Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Bardzo proszę o odpowiedź

Autor: tof • 23.07.2009 13:56 • 4 odpowiedzi

tof

23.07.2009 13:56

Odpowiedz
Witam wszystkich serdecznie!

Wiem, że nie jesteście lekarzami, ale ze względu na wasze duże doświadczenie z tą chorobą mam gorącą prośbę o ocenę moich objawów.

Otóż od ok 4 lat mam powiększone węzły chłonne szyjne, z obu stron. Jakieś 3,5 roku temu dwukrotnie w odstępie 3 miesięcy robiłem ich USG, w opisie którego lekarz stwierdził cytuję "owalne struktury o obniżonym echu, o rozmiarach 10x5 i 12x3,5 mm". Lekarz powiedział, że nie mam powodów do zmartwień. Uspokoiłem się. Jednakże ostatnio naczytałem się o różnego rodzaju paskudnych choróbskach i obudziły się we mnie obawy o zdrowie.

A propos węzłów, to w przeciągu tych prawie 4 lat ich rozmiar się zmieniał. Raz były większe, raz mniejsze. Od czasu do czasu odczuwam ich ból bądź takie dziwne uczucie jakby opuchnięcia, uczucie jakby były większe niż w rzeczywistości są. Nigdy nie wiązałem tego ze spożyciem alkoholu ponieważ nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego objawu. Natomiast przy przeziębieniu czy grypie ich rozmiar bardzo się zwiększa i skóra w ich okolicy swędzi, po przeziębieniu wracają do stanu poprzedniego.

Ponadto skarżę się na bóle w klatce, od czasu do czasu mam duszności jednakże nie związane z wysiłkiem fizycznym, bóle mięśni i stawów. Zauważyłem również świsty w klatce piersiowej podczas wykonywania różnego rodzaju obrotów tułowia czy skłonów.

Jakieś 2 miesiące temu robiłem RTG klatki w pozycji PA, które nie wykazało zmian radiologicznych. Robiłem też badanie krwi, OB=2mm/h więc w normie.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź!

krisspolonia

23.07.2009 18:07

Odpowiedz

Tak na dobrą sprawę to nie wiemy jakie stawiasz pytanie.

Jeśli brzmi ono: Czy mam ZZ? To bardzo chętnie odpowiemy ci na to pytania zaraz po badaniu histopatologicznym pobranych węzłów (sic!)… Wtedy będzie 100% pewności.

Jeśli pytasz: Czy waszym zdaniem masz ZZ? To ja obstawiam, że nie masz, ale inni w oparciu o to co napisałeś mogą mieć inne zdanie…

Pozdrowionka

zaza

14.08.2009 01:19

Odpowiedz

4 lata z rakiem nieleczonym? moim zdaniem za dlugo,juz bys ledwo chodzil wiec ot razcej nie ziarnica ale lepiej sprawdz

amii

14.08.2009 11:58

Odpowiedz

O 15:56, dnia 2009-07-23 tof napisał(-a):

Witam wszystkich serdecznie!

Wiem, że nie jesteście lekarzami

A propos węzłów, to w przeciągu tych prawie 4 lat ich rozmiar się zmieniał. Raz były większe, raz mniejsze. Od czasu do czasu odczuwam ich ból bądź takie dziwne uczucie jakby opuchnięcia, uczucie jakby były większe niż w rzeczywistości są. Nigdy nie wiązałem tego ze spożyciem alkoholu ponieważ nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego objawu. Natomiast przy przeziębieniu czy grypie ich rozmiar bardzo się zwiększa i skóra w ich okolicy swędzi, po przeziębieniu wracają do stanu poprzedniego.

Ponadto skarżę się na bóle w klatce, od czasu do czasu mam duszności jednakże nie związane z wysiłkiem fizycznym, bóle mięśni i stawów. Zauważyłem również świsty w klatce piersiowej podczas wykonywania różnego rodzaju obrotów tułowia czy skłonów.

Jakieś 2 miesiące temu robiłem RTG klatki w pozycji PA, które nie wykazało zmian radiologicznych. Robiłem też badanie krwi, OB=2mm/h więc w normie.

Witaj. Niektórzy z nas są lekarzami :) medycy też chorują...

A poważnie, lecim po kolei:

Węzły chłonne to bezpieczniki twojego organizmu i w razie infekcji, toksykacji, stanów zapalnych MUSZĄ reagować. Twoje ewidentnie na coś reagują. Nie podejrzewałabym tu ZZ, ale udałabym się jak najszybciej do pulmunologa i kardiologa, żeby ocenili stan układu oddechowego i sercowo-naczyniowego. Może zlecą np. EKG wysiłkowe, echo serca, inne. Jeśli chodzi o badanie krwi, to na miłość boską, OB robiono dawno temu, dziś uważane jest za niemiarodajne i są dokładniejsze badania. Lekarze rodzinni lubią zlecać OB z sobie tylko znanych sentymentów :D Pełna morfologia i biochemia z poziomem glukozy, potasu, magnezu, chlorków.

Sprawa kolejna - obowiązkowa wizyta u dobrego stomatologa! Czasem zapominamy o zębach, a ich infekcje potrafią być zespołem objawów chłoniakowych, poza tym nieleczone są kopalnią zarazków rozłażących się po całym organizmie. Możesz też wykluczyć choroby odzwierzęce: mononukleozę, boreliozę, chorobę kociego pazura i toksoplazmozę. Badania wykonuje większość laboratoriów badających krew. Chorobę kociego pazura rozpozna doświadczony internista. Pamiętaj, że dobrze jest określić obecność i poziom przeciwciał tych chorób. Często są one schorzeniami bezobjawowymi, do pewnego czasu, a występują dość często. Warto więc te badania zrobić!!!

Gdyby proponowane wizyty i badania nie dały odpowiedzi, ekspresem leć do onkologa. Zrobisz to bez skierowania.

aelirenn

14.08.2009 20:14

Odpowiedz

O 15:56, dnia 2009-07-23 tof napisał(-a):

Otóż od ok 4 lat mam powiększone węzły chłonne szyjne,

Ja mam takie od 20 lat, tez ponad 10 mm i to tylko wezly zwlokniale.

Zauważyłem również świsty w klatce piersiowej podczas wykonywania różnego rodzaju obrotów tułowia czy skłonów.

Te swisty podczas intensywnych ruchów tułowiem są normalne - to tchawica tak reaguje, kazdy tak ma tylko nie umiem tego wyjasnic. Nawiasem mowiac tez sie kiedys tego wystraszylam.

OB pokazuje tyle, ze nie masz stanu zapalnego w organizmie. Zastanow sie czy czesto wystepowaly infekcje gardla w ciagu tych lat, przez ktore te wezly moglyby zwlokniec. Albo czy nie masz alergii na coś. Moja mama na przyklad od alergii ma bolesny wezel na szyi ponad 10 mm.