2005-01-20 23:06... Carinka napisał(a):
Hej
Mam wielkie obawy i ogrania mnie równie wielki strach przed pobraniem szpiku kostnego.Chciałabym żeby odezwały się osoby, które już to przeszły i w miarę możliwości opisały cały zabieg.Jakie znieczulnie, jaki ból, jakie skutki.Z góry wszystkim dziękuję, wasze wypowiedzi będą mi napewno pomocne w pokonaniu stresu.Pozdrawiam
wszystko zalezy od delikatnosci i wyczucia lekarza, mnie nie bolalo, mialam totalny odlot po znieczuleniu:) ale mniej wiecej wiedzialam co sie dzieje dookola i non stop pytalam co teraz robia:), poza tym szpik mozna pobrac z dwoch miejsc albo z mostka albo z kosci biodrowej czy ledzwiowej(nie znam dokladnie nazwy tej kosci w kazdym badz razie z tylu dolnej czesci plecow)
mnie robiono trepanobiopsje wlasnie z tylu plecow wiec nie widzialam calej akcji bo polozyli mnie na lozku i tyle.. poza narzedziami nie dojrzalam nic....
ale nie bolalo, znieczulenie 100% zadzialalo...
bolec zaczelo jak zeszlo znieczulenie i przez dwa dni lekko takze bolala mnie noga potem doszedl odczyn zapalny w miejscu pobrania ale po 2 dniach ladnie zeszlo po masci ktora mi przepisali...
strach ma wielkie oczy ale bedzie dobrze Carinko!!!