Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Do kobiet

Autor: gabi18 • 23.07.2009 12:53 • 7 odpowiedzi

gabi18

23.07.2009 12:53

Odpowiedz
Ostatnio bylam na PETcie w Bydgoszczy dzis dostalam wyniki i mam takie pytanie ktore w sumie juz mnie dotyczy ziarnicy...otóż
Twarzoczaszka i szyja:obraz utylizacji glukozy prawidlowy
Klatka piersiowa: obraz utylizacji glukozy prawidlowy
JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA: w lewym jajniku 22x39mm ognisko 12mm wzrostu metabolizmu w biegunie tylnym odpowiadajacym obszarowi wyzszej gestosci. SUV do 7,2. poza tym prawidlowy obraz metabolizmu glukozy.
Wnioski:
Poziom metabolizmu w lewym jajniku moze odpowiadac aktywnej zmianie rozrostowej-ale badanie wykonano w 14 dniu cyklu owulacyjnego-do oceny ginekologicznej. Poza tym bez cech rozrostowego w obrazach PETCT.
I teraz moje pytanie- tak wiem ze musze sie udac do ginekologa,ale czy ktos tak mial? I czy powinnam sie czegos obawiac?

madzia1

24.07.2009 16:28

Odpowiedz

A może to jakaś torbiel. Nie masz żadnych dolegliwości bólowych?

Gabi18

24.07.2009 17:22

Odpowiedz

O 18:28, dnia 2009-07-24 Madzia1 napisał(-a):

A może to jakaś torbiel. Nie masz żadnych dolegliwości bólowych?

nie nie odczuwam bolu...w poniedzialek huz wybieram sie do ginekologa onkologa. Szczerze to mam wielka nadzieje ze to torbiel:/

Lineczka

25.07.2009 07:06

Odpowiedz
Hej, ja też na każdym pecie (od października miałam 3 badania) miałam "wzrost metabolizmu glukozy w jajniku" tyle że na pierwszych dwóch badaniach był w lewym, a na ostatnim w prawym jajniku i za każdym razem napisano, iż może to być obraz czynnego hormonalnie jajnika ok 20 dnia cyklu - tak wypadały badania. Nie przejmowałam się tym zbytnio ale wspomnę o tym ginekologowi przy kolejnej wizycie.
A tak poza tym to wspomnę, że teraz ten ostatni PET był sprawdzeniem skuteczności leczenia i podobnie jak u Ciebie reszta czyściutka i bardzo się cieszę:))) pozdrawiam

gabi18

25.07.2009 10:37

Odpowiedz

O 09:06, dnia 2009-07-25 Lineczka napisał(-a):

Hej, ja też na każdym pecie (od października miałam 3 badania) miałam "wzrost metabolizmu glukozy w jajniku" tyle że na pierwszych dwóch badaniach był w lewym, a na ostatnim w prawym jajniku i za każdym razem napisano, iż może to być obraz czynnego hormonalnie jajnika ok 20 dnia cyklu - tak wypadały badania. Nie przejmowałam się tym zbytnio ale wspomnę o tym ginekologowi przy kolejnej wizycie.

A tak poza tym to wspomnę, że teraz ten ostatni PET był sprawdzeniem skuteczności leczenia i podobnie jak u Ciebie reszta czyściutka i bardzo się cieszę:))) pozdrawiam

aha no to mam nadzieje ze i u mnie tak bedzie martwie sie bo caly czas musze cos sprawdzac jak nie wezly chlonne, to zoladek jak nie zoladek to jajnik to po prostu meczace:/

fishka

30.11.2009 21:38

Odpowiedz

Mam ten sam problem :( Dzisiaj odebrałam PET kontrolny (pierwszy, zrobiony w maju był „czyściutki”). Teraz we wnioskach napisali: „Nie uwzględniono aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego w badaniu PET/CT. Ognisko zwiększonego metabolizmu FDG o wym. 17x12- gromadzenie w jajniku? gromadzenie fizjologiczne w przylegającej pętli jelita?(SUV max 8,1). Do ewentualnej oceny w badaniu USG TV”. Pierwsza myśl (i druga, i trzecia…) po przeczytaniu tego opisu to: „od nowa Polska ludowa”, dalsza walka, tylko teraz na innym froncie…. Nadzieja powróciła, gdy zobaczyłam Wasze wpisy…. Może to jeszcze nie najgorsze.. W piątek mam wizytę u mojej pani doktor. Pozdrowienia!

ewelka

01.12.2009 14:31

Odpowiedz

O 22:38, dnia 2009-11-30 Fishka napisał(-a):

Mam ten sam problem :( Dzisiaj odebrałam PET kontrolny (pierwszy, zrobiony w maju był „czyściutki”). Teraz we wnioskach napisali: „Nie uwzględniono aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego w badaniu PET/CT. Ognisko zwiększonego metabolizmu FDG o wym. 17x12- gromadzenie w jajniku? gromadzenie fizjologiczne w przylegającej pętli jelita?(SUV max 8,1). Do ewentualnej oceny w badaniu USG TV”.

Spokojnie, nie ma co panikować, radziłabym zrobić usg endowaginalne dla wyjaśnienia co się dzieje z jajnikami. Ja w PECie miałam SUV ponad 10 w lewym jajniku, zrobiłam USG jamy brzusznej - wyszło, że w okolicach lewego jajnika widoczny dośc duży obszar hipoechogeniczny. (nie będę opisywać tutaj mojej historii z tym związanej, ale było troche paniki). Dla spokoju poszłam prawatnie na USG endowaginalne i było czyściutko. Także lepiej skonsultować to z ginekologiem, który po takim badaniu będzie wiedział co i jak.

fishka

02.12.2009 21:14

Odpowiedz

O 15:31, dnia 2009-12-01 Ewelka napisał(-a):

O 22:38, dnia 2009-11-30 Fishka napisał(-a):

Mam ten sam problem :( Dzisiaj odebrałam PET kontrolny (pierwszy, zrobiony w maju był „czyściutki”). Teraz we wnioskach napisali: „Nie uwzględniono aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego w badaniu PET/CT. Ognisko zwiększonego metabolizmu FDG o wym. 17x12- gromadzenie w jajniku? gromadzenie fizjologiczne w przylegającej pętli jelita?(SUV max 8,1). Do ewentualnej oceny w badaniu USG TV”.

Spokojnie, nie ma co panikować, radziłabym zrobić usg endowaginalne dla wyjaśnienia co się dzieje z jajnikami. Ja w PECie miałam SUV ponad 10 w lewym jajniku, zrobiłam USG jamy brzusznej - wyszło, że w okolicach lewego jajnika widoczny dośc duży obszar hipoechogeniczny. (nie będę opisywać tutaj mojej historii z tym związanej, ale było troche paniki). Dla spokoju poszłam prawatnie na USG endowaginalne i było czyściutko. Także lepiej skonsultować to z ginekologiem, który po takim badaniu będzie wiedział co i jak.

Dziękuję za pokrzepiające słowa – bardzo podniosły mnie na duchu. Co prawda stres nie zniknął, ale jego skala zmniejszyła się co najmniej o kilkanaście procent :) . Do momentu wyjaśnienia sprawy postaram się nie panikować. Pozdrowienia!