tof
23.07.2009 13:56
Wiem, że nie jesteście lekarzami, ale ze względu na wasze duże doświadczenie z tą chorobą mam gorącą prośbę o ocenę moich objawów.
Otóż od ok 4 lat mam powiększone węzły chłonne szyjne, z obu stron. Jakieś 3,5 roku temu dwukrotnie w odstępie 3 miesięcy robiłem ich USG, w opisie którego lekarz stwierdził cytuję "owalne struktury o obniżonym echu, o rozmiarach 10x5 i 12x3,5 mm". Lekarz powiedział, że nie mam powodów do zmartwień. Uspokoiłem się. Jednakże ostatnio naczytałem się o różnego rodzaju paskudnych choróbskach i obudziły się we mnie obawy o zdrowie.
A propos węzłów, to w przeciągu tych prawie 4 lat ich rozmiar się zmieniał. Raz były większe, raz mniejsze. Od czasu do czasu odczuwam ich ból bądź takie dziwne uczucie jakby opuchnięcia, uczucie jakby były większe niż w rzeczywistości są. Nigdy nie wiązałem tego ze spożyciem alkoholu ponieważ nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego objawu. Natomiast przy przeziębieniu czy grypie ich rozmiar bardzo się zwiększa i skóra w ich okolicy swędzi, po przeziębieniu wracają do stanu poprzedniego.
Ponadto skarżę się na bóle w klatce, od czasu do czasu mam duszności jednakże nie związane z wysiłkiem fizycznym, bóle mięśni i stawów. Zauważyłem również świsty w klatce piersiowej podczas wykonywania różnego rodzaju obrotów tułowia czy skłonów.
Jakieś 2 miesiące temu robiłem RTG klatki w pozycji PA, które nie wykazało zmian radiologicznych. Robiłem też badanie krwi, OB=2mm/h więc w normie.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź!