Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Prośba

Autor: ona • 28.07.2009 18:22 • 3 odpowiedzi

ona

28.07.2009 18:22

Odpowiedz

Postanowiłam zrobić sobie prywatnie morfologię.Potrzebuje w związku z tym porady. Czy wystarczy że zrobię standardową + OB? Jak powinno wygladać badanie krwi przy podejrzeniu ziarnicy na jakie odchylenia zwraca się uwagę?

agnes

28.07.2009 18:35

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2009-07-28 ona napisał(-a):

Postanowiłam zrobić sobie prywatnie morfologię.Potrzebuje w związku z tym porady. Czy wystarczy że zrobię standardową + OB? Jak powinno wygladać badanie krwi przy podejrzeniu ziarnicy na jakie odchylenia zwraca się uwagę?

Niestety OB nie wystarczy by określić czy mamy do czynienia z ziarnicą. Ja miałam przy nawrocie OB 7 (w normie) i pozostałe badania krwi też w porządku, jednak CT i RTG dały obraz nawrotu bądź też niedoleczenia, gdyż miałam przerwę zaledwie 3 miesiące od radioterapii.

amii

29.07.2009 08:04

Odpowiedz

OB już dziś się nie powinno zlecać, bo to przestarzałe i bardzo niedokładne badanie. ZZ nie ujawnia się wyraźnie w morfologii (ja w IIIstopniu zaawansowania choroby miałam morfologię jak zdrowy człowiek!), jednak jeśli ją zrobisz, to rozszerz badania o biochemię. Przy nowotworach masz podwyższone chlorki. Bardzo ważny jest poziom żelaza i potasu - zbyt małe ilości tych pierwiastków silnie zaburzają stan zdrowia, dając podejrzenia kardiologiczne lub/i onkologiczne w objawach.Do diagnostyki nowotworowej podstawą są jednak USG, RTG, ewentualnie zlecona przez specjalistę biopsja podejrzanych węzłów.

ona

29.07.2009 11:23

Odpowiedz

O 10:04, dnia 2009-07-29 Amii napisał(-a):

OB już dziś się nie powinno zlecać, bo to przestarzałe i bardzo niedokładne badanie. ZZ nie ujawnia się wyraźnie w morfologii (ja w IIIstopniu zaawansowania choroby miałam morfologię jak zdrowy człowiek!), jednak jeśli ją zrobisz, to rozszerz badania o biochemię. Przy nowotworach masz podwyższone chlorki. Bardzo ważny jest poziom żelaza i potasu - zbyt małe ilości tych pierwiastków silnie zaburzają stan zdrowia, dając podejrzenia kardiologiczne lub/i onkologiczne w objawach.Do diagnostyki nowotworowej podstawą są jednak USG, RTG, ewentualnie zlecona przez specjalistę biopsja podejrzanych węzłów.

RTG też nie zawsze daje obraz tego co sie dzieje.

Przy rozpoznaniu kilka lat temu przeswietlenie klatki wyszło mi dobrze , nie były widoczne żadne zmiany,tym razem też tak jest. Jednak ewidentnie wywaliło mi węzeł , byłam wczoraj u onkologa chirurga bowiem podjęto już decyzje aby mi go wyciąc do badania :(