwersacjach i da sobie rade jak ja ja wnerwie.

bez obaw, mnie baaaaardzo ciężko jest wnerwić,

Zastosuj się do rad Baldiego i Madzi, wiedzą co mówią, na tym forum jest mnóstwo takich osób jak Ty, i każdemu radzą to samo. Wątek Zoisytego dokładnie przeczytaj. Krótko i na temat. Szkoda, że wcześniej go nie widziałam. I wróć tutaj jak będziesz mieć zrobione jakiekolwiek badania, bardzo Cie proszę.

Sabina

01.09.2009 08:33

Odpowiedz

O 00:52, dnia 2009-09-01 Madzia1 napisał(-a):

nawet bym mu na to nie pozwoliła :P

miejmy nadzieję :>

Ewelka sie podlizuje,ale po co sie wtracasz,

forum jest dla wszystkich i mogę się wtrącać, a jak nie chciałaś od nikogo więcej komentarzy to trzeba było im e - mail'e wysłać z żalami.

a pewnie, że sobie da radę :>

autora to ja się mogę zapytać zaraz i jednego, i drugiego. Ciekawe czy Ty wiesz co miał na myśli?! Awantury to nie moja specjalność więc się nie obawiaj.

ja Ci nie piszę na złość tylko po to żebyś się opamiętała i zmieniła tok myślenia.

kobieto ogarnij sie,autor, czyli ja. nie nikt inny. nie rozumiesz o czym ja pisze wiec daj sobie spokoj. kompletnie nie wiesz o co mi chodzi.

moj tok myslenia? nie masz pojecia z kim i jakim mysleniem masz do czynienia. nie zaprzeczaj sama sobie,nie bede w tym dluzej uczestniczyc bo staje sie to smieszne.

komentarzy chce jak najwiecej ale sensownych,skad Ci znowu przyszlo do glowy ze ich nie chce? ja naprawde jestem bezposrednia i jak nie bede ich chciala to znajde sposob na ich nieotrzymywanie.

skoro ludzi chorych,badz niebezposrednio dotknietych ta choroba tak drazni jeden post kogos kto kompletnie nie ma pojecia jak sobie z tym radzic to ja jestem ciekawa jak powinni reagowac na nas lekarze tych,ktorzy przychodzimy do nich 59874628905421 raz, nozem?

po to tu jestem,zeby poradzic sie,nie obchodza mnie towarzyskie komentarze,na czata tez wiem jak wejsc,chce informacji,potrzebuje informacji.

a propos jajka kurzego,sama na to nie wpadlam,znalazlam to w poradniku jakims medycznym internetowym.

Sabina

01.09.2009 10:07

Odpowiedz
tak mi odpowiedzial doktor:
Jets rzeczą oczywistą, że tylko na podstawie podanych informacji nie ma możliwości ustalenia diagnozy. Z tego powodu mogę tylko wskazać na pewne fakty:
1. Wszystkie zmiany, które mimo leczenia utrzymują się przez okres 3 m-cy są podejrzane o nowotworowy charakter.
2. W Pani przypadku może chodzić o chłoniaka złośliwego ziarniczego lub nie-zairniczego, ale tego bez badania histopatologicznego i immunohistochemicznego nie da się rozstrzygnąć.
3. Chłoniaki złośliwe to cała, dość duża grupa chorób o różnym rokowaniu, więc do momentu ostatecznego ustalenia rozpoznania nie ma powodu do wpadania w panikę.
4. Prostym badaniem, które może przybliżyć rozpoznanie jest zwykłe badanie krwi (morfologia z rozmazem) i badanie LDH (też z krwi).
5. Wydaje się, że jednak konieczne będzie pobranie powiększonego węzła chłonnego do badania (węzeł w tym wypadku powinien być pobrany w całości).

Bardzo proszę o informację, gdy te badania będą zrobione.

Pozdrowienia,
Dr n. med. *********************

madzia1

01.09.2009 11:54

Odpowiedz

O 12:07, dnia 2009-09-01 Sabina napisał(-a):

nie podajemy nazwisk na stronie.

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=11337

do poczytania to i wiele jeszcze innych wątków co wolno, a czego nie żebyś więcej takich wpadek nie miała.

kobieto ogarnij sie,autor, czyli ja. nie nikt inny. nie rozumiesz o czym ja pisze wiec daj sobie spokoj. kompletnie nie wiesz o co mi chodzi.moj tok myslenia? nie masz pojecia z kim i jakim mysleniem masz do czynienia.

Ja dokładnie wiem o co Ci chodzi, ale komentarze zostawię już dla siebie bo Twój tok myślenia jest daleki od mojego i ciesze się BARDZO, że jest inny

I jeszcze jedno. Skąd mi przyszło do głowy, że nie chcesz więcej komentarzy od nikogo?! sama napisałaś, żebym się nie wtrącała. Może chcesz tylko prowadzić "dialog" miedzy Ewelką, a Baldim?!

po to tu jestem,zeby poradzic sie,nie obchodza mnie towarzyskie komentarze

Towarzyskie wtrącanki się tutaj zdarzają i jakbyś dobrze poczytała to byś ich pewnie znalazła. To nie jest sztywne forum gdzie się wymienia naukowe pierdułki, ale miejsce gdzie można o bzdetach też popisać więc się zacznij do tego przyzwyczajać jeśli chcesz dłużej tu zagościć.

Sabina

01.09.2009 14:49

Odpowiedz

Ja dokładnie wiem o co Ci chodzi, ale komentarze zostawię już dla siebie bo Twój tok myślenia jest daleki od mojego i ciesze się BARDZO, że jest inny

I jeszcze jedno. Skąd mi przyszło do głowy, że nie chcesz więcej komentarzy od nikogo?! sama napisałaś, żebym się nie wtrącała. Może chcesz tylko prowadzić "dialog" miedzy Ewelką, a Baldim?!

tak,zostaw juz lepiej dla siebie,wiesz o co mi chodzi ale sprytnie to ukrywasz.a jesli masz cenne informacje,ktore by mi sie jednak przydaly,chetnie je przeczytam.

Sabina

01.09.2009 15:56

Odpowiedz
wrocilam z kolejnej wizyty u lekarza.
nie skieruje mnie na zadne dodatkowe badania na razie pooniewaz wezly sa miekkie i przesuwalne nie wskazujace na nowotwor,zlecil badanie krwi i kazal przyjsc za 4 tygodnie.
podczas wizyty odbyla sie telekonferencja z polskim onkologiem z Warszawy,ktory po rozmowie z tutejszym lekarzem powiedzial,ze to o czym mowi tutejszy lekarz wydaje sie byc sensowne,ale on mnie nie badal osobiscie.
mam gleboka nadzieje,ze znikna.
w ktoryms z komentarzy przeczytalam jedno ciekawe i teraz zrozumiane dla mnie zdanie,dlaczego wszyscy od razu mysla o najgorszym.
poza tym chcialabym zyczyc wszystkim zdrowia i podziwiam ich za usmiech na twarzy i za wygrana,ja znam siebie i nie umialabym tak.