Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Po wizycie u lekarza....

Autor: amelasia • 03.08.2009 12:28 • 2 odpowiedzi

amelasia

03.08.2009 12:28

Odpowiedz
Na początku chciałam się przywitać:)
A teraz do sedna sprawy: pod koniec maja lekko powiększył mi się węzeł chłonny pod kością żuchwy. Na kilka tygodni musiałam wyjechać ze swojego miasta i nie poszłam z tym do lekarza. Kilka dni temu węzeł zrobił się bardzo duży(wielkości śliwki). Dzisiaj byłam u lekarza i dostałam skierowanie na badania. W kwietniu robiłam różne badania bo moja waga bardzo poleciała w dół. Wtedy internista nie potrafił wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje bo wyniki były w normie. Dzisiaj pani doktor przeraziła się jak zobaczyła moją szyję.
Szukałam w necie info na temat węzłów chłonnych i trochę się przeraziłam, bo mam objawy ziarnicy, min ten powiększony węzeł, spadek masy ciała, w nocy strasznie się pocę i czasem mam problemy skórne(nie mam wysypki a strasznie swędzą mnie np nogi albo plecy).
Na badania idę jutro rano. A was proszę o obiektywną ocenę, nakręcam się czy faktycznie dzieje się coś niedobrego w miom organizmie?

baldi

03.08.2009 12:42

Odpowiedz

niepotrzebnie sie nakrecasz.

amii

03.08.2009 16:27

Odpowiedz

pod koniec maja lekko powiększył mi się węzeł chłonny pod kością żuchwy. Na kilka tygodni musiałam wyjechać ze swojego miasta i nie poszłam z tym do lekarza. Kilka dni temu węzeł zrobił się bardzo duży(wielkości śliwki). Dzisiaj byłam u lekarza i dostałam skierowanie na badania. W kwietniu robiłam różne badania bo moja waga bardzo poleciała w dół. Wtedy internista nie potrafił wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje bo wyniki były w normie. Dzisiaj pani doktor przeraziła się jak zobaczyła moją szyję.

Szukałam w necie info na temat węzłów chłonnych i trochę się przeraziłam, bo mam objawy ziarnicy, min ten powiększony węzeł, spadek masy ciała, w nocy strasznie się pocę i czasem mam problemy skórne(nie mam wysypki a strasznie swędzą mnie np nogi albo plecy).

Na badania idę jutro rano. A was proszę o obiektywną ocenę, nakręcam się czy faktycznie dzieje się coś niedobrego w miom organizmie?

Witaj. Baldi ma rację - bez paniki. Objawy mogą wskazywać na chorobę nowotworową, ale nie muszą. Nawet gdyby była to ziarnica złośliwa, to nie jest nowotwór, z którym walka jest na wpół beznadziejną makabrą, w porównianiu do innych nowotworów :) ZZ nie daje o o sobie znać w podstawowej morfologii, bardzo rzadko zdarza się, że wyniki szaleją. Do stwierdzenia co się dzieje trzeba np.USG, RTG, tomografii, innej diagnostyki. Węzły mogą dać o sobie znać z powodu alergii, nietolerancji pokarmowej, infekcji - a w tym niewyleczonego zęba nawet... tak więc możliwości sporo. Bez paniki