Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

prośba o opinie - wynik USG powiekszony wezel

Autor: Kinga • 24.06.2009 20:52 • 7 odpowiedzi

Kinga

24.06.2009 20:52

Odpowiedz
Witam,
Zostałam skierowana na badnie USG ze wzglęgu na stały bol "gardła", ktory szczególnie nasila się kiedy wcześniej napije się alkoholu. Pierwsze USG wykazało ndobojczykowo po lewej stronie widocznie powiększony wezeł chłonny o wymiarach 14x12x20 mm i do kontroli za 4- 6 tygodni- ew BACC. Po miesiącu bol w gardle rano był dosyć mocny wiec otrzymałam antybiotyk i ponowne skierowanie: wyniki USG okolic nadobojczykowych: nadal obecny jest powiekszony wezeł o wym. 16x12x19 mm hypoechogeniczny, żywo unaczyniony. Przyjmuje 7 dzien antybiotyk i nadal taki "dziwny" ból nie ustępuje. Dodatkowo doskwiera mi dosyć wsydliwy problem ale nie wiem ma związek z powiększonym węzłem to, że odczuwam już od 3 tyg intensywny swiąd w okolicach odbytu - ale wstydze się zgłosić do lekarza a nawet nie wiem do jakiego ? z góry dziekuje za pomoc

Ciekawy

24.06.2009 21:16

Odpowiedz

O 22:52, dnia 2009-06-24 Kinga napisał(-a):

Witam,

Zostałam skierowana na badnie USG ze wzglęgu na stały bol "gardła", ktory szczególnie nasila się kiedy wcześniej napije się alkoholu. Pierwsze USG wykazało ndobojczykowo po lewej stronie widocznie powiększony wezeł chłonny o wymiarach 14x12x20 mm i do kontroli za 4- 6 tygodni- ew BACC. Po miesiącu bol w gardle rano był dosyć mocny wiec otrzymałam antybiotyk i ponowne skierowanie: wyniki USG okolic nadobojczykowych: nadal obecny jest powiekszony wezeł o wym. 16x12x19 mm hypoechogeniczny, żywo unaczyniony. Przyjmuje 7 dzien antybiotyk i nadal taki "dziwny" ból nie ustępuje. Dodatkowo doskwiera mi dosyć wsydliwy problem ale nie wiem ma związek z powiększonym węzłem to, że odczuwam już od 3 tyg intensywny swiąd w okolicach odbytu - ale wstydze się zgłosić do lekarza a nawet nie wiem do jakiego ? z góry dziekuje za pomoc

Generalnie rozmiar powiększony - ból gardła po alkoholu nie musi być objawem ZZ a po prostu infekcji w Gardle które jest drażnione dodatkowo przez alkohol. te różnice w USG można potraktować jako margines pomyłki - czułości aparatu itp. Generalnie jeśli ten węzeł się nie zwiększy i nie zmniejszy to można rozważyć BAC tak jak Ci napisano. Choć lepiej było by zrobić biopsję chirurgiczną węzła w całości. Daj Sobie jeszczę chwilę. Piszesz po miesiącu ból w gardle był rano dość mocny - mam rozumieć że przez miesiąc regularnie pijesz ??. Co do drugiego problemu to chyba bym tego nie wiązał - ale pewności nie mam.

Ciekawy

24.06.2009 21:25

Odpowiedz

O 22:52, dnia 2009-06-24 Kinga napisał(-a):

Jako Ciekawostkę napiszę że mi Chirurg Onkolog powiedział że często przy doszukiwaniu się węzłów chłonnych w dołach nadobojczykowych (nie piszę to do Ciebie bo faktycznie USG wykazało węzeł) ludzie znajdują miesień łopatkowo - gnykowy który to od ciągłego macania potrafi się Ukrwić i sprawiać podobne wrażenie. Ba powiedział także że w obrazie USG jeśli odpowiednio ustawi się ten miesień i głowicę aparatu USG to ma przekrój okrągły a w innym przypadku poprzeczny i często też może być mylnie zinterpretowany. Kingo wyjaśnij sprawę - jeśli nie ufasz temu lekarzowi to do Onkologa lub ze skierowaniem do Hematologa. Ale nie popadaj w panikę :)

Dużo Zdrowia życzę :)

Kinga

24.06.2009 21:49

Odpowiedz

Haha, nie pije od miesiąca, chyba, że herbate :)

Wystraszyłam się troszkę, ponieważ Pani doktor zasugerowala, że powinnam brać pod uwagę, że mogą to być jakies zmiany nowotworowe. Chyba nie powinna tak mowic jedynie po wyniach USG i krwi.

Bardzo dziekuje za info. Pozdrawiam

Ciekawy

24.06.2009 21:54

Odpowiedz

O 23:49, dnia 2009-06-24 Kinga napisał(-a):

Haha, nie pije od miesiąca, chyba, że herbate :)

Wystraszyłam się troszkę, ponieważ Pani doktor zasugerowala, że powinnam brać pod uwagę, że mogą to być jakies zmiany nowotworowe. Chyba nie powinna tak mowic jedynie po wyniach USG i krwi.

Bardzo dziekuje za info. Pozdrawiam

Nie napisałaś nic o wynikach Krwi - Oczywiście Lekarz Nie może Powiedzieć Ci że to w 100% nie nowtworowa zmiana :) Ale do stwierdzenia że właśnie taka jest potrzeba właśnie pobrania całości węzła. Moja rada ?? Obserwuj się idź kontronie na kolejne USG ewentualnie zasięgnij porady Onkologa. Zdrowie najważniejsze więc badań nigdy za wiele.

Możesz pokusić się o RTG płuc ewentualnie Tomografię (choć to bez skierowania już bardziej kosztowny zabieg)

Aelirenn

25.06.2009 12:03

Odpowiedz
Ciekawy, uspokoiles sie juz czy dalej nerwowka?
Mysle, ze takie osoby jak my (zdrowe) powinny zniknac tego z tego forum.

Ciekawy

25.06.2009 12:19

Odpowiedz

O 14:03, dnia 2009-06-25 Aelirenn napisał(-a):

Ciekawy, uspokoiles sie juz czy dalej nerwowka?

Mysle, ze takie osoby jak my (zdrowe) powinny zniknac tego z tego forum.

Aelirenn

26.06.2009 05:16

Odpowiedz

Hmm czy się uspokoiłem?? :) Dwa węzełki nadobojczykowe które mnie martwiły zmniejszyły się minimalnie z 6x5 na 6x3 i z 9x5 na 8x3,5mm. Niestety ostatnie kontrolne USG zrobiłem (no fakt nie pomyslałem że to może mieć znaczenie) świeżo po przebytej infekcji Gardła i podczas co rocznej dość mocnej alergii na pyłki - to też kilka węzełków wyszło większych i na szyi i pod pachami. W opisie natomiast napisano że prawidłowa echostruktura - prawdopodobnie odczynowe. Kolejna kontrona za 6 m-cy. Cóż Masz rację nie wiem czy jesteśmy jakimiś autorytetami jako osoby bez ZZ na Forum ale może samo nasze doświadczenie podczas badań się komuś przyda. A i chochlik w głowie zadomowił się na dobre - tak że standardowym punktem dnia stało się sprawdzanie palpacyjne węzełków :)

Ja jestem specem od psycholi:-D Aż tylu badań nie miałam co Ty. Ale za to jaki bogaty bukiet spozytych psychotropow mam na swoim koncie:-D