Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pytanie

Autor: ona • 27.07.2009 14:11 • 2 odpowiedzi

ona

27.07.2009 14:11

Odpowiedz
Chciałam zapytać osoby które miały zdiagnozowaną ziarnicę przed laty. Czy w czasie remisji miewaliście sytuacje że powiększały Wam się węzły , przeżywaliście chwile grozy z obawy przed nawrotem po czym okazywało się że jednak jest ok? Opiszcie mi prosze swoje doświadczenia.
Jestem 5 rok w remisji i nadszedł właśnie ten dzień kiedy okazuje się że wywaliło mi węzła niby mam infekcje ale niestety jest twardy raczej ruchomy i nie boli -pojawił sie po drugiej stronie szyi niż przy rozpoznaniu. Pojechałam do lekarza usłyszałam trzeba wykluczyć nawrót, zlecono mi badania , jak się domyślacie jestem pospinana. Czy CT, morfologia , rtg dadzą obraz tego co sie dzieje , czy konieczne jest ponowne pobranie węzła do badania histopat.?
Jak to wygląda zazwyczaj ?

robsonyk

28.07.2009 16:46

Odpowiedz

witaj, wydaje mi się że z naszą chorobą trzeba być czujnym całe życie... byłem w reemisji przez 15 lat, i na jesieni 2008 zauważyłem powiększony węzeł chłonny pod pachą, po badaniach, różnych diagnozach (jedną z nich był chłoniak z komórek płaszcza) stwierdzono u mnie nawrót ziarnicy.. obecnie jestem po 4 wlewie CHOP+R, jeszcze 2 i zobaczymy co się dzieje w śodku, pozdrawiam

ona

28.07.2009 18:34

Odpowiedz

O 18:46, dnia 2009-07-28 robsonyk napisał(-a):

witaj, wydaje mi się że z naszą chorobą trzeba być czujnym całe życie... byłem w reemisji przez 15 lat, i na jesieni 2008 zauważyłem powiększony węzeł chłonny pod pachą, po badaniach, różnych diagnozach (jedną z nich był chłoniak z komórek płaszcza) stwierdzono u mnie nawrót ziarnicy.. obecnie jestem po 4 wlewie CHOP+R, jeszcze 2 i zobaczymy co się dzieje w śodku, pozdrawiam

Zmagałam się już z ziarnicą ale do tego stopnia odbiłam od tamtego etapu swojego życia że cała zdobyta wiedza na temat choroby niemal wyparowała z mojej głowy.

Interesuje mnie kwestia węzłów na pewno przy rozpoznaniu ziarnicy są charakterystyczne. Pytanie czy są one zawsze twarde nieruchome w pakietach- czy tez niekoniecznie muszą tworzyć pakiety czy np. pojedynczy ruchomy węzeł może budzić niepokój?