Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

A czy B

Autor: karina25 • 13.08.2009 09:40 • 5 odpowiedzi

karina25

13.08.2009 09:40

Odpowiedz
Czesc.
Mam na imie Karina, mam 25 lat. Dwa tygodnie temu zostalam zdiagnozowana z ZZ. Potwierdzone w biobsji wezlow chlonnych. PET wykazal wlasciwie charakterystyczne przerzuty na srodpiersie i szyje. Jedynym problemem stanowi u mnie okrelenie objawowosci. Tzn. podwyzszonej temp brak. Nocne poty mialam tylko kilka razy (ok. 4) i to na dodatek dosc dawno - w okolicach kwietnia. Z waga ciala to tez dosc tak pzewrotnie bylo, bo w grudniu troszke mi sie przytylo (3-4 kilo) potem schudlo. I to samo w Kwietniu najpierw sie przytylo potem schudlo. Ostatnie kilka tygodni schudlam, ale to bardziej ze stresu. Wiec reasumujac poty nocne wystapily tylko kilka razy kilka miesiecy temu plus lacznie razem schudlam ok. 5 kilo (waga wyjsciowa 60-kg). Czy te objawy kwalifikuja mnie do kategorii B? Lekarz powiedzial mi, ze z B objwami moja chemioterapia Abvd zwiekszy sie o 4 wlewy. I tu zaczyna sie moj roblem, bo nie chce nieotrzebnie wyniszczac organizmu. Prosze doswiadczone w bojach osoby o opinie na ten temat.
Z gory dziekuje
Pozdrawiam serdecznie
Karina

ewa

13.08.2009 10:29

Odpowiedz
W tej chwili nie ma dla Ciebie większego znaczenia czy masz ZZ z objawami czy bez. Zaczynasz standardową chemioterapię ABVD. Najważniejsze będzie badanie kontrolne po 2-3 kursach ABVD(1 kurs to dwa wlewy), aby zobaczyć czy zastosowana chemia działa. Dopiero to zadecyduje o dalszym sposobie leczenia i ilości wlewów. Obyś miała ich jak najmniej, czego Ci życzę, powodzenia.

Lineczka

15.08.2009 09:52

Odpowiedz
hej, mi od początku powiedziano że dostane 8 kursów ABVD, ale po kontrolnym PET który wyszedł bardzo dobrze lekarz powiedział mi, że może zmniejszy do 6 kursów, po skonsultowaniu z innym lekarzem stwierdzili, że zostaną jednak przy 8 kursach ze względu na wysokie OB i typ B ( a z objawów miałam tylko podwyższona temp i to tylko do 37,5 i świąd skóry.. który podobno nie jest zaliczany..) ale jakoś to przeżyłam:))
pozdrawiam

Anulek75

16.08.2009 20:56

Odpowiedz

Mi podano 3 kursy chemii i naświetlania, po zakończeniu leczenia w innym szpitalu dziwili się że tylko tyle we mnie wlali i coś w tym było... po 5 latach miałam nawrót, kto wie czy za pierwszym razem nie potraktowali mnie zbyt delikatnie. Wiem że boisz się chemii ale pozostaw decyzję lekarzom i nie próbuj targować, wszystko dla Twojego dobra.
Pozdrawiam

Magdusia

17.08.2009 11:37

Odpowiedz
Ja bym brała ile mi dają. Podczas leczenia doszłam do wniosku, że wolę jeszcze kila dodatkowych wlewów przecierpieć niż później (odpukać w niemalowane) przechodzić przez to wszystko jeszcze raz (tak jak napisała to Anulka).
Lekarz dostosowuje chemię indywidualnie a nie do nazewnictwa. Na pewno da tyle kursów, ile będzie trzeba, żeby dobrze wybić gada :) Lepiej z nim nie dyskutować, bo on wie lepiej :)
Powodzenia w walce!

vysnafca75

17.08.2009 13:29

Odpowiedz
Ja mam NS IIB.Z objawów miałem intensywnie: poty nocne, gorączkę, utratę masy ciała i osłabienie. Zero widocznych na zewnątrz węzłów. Na początek zapowiedziano mi 6 x ABVD. Nie miałem w środku chemii żadnych badań, po 6 cyklach okazało się, że ZZ nie ustępuje i właśnie jestem na Hematologii w Katowicach, jutro zaczynam chemię pod kolekcję komórek do autoprzeszczepu. Do przyjazdu tutaj zaliczyłem 7 i pół cyklu ABVD.
Nie wiem, czy nie było błędem ciągnięcie całych 6 cykli bez badań kontrolnych, być może można było zmienić chemię na bardziej skuteczną, a może po prostu tak miało być. Za późno na gdybanie.
Czytając te forum widać, że każdy przypadek jest inny, a może inaczej. Do każdego przypadku jest inne podejście.