Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

powiększone węzły, ślinianki lub migdałki???

Autor: moniq • 20.05.2009 15:17 • 3 odpowiedzi

moniq

20.05.2009 15:17

Odpowiedz
Witam. Ostatnio borykam się z problemem guzków na szyi. od dłuższego czasu wyczuwałam guzek pod żuchwą z prawej strony a teraz czuje też symetrycznie z lewej strony. W marcu miałam PET i wynik był dobry. Ten jeden guzek miałam już przed PETem a jeszcze wcześniej miałam zapalenie ślinianek i pół twarzy mi napuchło. Za każdym razem jak mówie lekarzowi że "coś" mam na szyi i mam robione np. USG to mówią mi że wszystko jest ok, ale te guzki nie schodzą. Najbardziej martwi mnie jednak to, że bardziej je czuje np. jak sie piwa napije. Są tak jakby nabrzmiałe, jakby większe ale ból się nie powiększa. Zastanawiam się też czy to nie jest spowodowane tym że mam praktyki na muzyce w szkole podstawowej i troche przemęczam sobie gardło.
Jakie powinnam zrobić badania żeby w końcu dowiedzieć się co to jest?? (za niedługo będe u onkologa)

baldi

20.05.2009 15:52

Odpowiedz

na moje oko laryngolog + ewentualnie pozniej endokrynolog.

macias1985

16.03.2010 22:33

Odpowiedz

Ja mam podobny problem. Otóż od bardzo dawna mam pod żuchwą z lewej strony malutką kulkę, która nie wzbudzała nigdy podejżeń. Mówiłem o tym lekarzom przed leczeniem i uznali, że to nic niepokojącego. Jendak teraz w trakcie lecznie (chemia) ta kulka się powiększyła i pobolewa przy dotyku. Zastanawiam się co to może być. Zamierzam o tym porozmawiać w przyszły wtorek z onkologiem. Miał ktoś może tak w czasie leczenia? Albo ma ktoś pomysł co to może byc?

madzia1

17.03.2010 09:16

Odpowiedz

O 17:17, dnia 2009-05-20 Moniq napisał(-a):

Jakie powinnam zrobić badania żeby w końcu dowiedzieć się co to jest?? (za niedługo będe u onkologa)

myślę, że nic złego się nie dzieje z Tobą. Tak jak Baldi pisze dobrze by było żebyś do laryngologa poszła. Po zapaleniu ślinianek możesz mieć coś tam powiększone. Ja po czerwcowym złośliwym notabene :)zapaleniu ucha zewnętrznego i środkowego cały czas mam powiększony węzeł za uchem i oczywiście standardowo wyczuwam kulki z obu stron żuchwy :) To nie ZZ uwierz mi. My za bardzo jesteśmy przewrażliwione :)