Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Czy nie za szybko na przeszczep?

Autor: vysnafca75 • 19.06.2009 06:53 • 5 odpowiedzi

vysnafca75

19.06.2009 06:53

Odpowiedz
Cześć.
Mam ZZ NS IIB. Od grudnia zaliczyłem 6 x ABVD i ciągle od lekarzy słyszałem, że to będzie już koniec leczenia, ewentualnie mnie doświetlą. W ostatnich dniach miałem robioną tomografię, z której wynika , że zmiany nie ustąpiły tyle ile by sobie życzono. Guzy z 35 mm zmalały do 27 mm. Zdaniem lekarzy nie kwalifikuje się to do radio, zostałem umówiony na konsultację na hematologię w Katowicach.
Czytam tu sporo o zmianach wielkości kilkunastu cm, a więc moje są średnie, czy może nawet małe.
Czy wysyłanie mnie teraz na przeszczep nie wydaje się Wam przedwczesne?
Leczę się w Bytomiu...

baldi

19.06.2009 07:04

Odpowiedz
jest / nie jest.

zastanow sie czy chcesz skorzystac z przeszczepu, ktory statystycznie zwieksza szanse na dluzsze przezycie bez nawrotu choroby.

zmiany o ktorych piszesz moga byc zwloknieniami - to prawda, ale to lekarze po przeprowadzeniu badan diagnostycznych stwierdzaja czy jest to PR czy regresja czy moze jednak zwloknienia.

te "WIELKIE" rozmiary, o ktorych piszesz to tzw. BULKY DESEASE ( http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_klasyfikacja ), wiec Ty tego od samego poczatku nie posiadales i ciezko Cie do tego przypasowac (ze Ty masz male rozmiary, a "oni" maja duze).

zaufaj lekarzom. jesli im nie ufasz - przyjedz do CO-I.

Pozdr, w.

emi

19.06.2009 11:17

Odpowiedz

Proszę napisać co to za skrót CO-I i czy każdy pacjent może się tam skonsultować i z jakim lekarzem najlepiej?

zoisyte

19.06.2009 11:46

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2009-06-19 emi napisał(-a):

Proszę napisać co to za skrót CO-I i czy każdy pacjent może się tam skonsultować i z jakim lekarzem najlepiej?

Centrum Onkologii - Instytut,Warszawa, Roentgena

W onkologii nie ma rejonizacji więc możesz jechać gdzie chcesz. A lekarzy to mają najlepszych :)

vysnafca75

23.06.2009 18:49

Odpowiedz

No więc, stało się. 14 sierpnia zaczynam procedurę przeszczepu. Serce w przełyku, ale jakoś to będzie.

luq79

24.06.2009 07:07

Odpowiedz

Ja też jestem tuż przed przeszczepem, ale znowu zaświeciła mi w PET masa węzłowa 500mmx50mmx21mm i 2 pojedyncze węzły w w pobliżu - ma spadek formy psychicznej myślałem że po drugim rzucie leczenia ugram coś więcej, dziś idę do izolatki i będzie decyzja czy chemiować dalej jakąś kombinacją z GEZMAREM - IGVE czy robić autoprzeszczep i później radio - ale nastroju do pójścia do szpitala to nie mam.