Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wzrost metabolizmu glukozy

Autor: emi • 20.07.2009 19:19 • 6 odpowiedzi

emi

20.07.2009 19:19

Odpowiedz

Proszę o odpowiedz, czy w opisie pet termin >wzrost metabolizmu glukozy> zawsze oznacza, że są to komórki nowotworowe, czy może też oznaczać, że jest to coś innego np. gojąca się rana.Są to zmiany w skórze, których w poprzednim pecie nie było. W tych opisanych miejscach wzrostu metabolizmu glukozy, na zewnątrz skóry są właśnie gojące się rany.

emi

20.07.2009 19:54

Odpowiedz

O 21:19, dnia 2009-07-20 emi napisał(-a):

Proszę o odpowiedz, czy w opisie pet termin >wzrost metabolizmu glukozy> zawsze oznacza, że są to komórki nowotworowe, czy może też oznaczać, że jest to coś innego np. gojąca się rana.Są to zmiany w skórze, których w poprzednim pecie nie było. W tych opisanych miejscach wzrostu metabolizmu glukozy, na zewnątrz skóry są właśnie gojące się rany.

Tak mnie to niepokoi, bo nie mogę dodzwonić się do lekarza, a w pierwszym pecie lokalizacja ziarnicy była w innych miejscach,w drugim w trakcie leczenia było czysto, a teraz po leczeniu nagle ognisko wzrostu metabolizmu glukozy w skórze na podbrzuszu wym.14x4x14 mm suv 3,4 i w skórze w dołku pachowym 7 mm suv 3,4. Może ktoś miał podobną sytuację.

emi

20.07.2009 21:59

Odpowiedz

Tak mnie to niepokoi, bo nie mogę dodzwonić się do lekarza, a w pierwszym pecie lokalizacja ziarnicy była w innych miejscach,w drugim w trakcie leczenia było czysto, a teraz po leczeniu nagle ognisko wzrostu metabolizmu glukozy w skórze na podbrzuszu wym.14x4x14 mm suv 3,4 i w skórze w dołku pachowym 7 mm suv 3,4. Może ktoś miał podobną sytuację.

Na razie sama sobie zadaję pytania na forum, ale wyszukałam,że Dorota napisała "samo leczenie chemią powoduje wzrost wychwytu, dlatego badanie powinno być wykonywane po zakończeniu leczenia, najlepiej ok 3 miesięcy po zakończeniu całego leczenia". Pet był wykonywany dokładnie 1 miesiąc i 3 dni po zakończeniu leczenia.Czy to może być przyczyną zmian ogniskowych? Może Dorota odezwie się?

krisspolonia

21.07.2009 05:44

Odpowiedz

Przede wszystkim uspokuj się. Tak zwane świecenie w PET może powodować milion rzeczy. Między innymi wszystkie stany zapalne, infekcje ale też gojące się rany.(u mnie w pecie raz świeciły się mięśnie szkieletowe - za mało leżałem przed badaniem). Ogólnie rzecz ujmując jest dużo czynników które mogą zaburzuć obraz badania. Te czynniki powinny być wzięte pod uwagę przez lekarza przeprowadzającego wywiad przed badaniem. Przypomnij sobie czy ich informowałaś o gojącej sie ranie. Jeśli nie to masz niemal 100% pewności, że nie masz się czym przejmować. Poza tym podana przez ciebie aktywność SUV nie wskazuje że są to zmiany wynikające z rozostu zz (mi jedni mówili że dopiero od SUV 4 a inni od SUV 5 można się zacząc zastanawiać czy to ZZ). Umiejscowienie też raczej wyklucza zz. A tak na marginesie to dokładnnie przeczytaj opis do badania i zaufaj Lekarzowi opisującemu.

emi

21.07.2009 06:17

Odpowiedz

Przede wszystkim uspokój się.

Dziękuję za odpowiedz, panikuję, bo to nie dotyczy mnie, tylko mojego Syna. Rzeczywiście nie informowaliśmy lekarza o zmianach na skórze (bo nie wiedziałam,że trzeba), jednak zmęczona (tak właśnie ja)leczeniem chciałam mieć więcej informacji przed wizytą u lekarza.Syn jest bardzo dzielny, ale opis nas wszystkich bardzo zaniepokoił.Czy to może być chłoniak skóry. którego wcześniej nie było? może ktoś miał podobny przypadek?

emi

21.07.2009 16:50

Odpowiedz

Już po wizycie u lekarza, na zmiany skórne antybiotyk 14 dni, a jeśli nie znikną po leczeniu, pobranie wycinka do badania. Zatem faktycznie wzrost metabolizmu nie zawsze musi oznaczać, że są tam komórki nowotworowe-opinia lekarza.Pozdrawiam

dorota

21.07.2009 22:42

Odpowiedz
witam

przeprszam, że nie odpisałam ale dopiero dziś zajrzałam, cieszę się że lekarz potwierdził że wzrost metabolizmu nie musi oznaczać zz i że Cie uspokoił:) rzeczywiście zwykła infekcja - np przeziebienie nawet na 2 tyg. przed PET może zaburzyć jego wyniki, nie martw się na zapas, a gdybyś miała dodatkowe pytania to pisz na forum lub maila

pozdrawiam
Dorota