Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

Dzieci!!!

Autor: wiki01 • 03.06.2009 17:25 • 9 odpowiedzi

wiki01

03.06.2009 17:25

Odpowiedz
GG:16136846
Witam wszystkich.
Chciałabym zebrać wszystkie informacje w jednym wątku. Prosiłabym o wypowiedzi głównie tych, którzy są po autoprzeszczepie lub ich bliskich. Co z posiadaniem potomstwa? Czy jest możliwe? I komu się udało.
Podam przykład męża(ABVD+ICE+przeszczep)-nie wiem czy jest szansa, czy jest o co walczyć? Prosze o odp.

volcano

04.06.2009 07:53

Odpowiedz

Myślę, że zawsze należy walczyć do końca i nie tracić nadziei.

zoisyte

04.06.2009 12:55

Odpowiedz

O 19:25, dnia 2009-06-03 Wiki01 napisał(-a):

GG:16136846

Witam wszystkich.

Chciałabym zebrać wszystkie informacje w jednym wątku. Prosiłabym o wypowiedzi głównie tych, którzy są po autoprzeszczepie lub ich bliskich. Co z posiadaniem potomstwa? Czy jest możliwe? I komu się udało.

Podam przykład męża(ABVD+ICE+przeszczep)-nie wiem czy jest szansa, czy jest o co walczyć? Prosze o odp.

Szanse są zawsze, niestety po przeszczepie raczej znikome, statystycznie wręcz jest to pomijalny margines błędu.

myping

05.06.2009 06:50

Odpowiedz

U mojego męża (chłoniak limfoblastyczny, cztery cykle intensywnej chemioterapii + autoprzeszczep) w badaniu nasienia 2 lata po zakończeniu leczenia - absolutne zero żywych plemników.

Ale oczywiście każdy przypadek jest inny.

ruta131

05.06.2009 10:02

Odpowiedz

Mi moj lekarz po badaniach i po powrocie miesiaczki powtarza,ze mam sie teraz uwazac uwazac i jeszcze raz uwazac zeby narazie dzidzi nie zrobic.Powiedzial,ze moge miec dzieci:) Mam nadzieje,ze sie nie myli.W kwietniu mialam autoprzeszczep.

wiki01

06.06.2009 07:08

Odpowiedz

jesli jest możliwośc nawiązania jakiegoś kontaktu z "Renatką" albo "Tomaszkiem" na gg albo mail to z chęcią skorzystam.???

Renatka

13.08.2009 20:06

Odpowiedz

O 09:08, dnia 2009-06-06 Wiki01 napisał(-a):

jesli jest możliwośc nawiązania jakiegoś kontaktu z "Renatką" albo "Tomaszkiem" na gg albo mail to z chęcią skorzystam.???

Moje GG 2608985,możemy umówić się na rozmowę wieczorkiem, kiedy dzieci pójdą spać:)

krisspolonia

14.08.2009 08:12

Odpowiedz

Wiem, że kwestie płodności po chemioterapii u swoich byłych pacjentów (i po ABVD i BEACOOP) sprawdzali bez oficjalnych badań w przy Klinice Hematologii Collegium Medicum UJ.

Myping

22.08.2013 18:13

Odpowiedz

O 08:50, dnia 2009-06-05 myping napisał(-a):

U mojego męża (chłoniak limfoblastyczny, cztery cykle intensywnej chemioterapii + autoprzeszczep) w badaniu nasienia 2 lata po zakończeniu leczenia - absolutne zero żywych plemników.

Od przeszczepu mojego męża minęło 7 zdrowych lat, tak zdrowych, że jestem w 15 tygodniu ciąży :) mimo, że na mojej karcie u ginekologa na czerwono widnieje "ciąża niemożliwa z powodu niepłodności męża" a od hematologa usłyszałam kiedyś, że w sprawie posiadania dzieci powinnam się zwrócić do szwagra! Synek przebadany na dziesiątą stronę, wszystko zdaje się być w najlepszym porządku. Jesteśmy świadkiem cudu - i to już drugiego w naszym życiu. Nie traćcie nadziei!

INES

22.08.2013 19:55

Odpowiedz
Ja jestem 1,5 roku po autoprzeszczepie.
Miałam tylko raz miesiączkę.
Według USG jajniki są "nieczynne".
Jestem również po przedwczesnej menopauzie.

Na razie nic nie robię. Czekam i liczę że okres sam wróci.
Boję się mieć dzieci.
Nie chcę przekazywać złych genów dalej, a myśl o nawrocie podczas ciąży dokumentnie odstrasza mnie od podjęcia tematu. Być może obawy moje są niesłuszne. Wiem, że są w tej kwestii zdania podzielone. Ja jednak na razie jestem w stanie strachu o własne zdrowie i minie wiele lat, zanim uwierzę, że naprawdę rak to już przeszłość.