Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

szukam pomocy

Autor: gonia27 • 02.08.2009 10:50 • 4 odpowiedzi

gonia27

02.08.2009 10:50

Odpowiedz

Witam jestem tutaj nowa nie abrdzo wiem od czego zaczasc napisze po krotce oczywiscie mam powiekszone wezły chłonne od kilku miesiecy żaden lekarz nic sobuie ze mnie poważnego nie robił przez 4 miesiace poszłam na usg wezłow i mam powiekszone zuchwowe jeden po prawej stronie szyi 17x12 mm a z drugiej strony 10x7mm ii teraz czuje tez za uchem coś w kształcie wezła na usg nic mi nie powiedzieli kazali obserwowac i tyle miałam robione badania z krwii mam ob 12/27 crp 4.9 ilosciowo i podniesione leukocyty 12,25 aso poniżej 200 w środe pobrakli mi jednego wezła pod kościa obojczykowa ,lekarz chirurg ktory pobierał stwierdził ze żle to nie wyglada jego zdaniem mam stan zapalny czy jest to możliwe oceniajac to tak na oko??? Po 2 doszukiwali się problemu w moich zebach kazali usunać wrośniete osemki i tak zrobiłam usunełam jedna i teraz 2 tydzien jestem na antybiotyku brałam poczatkowo doxytycyne a pożniej na zeba i wezeł nic się nie zmnieiszył wrecz teraz boli mnie cała szczeka i szyja nie wiem czy to przez zeba czy wezła ,mam pyytanie ile się czeka na taki wynik histopatologiczny?? piszecie o utracie wagi teraz jest tak ciepło ,że ja lece z wagi ale sama nie wiem czy to nie przez nerwy ciagłe bieganie po lekarzach jest to wykanczajace a nie wspomniałam o najważniejszym miałam rtg klatki piersiowej i nic nie wyszło skierowali mnie na tk klatki i też cisza wiec co o tym myślicie

baldi

02.08.2009 11:31

Odpowiedz

wynik hispat bedzie za kilka tygodni (lub kilkanascie dni).

gonia27

03.08.2009 14:47

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2009-08-02 Baldi napisał(-a):

a czemu aż kilka tygodni lub kilka dni mam jeszcze jedno pytanie nie wycieli mi najwiekszego wezła z szyi tylko wzieli praktycznie najmniejszego czy to beż rożnicy tyle ,że po tej samej stronie

baldi

03.08.2009 18:20

Odpowiedz

O 16:47, dnia 2009-08-03 gonia27 napisał(-a):

O 13:31, dnia 2009-08-02 Baldi napisał(-a):

a czemu aż kilka tygodni lub kilka dni

poczytaj na forum..

mam jeszcze jedno pytanie nie wycieli mi najwiekszego wezła z szyi tylko wzieli praktycznie najmniejszego czy to beż rożnicy tyle ,że po tej samej stronie

nie, nie jest to bez roznicy.

kafe

06.08.2009 08:14

Odpowiedz

mam jeszcze jedno pytanie nie wycieli mi najwiekszego wezła z szyi tylko wzieli praktycznie najmniejszego czy to beż rożnicy tyle ,że po tej samej stronie

Baldi napisał:

nie, nie jest to bez roznicy.

właśnie

od kilku miesięcy tu zaglądam

pod koniec marca miałam pobrany węzeł do badania, w połowie maja kolejny (bo pierwsze badanie było koszmarną pomyłką)

i cały czas się zastanawiam

pobrano mi dość mały węzeł nadobojczykowy a największe i układające się w pakiety mam na szyi

z tych szyjnych miałam pobierany materiał BAC (wiem że niepotrzebnie ale wtedy tego nie wiedziałam, lekarz mnie "naciągnął" na kasę chyba ;) ) i w tym materiale z BAC były komórki atypowe i wskazania do pobrania węzła

moje pytanie brzmi: Czy powinni pobrać do badania te węzły z szyi czy mogły być nadobojczykowe? czy skoro komórki atypowe były w węzłach na szyi to może być tak że w powiększonych węzłach nadobojczykowych jest wszystko ok?

hist pat węzła nadobojcz był w porządku :D i tego się trzymam ale hematolog wciąż mnie "gania" na rózne badania (usg jamy brzusznej, morfologia, rozmaz, LDH) tak jakby do końca nie był pewien ...