Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy mam powody do obaw?

Autor: emmka • 24.06.2009 06:11 • 18 odpowiedzi

emmka

24.06.2009 06:11

Odpowiedz
Parę dni temu wyczułam kilka guzków wielkości ziarnka pieprzu. Nad obojczykiem, drugi w pachwinie udowej mniej więcej tej samej wielkości. Kiedyś miałam takiej samej wielkości guzek ale na kości piszczelowej. Nie przejmowałam się tym ale wczoraj zaczęło mnie to boleć chociaż jestem pewna że się nie udeżyłam a dzisiaj mam zaczerwieniony placek w tym miejscu (1x2cm) i nadal boli. Od około miesiąca bardzo się pocę w nocy. Myślałam że mi po prostu gorąco ale poty są na tyle silne że mnie wybudzają ze snu. Podwyższonej temperatury jednak nie zauważyłam jeszcze. U nas jest straszny problem dostać się do lekarza rodzinnego więc nie chciałabym lecieć na darmo tymbardziej że pracuję. Z góry dizękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich Monika

baldi

24.06.2009 06:24

Odpowiedz

O 08:11, dnia 2009-06-24 emmka napisał(-a):

Parę dni temu wyczułam kilka guzków wielkości ziarnka pieprzu.

a przypomina to pieprz cayene, czarny czy moze ziele angielskie?

a tak serio: najpierw podejmij decyzje czy wazniejsze jest dla Ciebie zdrowie czy praca. bierz dzien wolny i idz do lekarza. przez Internet to my Ci mozemy tyle pomoc co nic.

emmka

24.06.2009 06:50

Odpowiedz

O 08:24, dnia 2009-06-24 Baldi napisał(-a):

No to w takim razie proszę o wyjaśnienie czy węzły w ogóle powinny być wyczuwalne? Bo może wielkości ziarnka pierzu czarnego są normalnej wielkości i nawet u zdrowej osoby wyczuwalne? Może zawsze były tylko ich nie zauważyłam. A jeżeli to nienormalne to oczywiście pójdę do lekarza. Tyle że ponoć są powody do obaw jeśli są węzły powiększone nie ma nigdzie mowy o wielkości "wyczuwalnych" :)

zoisyte

24.06.2009 06:53

Odpowiedz

O 08:50, dnia 2009-06-24 emmka napisał(-a):

No to w takim razie proszę o wyjaśnienie czy węzły w ogóle powinny być wyczuwalne? Bo może wielkości ziarnka pierzu czarnego są normalnej wielkości i nawet u zdrowej osoby wyczuwalne? Może zawsze były tylko ich nie zauważyłam. A jeżeli to nienormalne to oczywiście pójdę do lekarza. Tyle że ponoć są powody do obaw jeśli są węzły powiększone nie ma nigdzie mowy o wielkości "wyczuwalnych" :)

Węzły mogą być wyczuwalne, nawet u pozornie zdrowej osoby.

Czasem dopada nas coś, czego nawet nie zauważymy, a układ chłonny tak.

Oczywiście że jest mowa o wielkości węzłów, przyjmuje się że węzły patologiczne to te o wielkości powyżej 1 cm.

emmka

26.06.2009 22:24

Odpowiedz
No więc poszłam do lekarza. Faktycznie lekarz stwierdził powiększone węzły chłonne w pachwinie udowej. Dała mi skierowanie na badanie morfologia z rozmazem, CRP i cukier. Wszystkie wyniki wyszły w normie. WBC-4.2 RBC-4.51 HGB-13.1 HCT-40.4 PLT-238 MCV-90 CRP<6. Poza tym, że od końcówki zeszłego roku schudłam 9 kg (z 67kg na 58kg) co mnie w sumie cieszy :) poza tym że budzę się spocona w nocy to chyba nie mam powodów do obaw co? Z wynikami teraz to pewnie dostanę skierowanie do endokrynologa. No i muszę zaliczyć ginekologa! Może nie powinnam brać najgorszej opcji od razu. Może to faktycznie jakieś sprawy ginekologiczne. Poza tym kto nie cierpi na stres. Więc może to pocenie nocne i chudnięcie to ze stresu. Już sama nie wiem :(
Pozdrawiam wszystkich

Ciekawy

26.06.2009 22:44

Odpowiedz

O 00:24, dnia 2009-06-27 emmka napisał(-a):

No więc poszłam do lekarza. Faktycznie lekarz stwierdził powiększone węzły chłonne w pachwinie udowej. Dała mi skierowanie na badanie morfologia z rozmazem, CRP i cukier. Wszystkie wyniki wyszły w normie. WBC-4.2 RBC-4.51 HGB-13.1 HCT-40.4 PLT-238 MCV-90 CRP<6. Poza tym, że od końcówki zeszłego roku schudłam 9 kg (z 67kg na 58kg) co mnie w sumie cieszy :) poza tym że budzę się spocona w nocy to chyba nie mam powodów do obaw co? Z wynikami teraz to pewnie dostanę skierowanie do endokrynologa. No i muszę zaliczyć ginekologa! Może nie powinnam brać najgorszej opcji od razu. Może to faktycznie jakieś sprawy ginekologiczne. Poza tym kto nie cierpi na stres. Więc może to pocenie nocne i chudnięcie to ze stresu. Już sama nie wiem :(

Pozdrawiam wszystkich

Osobiście powiem Ci tak :) Ja się poceniem teraz w okresie letnim nie przmuję - mam sypialnie na poddaszu i niestety tam panuje większa temperatura niż w innych cześciach domu. Najpierw logicznie poapatrzeć czemu a potem ZZ szukać :)Badać kontorolwać nie Panikować to chyba bedzie moje motto :)

Ciekawy

26.06.2009 22:46

Odpowiedz

O 08:53, dnia 2009-06-24 Zoisyte napisał(-a):

O 08:50, dnia 2009-06-24 emmka napisał(-a):

Węzły mogą być wyczuwalne, nawet u pozornie zdrowej osoby.

Czasem dopada nas coś, czego nawet nie zauważymy, a układ chłonny tak.

Oczywiście że jest mowa o wielkości węzłów, przyjmuje się że węzły patologiczne to te o wielkości powyżej 1 cm.

Zoisyte - Patologiczne co nie znaczy Ziarniczne - jak wiemy Powiększać się mogą z różnych przyczyn :) To tak tylko dla wyjaśnienia :)

zoisyte

29.06.2009 06:32

Odpowiedz

O 00:46, dnia 2009-06-27 Ciekawy napisał(-a):

Zoisyte - Patologiczne co nie znaczy Ziarniczne - jak wiemy Powiększać się mogą z różnych przyczyn :) To tak tylko dla wyjaśnienia :)

Czytać ze zrozumieniem to duża sztuka.

Gdzie ja napisałem że patologiczne to ziarnicze?

Aelirenn

29.06.2009 07:26

Odpowiedz

Parę dni temu wyczułam kilka guzków wielkości ziarnka pieprzu. Nad obojczykiem, drugi w pachwinie udowej mniej więcej tej samej wielkości. Kiedyś miałam takiej samej wielkości guzek ale na kości piszczelowej. Nie przejmowałam się tym ale wczoraj zaczęło mnie to boleć chociaż jestem pewna że się nie udeżyłam a dzisiaj mam zaczerwieniony placek w tym miejscu (1x2cm) i nadal boli

Węzły jak ziarnka pieprzu to jeszcze nie powód do zmartwienia. A czarwony placek to może ukąszenie? Jeśli placek zacznie sie powiększać to zastanowiłabym się nad badaniami w kierunku boreliozy. Poty nocne mają również mają bardzo wiele przyczyn, np. wspomniana przeze mnie choroba.

Ciekawy

30.06.2009 09:40

Odpowiedz

O 08:32, dnia 2009-06-29 Zoisyte napisał(-a):

O 00:46, dnia 2009-06-27 Ciekawy napisał(-a):

Czytać ze zrozumieniem to duża sztuka.

Gdzie ja napisałem że patologiczne to ziarnicze?

