Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Formy pomocy finansowej dla chorych na ZZ

Autor: zygi • 23.07.2009 07:06 • 1 odpowiedzi

zygi

23.07.2009 07:06

Odpowiedz
Nie udało mi się znaleźć podobnego tematu, a chciałem dowiedzieć się o formy pomocy finansowej (czy jakiejkolwiek) dla chorych z nowotworem.
Ogólnie wiadomo o co chodzi, niestety nie mogę pracować, a oszczędności dosyć szybko się kończą. Czy poza ZUS-owską rentą chorobową można otrzymać jakąkolwiek pomoc?
Chodzi mi o Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej,dofinansowania do mieszkania, czynszu?
Ogólnie moja kochana rodzinka musi utrzymywać się obecnie z renty ojca, to jakieś 900 złotych :/
Jestem w trakcie załatwiania renty z ZUS, ale to trwa i trwa.
Od 12 lat jestem inwalidą stopnia lekkiego, nie otrzymuję z tego tytułu żadnych świadczeń, teraz jeszcze ZZ.
Kolejne pytanie... ile mniej więcej można dostać pieniążków z ZUS?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.
Pozdrawiam

amii

23.07.2009 11:13

Odpowiedz

O 09:06, dnia 2009-07-23 Zygi napisał(-a):

Wysokosc renty wynika miedzy innymi z wysokosci zgromadzonego kapitalu poczatkowego. Ja po 20 latach skladkowych mam czasowa rente, ktora z zasilkiem pielegnacyjnym wynosi 830 zl brutto. Możesz starac sie o pomoc z opieki spolecznej, trzeba pojsc do MOPS i spytac jakich wymagają dokumentów i co proponują. Mojej znajomej dopłacali jakieś grosze do czynszu przez okres leczenia raka. Jednak w moim i jej przypadku największą pomoc materialną dostałyśmy od życzliwych nam bliskich i osób znajomych. I chwała im wielka za to, bo byłoby krucho z nami, tym bardziej, że nasze leczenie było dłuższe niż rok.

Pozdrawiam