koot
05.01.2005 10:33
Czy w czasie chemioerapii i radioterapii mozna chodzic do dentysty? :) Oczywiscie 'wypada' upzedzic, ze jest sie w czasie leczenia ? :>
Pozdrawiam!
Autor: koot • 05.01.2005 10:33 • 11 odpowiedzi
koot
05.01.2005 10:33
baldi
05.01.2005 11:02
2005-01-05 11:33... KooT napisał(a):
Czy w czasie chemioerapii i radioterapii mozna chodzic do dentysty? :)
przede wszystkim TRZEBA powiedziec, ze warto chodzic do dentysty w ogole, a nie tylko w przypadkach, o ktore pytasz.
co do radioterapii - nie wiem, nie mialem jej, nie wypowiadam sie.
co do chemioterapii - mozna chodzic i TRZEBA chodzic. chemia moze uszkodzic Ci zabki.
Oczywiscie 'wypada' upzedzic, ze jest sie w czasie leczenia ? :>
nie "wypada", ale TRZEBA. to jest lekarz jak kazdy inny. nie bedzie to mialo wplywu RACZEJ na zastosowane leczenie, ale warto wspomniec, ze jest sie w trakcie.
121277
05.01.2005 12:24
Misiek w poniedziałek zaczął radioterapię. Pani doktor kazała! iść do dentysty na przegląd i zalakierowanie zebów. Powiedziała, że chemioterapia a jeszcze bardziej radioterapia osłabiają zęby i powodują próchnicę. Więc żeby za kilka lat nei chodzić ze sztuczną szczęką nalezy zadbać o zęby już teraz i narzadziej co 3 miesiące odwiedzać dentystę i leczyć zęby.
Lupa Nigra
05.01.2005 12:50
mnie w szpitalu powiedzieli, ze mozna chodzic do dentysty, ale trzeba zrobic sobie kontrolną morfologie... bo płytek musi byc duzo... i najlepiej z tym wynikiem isc do dentysty... niektorzy sie ponoc boją brac pacjentow onkologicznych...
baldi
05.01.2005 13:07
2005-01-05 13:50... Lupa Nigra napisał(a):
mozna chodzic do dentysty, ale trzeba zrobic sobie kontrolną morfologie... bo płytek musi byc duzo...
dodajmy tylko, ze chodzi o krzepliwosc krwi, zeby nie bylo problemow jak przy hemofilii.
niektorzy sie ponoc boją brac pacjentow onkologicznych...
nie tylko oni. i jesli sie boja, to nie tylko onkologicznych.
Ewa
05.01.2005 13:33
A nasza pani stomatolog powiedziała, że zarówno przy chemii jak i radioterapii plomby mogą się nie trzymać, ale oni wtedy czymś innym i tymczasowym wypełniają dziurkę. Po zakończonej radioterapii, trochę trzeba odczekać i wtedy założyć już właściwą plombę. Nie jestem stomatologiem, tylko cytuję lekarkę.
hela
05.01.2005 18:33
Hej!
Czy w czasie chemioerapii i radioterapii mozna chodzic do dentysty? :) Oczywiscie 'wypada' upzedzic, ze jest sie w czasie leczenia ? :>
Pozdrawiam!
mialam tylko chemie, ale zeby wyleczylam (nie bylo tego az tak duzo;) w okresie dwoch tygodni od wyniku o rozpoznaniu zz a pierwsza chemia bo lekarka tez wspominala ze plomby moga sie slabiej trzymac, ale o ogolnych przeciwskazaniach leczenia stomatologicznego w trakcie nie wspomniala. Po zakonczonej chemioterapii kazala znowu jechac na przeglad stanu posiadania:)
jednak zeby wyrwac zabka w trakcie okresu leczenia to faktycznie trzeba miec dobra krzepliwosc(->morfologia)
co do radio nie wiem bo nie mialam
jesli masz dobrego stomatologa to przy jakimkolwiek zabiegu zawsze wiedzac, ze masz zz powinien zbadac wezly okoloszczekowe i przyuszne
pozdrowka
Daga
06.01.2005 13:45
Jestem po 8 cyklach chemii, która zrobiła ogromne spustoszenie w zębach -z tego powodu mam ubytki i jeden ząb do usuniecia.Pani dentystka leczyła mi zęby w trakcie leczenia,lecz bez zgody lekarza nie moze usunąc zęba, ze wzgledu na mozliwość infekcji i powikłań.Wiec poczekam jeszcze troche, az sie wszystko unormuje....bo warto dbac o ząbki :)
Gosia
06.01.2005 14:05
Rychu
12.01.2005 08:31
Hej!
Czy w czasie chemioerapii i radioterapii mozna chodzic do dentysty? :)
Witajcie wojownicy z ZZ! :)
Nie wiem jak to jest z chemioterapią, na moje szczęście zdołałem jej uniknąć. Natomiast o moich "przygodach" z radioaktywnym kobaltem, o radioterapii, napisałem na swojej stronie... Sprawy dotyczące dentysty też tam są opisane. Oto adres: http://kukurychu.net/rak/txt05.html
Pozdrawiam was wszystkich - Rychu :)
Lupa Nigra
12.01.2005 15:09
Ali
19.01.2005 21:07