Tak to prawda to spora sztuka ale już wiele osób to opanowało w przeciwieństwie do wyrażania się zrozumiale i jednoznacznie!!. Twoja "Elokwencja na siłę" jest zbędna bo nikogo uwierz mi nie fascynuje. Podforum jest zatytułowane "czy mam ziarnicę" i pisanie samego sformułowania "patologiczne" może wywołać niepotrzebny niepokój. Lepiej IMHO napisać patologiczne nie Ziarniczne. Z całym szczunkiem dla Twojej osoby ale twoje poczucie humoru oraz sarkazm może często być odbierane przez ludzi w strachu dość negatywnie. Z mojej strony to koniec dyskusji z Tobą bo kim że jestem w porównaniu do Ciebie czytającego ze zrozumieniem. Powodzenia.

zoisyte

30.06.2009 10:36

Odpowiedz

O 11:40, dnia 2009-06-30 Ciekawy napisał(-a):

Tak to prawda to spora sztuka ale już wiele osób to opanowało w przeciwieństwie do wyrażania się zrozumiale i jednoznacznie!!. Twoja "Elokwencja na siłę" jest zbędna bo nikogo uwierz mi nie fascynuje. Podforum jest zatytułowane "czy mam ziarnicę" i pisanie samego sformułowania "patologiczne" może wywołać niepotrzebny niepokój. Lepiej IMHO napisać patologiczne nie Ziarniczne. Z całym szczunkiem dla Twojej osoby ale twoje poczucie humoru oraz sarkazm może często być odbierane przez ludzi w strachu dość negatywnie. Z mojej strony to koniec dyskusji z Tobą bo kim że jestem w porównaniu do Ciebie czytającego ze zrozumieniem. Powodzenia.

Dlaczego mam pisać "patologiczne nie Ziarniczne", to jakaś nowa terminologia lekarska? Czyżby ZZ była aż tak wyjątkowa?

Jak powiedział Horacy, "aequam memento rebus in arduis servare mentem", panika nikomu nie pomaga,a ja paniki nie sieję wokół. Węzły patologiczne to węzły patologiczne ne quid nimis

Aga

30.06.2009 16:32

Odpowiedz

Cześć emmka! I jak z Twoją diagnozą? Masz jakieś nowe informacje co do Twojej sytuacji? Pytam, bo moja jest podobna, ale wizyta jeszcze przede mną.

katrin

01.07.2009 12:15

Odpowiedz

mam problem. otórz od dawna mam powiększone weżły w pachwinach jakiś rok temu robiono mi z jednego badanie histopatologiczne i wyszedł wezel odczynowy a dr powiedział "przyjść jak sie cos bedzie działo" teraz kilka nocy miałam poty. Czy mozliwe jest ze jest sie chorym mimo ze w wężle "nic" nie wyszło??

baldi

01.07.2009 12:26

Odpowiedz

O 14:15, dnia 2009-07-01 Katrin napisał(-a):

Czy mozliwe jest ze jest sie chorym mimo ze w wężle "nic" nie wyszło??

TAK / NIE *

_______

* wykresl odpowiedz, ktorej nie chcesz uslyszec

katrin

01.07.2009 16:36

Odpowiedz

tzn jaka jest odpowiedz??

baldi

01.07.2009 16:38

Odpowiedz

O 18:36, dnia 2009-07-01 katrin napisał(-a):

tzn jaka jest odpowiedz??

TAK, jest to mozliwe.

katrin

01.07.2009 19:18

Odpowiedz

to po co jest takie weilkie halo tym badaniem skoro nie jest pewne?? to w takim razie co jest pewne

zoisyte

02.07.2009 06:41

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2009-07-01 katrin napisał(-a):

to po co jest takie weilkie halo tym badaniem skoro nie jest pewne?? to w takim razie co jest pewne

Pewne jest że:

1. Kopernik nie żyje

2. Ziemia się kręci wokół słońca

A badanie histopat miałaś rok temu i wtedy nic nie wyszło.

Ale to było rok temu

baldi

02.07.2009 07:38

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2009-07-01 katrin napisał(-a):

pewne w zyciu sa dwie rzeczy. podatki i smierc